neděle 16. dubna 2017

A - Z knižní TAG


Na blogu Nofreeusernames jsem si tohoto TAGu všimla už před hooodně dlouhou dobou, ale až do teď mi na něj nezbyl čas. TAG je (jak už název napovídá) abecední, kde každé písmeno v podstatě představuje otázku.

Přiznávám, že jsem se u některých otázek doslova opotila, protože... no, sami uvidíte. Ten, kdo ho psal, musel mít nervy z oceli. Ale pojďme na to ;-)








Autor, od kterého jsem četla nejvíc knih

Asi jako u většiny čtenářů je i u mě na 1. místě J. K. Rowling s 11 knihami vztahujícími se k Harry Potterovi (ano, k jejím detektivkám ani Prázdnému místu jsem se zatím nedostala, ale CHYSTÁM se na to). V těsném závěsu za ní se drží Cassandra Clare se svou ságou ze světa Lovců stínů - 9 knih (10 - počítám-li krátkou novelu After Bridge, popisující to, co se stalo po „oficiálním“ konci Mechanické princezny).

Bookoholikovo pravidlo číslo 1

Chovej se ke knihám tak, aby poté, co je po dočtení odložíš, vypadaly stejně jako na začátku, když jsi je do ruky bral/a.

Citát z knihy, který bych si zarámovala

To vážně? Pro toho, kdo aspoň trochu čte, je tahle otázka HODNĚ těžká. A pro toho, kdo je knihomolem srdcem i duší je ještě 100x horší než mise Ethana Hunta!!! Ale… OK!

Má obliba citátů závisí hodně na tom, jaký v dané chvíli „potřebuji“ do života. Takže se to docela mění, ale několik let jsem měla na zdi stabilně pověšený citát z Pána prstenů „Vždycky je naděje.“ A řekla bych, že je to asi jeden z těch, které mě budou provázet do smrti. Přece jen už ho mám prověřený možná víc jak 10 lety, kdy se k němu stále vracím :-)

Důležitá kniha mého dětství

Nejprve mě napadl Harry Potter - přece jen jsem s ním opravdu vyrůstala, jenže… Uvedu knihy, které mě ke čtení přivedly, které jsem četla bezpočtukrát (opravdu nemám páru kolikrát!!!) a které stále považuji za jedny z těch nejlepších knih pro malé / mladé čtenáře. A sice sérii knih o sestrách Gabře a Málince od Amálie Kutinové. Tyto příběhy inspirované skutečnou Gabrou a Málinkou, které sama Málinka jako velká a dospělá napsala, v sobě mají nepopsatelné kouzlo dětství, lumpačin, krásy přírody, humoru, nádherného života na vesnici i ve městě a vždy mě přenesou do těch chvil, kdy jsem jako malá nosila červenou sukni po kolena a chodila na pole s obědem (pečlivě uvařeným - znáte to: vezmete hlínu, trochu vody, přidáte písek, pořádně promícháte a ozdobíte nasekanou trávou) pro „tatínka“ nebo „manžela“. Ach, páni. To byly časy… :-)

E-kniha, audiokniha, nebo papírová kniha?

Papírová kniha rozhodně vede. Jak už jsem několikrát v různých článcích psala, tak pořád miluju tu vůni knih - papír a tiskařská barva a lepidlo, mám ráda otáčení stránek, jejich šustění, tíhu a to, jak neskutečně úžasně vypadají na stole nebo v knihovničce. Takže papírová kniha u mě pořád bude mít první místo. Nicméně jsem přišla na to, že když někam jedu vlakem, jedu tramvají nebo čekám dlouhou frontu v obchodě, tak mi přijde e-kniha v mobilu zkrátka lepší. Přece jen: v jedné ruce držíte nákup, kolem vás lidi a ještě držet knihu? To by ta chuděra spíš přišla k úhoně. Takže v tomto volím spíše e-knihu. A audioknihu vybírám v případě, že jde o knihu, která má spíš lehčí nádech a vím, že si ji dovedu „užít“ i třeba cestou z práce nebo doma při práci. Tož tak :-)

Fiktivní postava, se kterou bych pravděpodobně chodila na střední

No, chodila jsem na zdravku, takže… jsem musela chvíli přemýšlet. A nakonec mě to trklo. Na střední bych pravděpodobně chodila se sirem Jacinem Clayem (kdyby náhodou někdo nevěděl - kniha Winter ze série Měsíční kroniky od Marissy Meyer). Chtěl se stát lékařem, takže když přimhouřím oči, proč by nemohl začínat na zdravce? A ze zkušenosti můžu říct, že medik, který chodil na zdravku, se na medicíně v rovině praktických dovedností chytá mnohem líp. Vážně by se mi na Jacinovi líbilo, že by to byl správný student zaměřený na studium a ne na blbiny. Navíc vědomí, že je zamilovaný do Winter, by naše přátelství udrželo v normální rovině. A mám dojem, že pod tou maskou „kamenného strážce“ se skrývá mladík se skvělým smyslem pro humor. A netvrďte mi, že ne. Jen to jeho špičkování s Winter a Thornem bylo JASNÝM důkazem! No a navíc by mě jeho skvělé výsledky určitě motivovaly k tvrdé práci a nadšení do studia… :-)

Gejzíry emocí ve mně vyvolala kniha…

Nemůžu říct jen jednu, to je vám doufám jasné. Takže půjdu po letech :D V roce 2013 mě rozsekala kniha Vykoupená láska od Francine Rivers - nezapomenutelný, silný a emocemi nabitý milostný příběh, který bych ke čtení doporučila všem, kteří by chtěli získat představu o reálném manželském vztahu. V roce 2014 to byla kniha Jsem rozohněná od Tahereh Mafi - postava Aarona Warnera a všechny její charakterové plošky a vrstvy jsou neskutečným mistrovským dílem mezi fiktivními postavami. A v roce 2015 mě drásal, dával dohromady, ničil a zase spravoval Nezlomený od Laury Hillenbrand, která fantastickým způsobem vylíčila neuvěřitelný reálný příběh Louise Zamperiniho.

Hahaha, u téhle knížky jsem se smála nonstop!

Opět nemůžu říct jen jednu, protože jsem ještě nečetla tak ŠÍLENĚ vtipnou knihu, u které bych se smála nonstop. Ale zatím jsem se nejvíce smála při četbě knih od Kerstin Gier (série Drahokamy, série Stříbrná) a Gillese Legardiniera (Zítra začnu nový život!, Všechno je jinak!, Tentokrát to vyjde!).

Chci, aby vyšlo v češtině

Vážně bych si přála, aby v češtině vyšly všechny doplňkové příběhy od Tahereh Mafi k sérii Roztříštěná (Warnerův pohled - je třeba dodávat víc?). Potom zbývající 2 díly Železné víly od Julie Kagawy (Železná královna, Železný rytíř) - i přestože jsem měla možnost si pokračování přečíst díky amatérskému překladu jedné úžasné duše, i tak bych si je ráda přečetla držíc je v ruce s těmi úžasnými obálkami. A do třetice bych si moc přála, aby vyšla zbrusu nová kniha The Chemist od Stephenie Meyer.

I když nemám čas číst, vždycky si najdu chvilku na knihy od…

Vždycky si najdu chvilku na knihy od jakéhokoliv svého oblíbeného spisovatele nebo spisovatelky - určit jméno opravdu nedovedu.

Jedna kniha, kterou bych si vzala, kdybych uvízla na Měsíci

Jednoduché - Winter od Marissy Meyer. Velice dobře tam totiž popsala, jak se z Měsíce dostat zpátky na Zem ;-)

Kniha, kterou asi nikdy nedočtu

Vzhledem k mému pravidlu, nečíst dál knihy, které mě do poloviny nezaujmou… nevím. Zatím jsem nenarazila na knihu, kterou bych si VÁŽNĚ chtěla přečíst, ale nedočetla ji. S některými bojuji, ale věřím, že zvítězím :-)

Lituji, že jsem jako malá nečetla…

Lituji, že jsem jako malá nečetla víc, ale i díky tomu možná čtu víc teď. Titul ale říct nedovedu. Gabru a Málinku jsem četla, Harryho taky, Eragona též a spoustu dětských pohádkových knih, takže nevím… A jiné knihy, které třeba mají v oblibě ostatní, mě nikdy nijak moc nezaujaly…

Moje oblíbené místo na čtení

Doma ve svém křesle. Když je teplo, tak venku v přírodě a ve stínu, POKUD mě neotravuje hmyz.

Nejlepší druhý díl v sérii?

Huf! Tohle je tedy oříšek. Ale nejspíš… nejspíš to bude Jsem zlomená od Tahereh Mafi. V tomto 2. díle jsme se totiž v ději otočili o 180° od toho, kde jsme se nacházeli v tom prvním. Naskytl se nám diametrálně odlišný pohled na Warnera a závěr byl zkrátka o nervy!

O kterého knižního hrdinu jsem se nejvíc bála?

Pokud bych nevěděla, že je kniha Nezlomený napsaná dle skutečnosti a Loui zemřel až v roce 2014, umírala bych o něj hrůzou během celé knihy. Ale takhle tedy uvedu Lygii z neskutečně úžasné knihy Quo vadis? od Henryka Schienkiewicze. Tuhle knihu jsem četla asi 2 - 3x a před více jak 12 lety určitě. Ale dodnes si pamatuji, jak jsem o ni trnula hrůzou - nejen při požáru Říma a při „hrách“, ale i tehdy u toho šíleně riskantního plánu, který Marcus Vinicius vymyslel, aby ji dostal z vězení. Mama mia. Brrr! Ještě teď mi skoro jezdí mráz po zádech. Což mi připomíná, že si chci dát někdy re-reading. Takže ano, o Lygii jsem se bála naprosto nejvíc.

Právě čtu

Můj život ve Francii od Julie Child. K této knize mě přivedl můj dlouho oblíbený film Julie & Julia a nemohla jsem se dočkat, až se pustím do jedné z knižních předloh.

Q&A na tělo: Nikdy bych nikomu nepůjčila…

Nikomu bych nepůjčila knihu, kterou právě čtu a vážně se mi líbí, ale jinak… Řekla bych, že taková kniha není nebo ji zatím nevlastním :-)

Retelling, který originálně překroutil původní příběh

Zatím rozhodně nejlepší retellingovou sérií jsou Měsíční kroniky od Marissy Meyer. Sama jsem se nejprve řadila k zarytým odpůrcům překrucování pohádek, ovšem jen do doby, než jsem si přečetla 1. kapitolu Cinder. Geniální, neotřelé, originální a neskutečně návykové s perfektní skupinou postav. A další retelling, který se opravdu podařil - převyprávění příběhu o Aladinovi v podání Jessicy Khoury v její knize Zakázané přání.

Spánek jde stranou, když čtu…

Doslova jakoukoliv skvělou knihu. Naposledy třeba Noční cirkus od Erin Morgenstern nebo Navždy a věčně od Jennifer L. Armentrout.

Tři nejoblíbenější knihy

Ten, kdo vymýšlel tenhle TAG, tak je vážně… kruťák. ÁÁÁ! OK! Hostitel od Stephenie Meyer. Harry Potter a Fénixův řád od Vy víte koho. Kukačka od Karolíny Limrové. Spokojení? Áchjo, a už slyším nešťastné a nespokojené mručení z mé knihovničky… Uhm. (Ne, Xemeriusi nezapomněla jsem na tebe a pořád tě mám ráda! To platí i pro tebe Thorne! A Wardene, nedívej se na mě těma svýma zlatýma obviňujícíma očima! Já tenhle TAG fakt nevymýšlela!)

Ukaž knihovnu
Bydlet na dvou místech má své nevýhody, takže tady pouze jedna část knihovny :-)




Vytáhni 13. knihu zleva z 1. police odspodu



WC knihy aneb co čtu na záchodě

Hmmm, cokoliv, od čeho se nemůžu odtrhnout. Pamatuju si jednou na takové čtení s Annou krví oděnou od Kendare Blake… Not good idea at all! :D

Xkrát jsem četla…

Již zmiňovaná Gabra a Málinka od Amálie Kutinové. Harry Potter od J. K. Rowling.

Young adult kniha, kterou by měli číst všichni bez ohledu na věk

Statistická pravděpodobnost lásky na první pohled od Jennifer E. Smith. Relativně krátká, čtivá, kouzelná a neskutečně milá young adult kniha. Brzy plánuji re-reading, abych na ni mohla KONEČNĚ napsat recenzi. A všem, kdo ještě young adult nečetli nebo s tímto typem knih nemají dobrou zkušenost, bych doporučila tuto.

Ze které knihy by měli udělat film?

Rozhodně z Nočního cirkusu od Erin Morgenstern. Tak poutavý, kouzelný, fantazii pozvedající příběh jsem už dlouho nečetla a opravdu jsem u něj narážela na „hranice“ své vlastní fantazie. Tudíž bych ocenila, kdybych všechny stany a především jejich „obsah“ mohla vidět na stříbrném plátně s pomocí stejně kvalitních triků jako v Doctoru Strangeovi. Ach, to bylo nádherné! :-)






Uf. Tak jsme na konci. Přiznávám, že mé mozkové čtenářsko-hodnotící závity jsou vyčerpány. Pokud byste si chtěli tento náročný TAG vyzkoušet, určitě jděte do toho. Jsem zvědavá na vaše názory nebo články ;-) Zatím se mějte!







Obrázky: 2016 - 2017 © Anne Leyyd

2 komentáře:

  1. Moc pěkný, ale velice těžko zodpověditelný tag. Ráda jsem si přečetla o pohledu někoho jiného na svět knih. Já bych asi hned s několika odpověďmi měla problém :))).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky :-) máš naprostou pravdu a vím jistě, že kdybych ten TAG dělala za měsíc, zase se některé odpovědi budou lišit, ale v té dané době, kdy jsem ho psala, jsem to cítila takhle :D

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)