neděle 25. ledna 2015

Čtenářské ohlédnutí za rokem 2014


Zdravím Vás!

Konečně jsem se dostala k dlouho slibovanému článku, a sice k ohlédnutí za rokem 2014 z čtenářského pohledu. Musím říct, že to byl velmi zajímavý rok, protože jsem v něm narazila na skvělé knihy a spoustu nových papírových přátel, které z hlavy rozhodně nedostanu a povězme si to upřímně - ani nechci :-)


Nejprve několik čísel:

- počet celkem přečtených knih: 62

- počet přečtených stran: 19 398

- počet knih, které jsem nedočetla: 3



V následujícím článku se tedy můžete podívat na několik Top roku 2014:

- Top 10 nejlepších knih na Zefillu pro rok 2014

- Zklamání roku 2014

- Obálky roku 2014

- Top 5 ženských hrdinek roku 2014

- Top 5 mužských hrdinů roku 2014


A v neposlední řadě ještě 3 minikategorie, které mě napadly, když jsem uvažovala o hrdinech v knihách, kteří sice prokázali jisté kvality, ale rozhodně ne ty, z nichž bych si chtěla vzít příklad…


Takže začínáme :-)








Top 10 nejlepších knih na Zefillu pro rok 2014


10. místo

Já, robot 1 - Já robot: chránit - napsala Mickey Zucker Reichert

Když jsem tuto knihu loni četla, asi by mě nenapadlo, že se dostane do Top. Ovšem jak jsem začala tento seznam sestavovat a projížděla jsem si své čtenářské záznamy a viděla tuto knihu, ihned mi v hlavě naběhnul děj, postavy, to, co jsem při četbě prožívala, a že toho nebylo málo!

Tato kniha je skvěle propracovaná po odborné stránce. Nese v sobě kromě spousty hlubokých myšlenek také velmi napínavý detektivní příběh a sympatickou hlavní hrdinku lékařku Susan, které skvěle sekundují okolní postavy. Například Remy :-) A v neposlední řadě děj, z jehož zápletek mě často mrazilo a to doslova. Takže pokud máte rádi knihy zabývající se naší budoucností ve společnosti robotů a z toho vyplývající dilemata a potíže, rozhodně tuto knihu neopomeňte. Navíc loni vyšel druhý díl s názvem Já, robot: poslouchat. Už ho mám zamluvený v knihovně a NESKUTEČNĚ moc se na něj těším :-)

Na recenzi zde na Zefillu se můžete těšit.





9. místo

Projekt manželka - napsal Greame Simsion

Recenzi naleznete ZDE.

Pokud jste recenzi četli tak víte, co mě na této knize tak strašně zaujalo, a proč jsem si ji zamilovala. Bylo to především kvůli Donovi, který docela pořádně vybočuje z toho zaběhnutého modu hlavních hrdinů, kteří jsou šíleně krásní, šíleně vtipní a někdy šíleně na proplesknutí. Don byl skvělý díky své upřímnosti, praštěnosti a opravdové inteligenci a poctivosti.

A i přestože v knize bylo romantiky pomálu, opravdu se řadí k mým velmi velmi velmi oblíbeným knihám. Rosie na druhé straně byla uvolněnější, milá, vtipná, též trochu praštěná a zkrátka hrdinka jak má být.

Navíc se nemůžu dočkat 2. dílu (The Rosie Effect), který už jen díky obálce a anotaci působí skvěle. Doufejme jen, že udrží (případně překoná) nastavenou laťku :-)






8. místo

Únos čtvrté princezny - napsala Julia Golding

Recenzi naleznete ZDE.

Únos čtvrté princezny byl pro mě maximálním překvapením, jelikož jsem nečekala vůbec žádné zázraky od knihy, která má tak pochybnou obálku jako tato, a která jistojistě odradila nejednoho čtenáře, což je velkááá škoda. Tento příběh má všechny kvality, které by pořádný příběh měl mít. Tedy do detailu promyšlený děj, sympatické (i nesympatické a zmetkovské) postavy se skvělou psychologickou propracovaností, vtipné pasáže střídající ty dramatické a vážné, mnoho námětů k zamyšlení a silný romantický příběh, který má ke klišé dál než jen daleko.

Tashi a Ram se stali jedněmi z mých nejoblíbenějších párů a musím přiznat, že mě konec málokteré knihy uspokojil tak, jako tento zde.





7. místo

Statistická pravděpodobnost lásky na první pohled - napsala Jennifer E. Smith

Tato kniha se mě získala svým naprosto originálním nápadem a skvělým zpracováním, protože upřímně… troufli byste si napsat romantický příběh, který se odehrává během pouhých 24 hodin? A pokud byste si i troufli, dokázali byste do něj dostat tolik citu, témat na zamyšlení, vtipu i bezklišoidních a přesto krásných scén? Těžko.

Autorka má proto můj hluboký obdiv a doufám, že se od ní dočkáme dalších knih, protože to, co předvedla zde, mi od ní rozhodně nestačí! Statistiku jsem si musela pořídit do vlastní knihovny a už se těším, až po ní zase někdy sáhnu :-)

Na recenzi se můžete těšit.





6. místo

Dárce 1: Dárce - napsala Lois Lowry

Recenzi naleznete ZDE.

Ač tato kniha může díky české obálce v souvislosti s anotací působit spíše jako dystopie pro děti, nenechte se zmýlit. Není to tak. Dárce v sobě skýtá bezpočet námětů k zamyšlení a to ne jen tak běžných, ale skutečně hlubokých a podnětných. Je to další z knih, které bych doporučila do povinné četby na školách, protože by jistě oslovila nejedno dítě i dospělého. Vím, že Dárce chci mít ve své knihovně a určitě se k němu budu často vracet, protože nám má (především v dnešní době) co říct.

Dárce byl zfilmován ve stejnojmenném snímku, který se své knižní předlohy věrně drží a opravdu stojí za zhlédnutí. Odkaz na CSFD ZDE.





5. místo

série Bez naděje - napsala Colleen Hoover

Recenze na 1. díl - Bez naděje ZDE.

Recenze na 2. díl - Ztracená naděje ZDE.

Tato série se vyšplhala na jedny z mých nejoblíbenějších. Především díky skvělému čtivému stylu, jímž ji Colleen Hoover napsala. Nedovedla jsem se odtrhnout ani od jednoho dílu! Hlavní postavy - Sky a Holdera jsem si zamilovala prakticky okamžitě a od té doby na ně nedám dopustit. Dialogy mezi nimi byly úžasné, nezapomenutelné a skutečně o NĚČEM mluvili. Nebyla to žádná (mnohdy doslova příšerná) vata, kterými spisovatelé plní stránky a ústa hlavních postav. Užívala jsem si každou stranu a na konci byla emocionálně vyždímaná, protože zvrat, který v příběhu nastal, byl nečekaný a zdrcující, když se nad tím člověk pořádně zamyslel.

A i přestože oba díly pojednávají o tom samém (jen z hlediska jiných postav), nenudila jsem se ani tak. Musím však také říct, že Holderův konec ve Ztracené naději byl pro mě mnohem lepší než v Bez naději :-)





4. místo

Zlodějka knih - napsal Marcus Zusak

Recenzi naleznete ZDE.

Hodně jsem uvažovala, zda tuto knihu nedat na 1. místo, ale nakonec jsem si to rozmyslela. Na prvních místech totiž chci mít ty knihy, které mě emocionálně zasáhnou spíše v tom pozitivnějším smyslu. Zlodějka knih je naprosto krásná a úžasná kniha, která by si zasloužila, aby si ji každý přečetl a měla by být rovněž součástí povinné četby. Užívala jsem si její četbu, držela všem svým oblíbencům palce a nakonec byla zdrcená do prachu jako většina z nich poté, co jsem došla ke konci...

Zlodějka knih je mistrovsky napsaná a nepochybuji o tom, že si mnozí ťukáte na čelo, proč jsem ji dala AŽ na 4. místo, jenže takhle to zkrátka cítím… Přes všechny svoje klady je (řekněme si to upřímně) smutná a emocionálně vás vyždímá tak, že na to, abyste si ji mohli přečíst znovu, musíte nasbírat sílu…

Každopádně jsem neskutečně ráda, že je součástí mé knihovny, protože se k ní určitě vrátím a každému ji budu doporučovat. Doporučovat ji budu, protože je lidská, smutná s několika veselými a vtipnými pasážemi, potkáte se v ní s postavami, které byste nejraději zabalili do peřinky, krmili jahodami a nepustili je z domu, aby se jim nic nestalo, jiné postavy byste nakopávali do konce života… Takhle kniha je zkrátka taková, jako je často život sám, a proto si zaslouží být čtena a nezapomenuta.





3. místo

Kukačka - napsala Karolína Limrová

Recenzi naleznete ZDE.

Do téhle knihy jsem se jednoduše zamilovala. A nikdy bych nevěřila, že se mi (na první pohled) kniha s tak typickou romantickou zápletkou tak šíleně zalíbí, ale stalo se! Je to tak! :-) Kukačka si toto místo poctivě vybojovala a zaslouží si ho, protože totiž není zase až tak typickým romantickým příběhem.

Nese v sobě pořádné kusy reality, velmi sympatické postavy v čele s milou, statečnou a prostořekou Marií, která udělala něco, co bych od ní vůbec nečekala - takže typický román přetvořila na román vskutku originální. Další postava - téměř neodolatelný generální ředitel Collins Industries Aaron. Jak jsem psala v recenzi, tak jsem se do něj zamilovala během prvních 2 stran v knize, což se mi NIKDY u žádné jiné postavy dosud nestalo. Aaron totiž nebyl jen fešák, ale měl taky mozek, sebeúctu a nějaké zásady, což se u mnoha románových hrdinů zase tolik nevidí. Příběh sám o sobě byl perfektně postavený a já se nemůžu dočkat, až po něm sáhnu podruhé. Navíc si Kukačku opravdu CHCI pořídit do vlastní knihovny, což už asi mluví samo za sebe :-) Takže jestli nad ní váháte, tak neváhejte ;-)





2. místo

Kostičas 1: Kostičas - napsala Samantha Shannon

Recenzi naleznete ZDE.

Velice slibný 1. díl z plánované sedmidílné série. Samantha Shannon v něm předvedla opravdu působivý potenciál, protože vytvořila propracovaný svět, kterému vládne Scion a pod tím vším tajemná rasa Refájců. Jako hlavní hrdinku zvolila 19tiletou Paige, která má asi všechno, co by pořádná hlavní hrdinka mít měla. A aby toho náhodou nebylo málo, tak se v příběhu objevuje záhadný Strážce, z něhož doslova odkapává charisma, autorita a jedno tajemství za druhým.

Konec 1. dílu byl maximálně navnazující číst dál a mě nezbývá než doufat, že Strážce selže na celé čáře! Pamatujete, jak jsem navrhovala založit Klub Strážcova selhání? :D

2. místo si Kostičas vysloužil i díky tomu, že se Samantha Shannon bravurně poprala s psychologickou propracovaností postav a k tomu podala skvělý vývoj vztahu mezi Strážcem a Paige - tak perfektně, že jsem se v to ani neodvažovala doufat. Už aby tu byl druhý díl - The Mime Order!





1. místo + titul Kniha roku 2014

Roztříštěná 3: Jsem rozohněná - napsala Tahereh Mafi

Recenzi naleznete ZDE.

Možná, že už vám to bylo jasné dopředu, která kniha získá titul Knihy roku, ale já o tom opravdu vážně přemýšlela! Sice v podstatě o nic nejde - je to jen hloupá stupnice tady na blogu, ale kdo mě zná, tak ví, že opravdu všechno hodnocení beru vážně - ať ve škole, nebo na CSFD anebo zde, prostě všude!

No, a abych tedy spravedlivě rozhodla, které knize tento titul právem náleží, stačilo se zamyslet nad tím, která kniha se mnou během četby (i před ní a po ní) mávala jako žádná jiná a výsledek byl tu! Ignite Me od Tahereh Mafi. Podrobnější analýzu naleznete v recenzi, ale ve zkratce - proč je Knihou roku právě Ignite Me?

Uvedu 3 hlavní důvody:

1. Ignite Me je část série Shatter Me (Roztříštěná), která mě naprosto a bezmezně strhla stylem psaní, jímž tyto 3 knihy Tahereh psala. Hluboce niterným, procítěným, využívajícím naplno potenciálu fantazie a představivosti, nutností u vět přemýšlet a nechat se jimi unášet.

2. V celé sérii se vyskytuje několik velmi originálních charakterů postav a za všechny uvedu někoho naprosto neskutečného, a sice Aarona Warnera. Mužský charakter, který se mnou mával jako hadrem na holi. Absolutně jsem mu propadla díky neuvěřitelné rozmanitosti a bohatství jeho charakteru. Když jsem si myslela, že o něm vím všechno… BUM a nevěděla jsem ani polovinu. Neuvěřitelné. Opravdu jsem se o něm hodně napřemýšlela, protože mě nutil pokládat si otázky, co bych na jeho místě (v těch příšerných a těžkých situacích) a v jeho kůži dělala já sama… Zkrátka Warner je jeden z mých naprosto nejoblíbenějších charakterů a jak proti němu někdo poví křivé slovo tak… Víte co? Udělejte sami sobě službu a nemluvte o něm přede mnou nepěkně ;-)

3. Konec. Tato série měla jeden z nejlepších konců, jaké si kdo může pro své oblíbené knihy a série přát. Opravdu - Veronica Roth, Lauren Oliver a spousta dalších by si z Tahereh Mafi měli vzít příklad.

Vím jedno: jsem šíleně ráda, že jsem si tuto skvělou sérii číst mohla, že ji mám doma a můžu po ní kdykoliv sáhnout. A Aaron Warner bude mít vždycky malý kousek mého srdce. Ok, dobře - Kenji též :D





Zklamání roku 2014

Nejprve jsem chtěla uvést jen jednu knihu, ale nakonec musím uvést hned 3, protože pro mě byly opravdu MAXIMÁLNÍM ZKLAMÁNÍM. A přitom vypadaly tak slibně!


Zmizelá - Gillian Flynn

- Milá Gillian Flynn, proč jste musela do knihy naprat tolik hnusných řečí o sexu? A proč jste napsala tak naprosto šíleně děsný konec? Slovo „spravedlnost“ vám asi nic neříká, což?









Divergence 3: Aliance - Veronica Roth

- Milá Veronico Roth, děláte si ze mě srandu? Po tom VŠEM co jsme spolu prožily? Bylo to vážně nutné? Já chápu, že jste chtěla napsat originální sérii s originálním koncem (což se vám mimochodem opravdu povedlo), ale bylo TOTO VÁŽNĚ NUTNÉ???!!! Řeknu vám jen jedno slovo: KATASTROFA.







Jen jeden den 1: Jen jeden den - Gayle Forman

- Gayle Forman, z moci mi svěřené blogem Zefill vás zatýkám za vraždu mého času a vydírání v podobě nucení číst si 2. díl. Máte právo nevypovídat a budu velmi ráda, pokud tak učiníte.








3 minikategorie


Osel roku 2014 - Adam Kent (série Roztříštěná - Tahereh Mafi)

1. díl - Jsem roztříštěná - chlapec k zulíbání
2. díl - Jsem zlomená - počínající zámky oslovství
3. díl - Jsem rozohněná - diagnóza: asinus maximus




Husa roku 2014 - Kelsey (Tygří sága - Colleen Houck)

1. díl - Tygrovo prokletí - „Chci jen Rena.“
2. díl - Tygrova stezka - „Chci jen Rena… I když… Kišan taky není k zahození.“
3. díl - Tygrova plavba - „Chci Kišana. I když… Rena mám asi taky ještě pořád ráda.“
4. díl - Tygrův osud - „Chci Kišana… Chudák Ren, tak jsem ho zranila… Možná bude lepší, když budu s Renem. Ale co Kišan?... A co kdybychom to udělali jinak. Budu s Renem a Kišan… No jo! Co Kišan???!!! Beze mě nepřežije!!! Takže koho si mám vlastně vybrat?“


A co na to čtenář? Jak na tenise.



Magor roku 2014 - Alexander Barrington (Měděný jezdec 3: Letní zahrada - Paullina Simons)

K tomuto nemám co dodat. Kdo četl, tak ví a rozumí.






Obálky roku 2014


Následující obálky považuji za ty nejlepší v loňském roce:



5. místo
- Projekt manželka






4. místo
- Statistická pravděpodobnost lásky na první pohled






3. místo
- Kostičas






2. místo
- Pekáč buchet






1. místo
- Jsem rozohněná


 (Samozřejmě - USA obálka, protože ta naše česká na ni nemá. Opravdu je mi moc líto, že nakladatelství CooBoo zvolilo vlastní obálky místo těch originálních, které jsou překrásné a vskutku jsem dosud hezčí neviděla.)






5 nejoblíbenějších ženských postav, které se mi vryly do paměti a jejichž některé vlastnosti bych měla ráda i já…



Top 5 ženských hrdinek roku 2014




5. místo - Juliette (série Roztříštěná - Tahereh Mafi)


Juliette proto, že…

… bych chtěla jako ona častokrát odhodit strach a udělat to, co je potřeba. Chtěla bych se umět ve svém vývoji posunout dál, k tomu lepšímu a být tak silná jako ona.







4. místo - June (série Legenda - Marie Lu)


June proto, že…

… bych chtěla udělat správnou věc jako ona nehledíc na to, jaké následky to bude mít pro mě. Znát svoje povinnosti a místo a držet se jich. Být disciplinovaná. Umět odejít, i když by mi to trhalo srdce, pokud by to tak bylo správné.





3. místo - Tashi (Únos čtvrté princezny - Julia Golding)


Tashi proto, že…

… bych se chtěla umět jako ona povznést nad to, čím mi někdo ublížil. Umět odpouštět největším nepřátelům a stát si pevně za svou vírou, i když bych byla bosa a po kotníky ve sněhu a všichni by se mi smáli.





2. místo - Marie (Kukačka - Karolína Limrová)


Marie proto, že…

… bych chtěla mít jako ona vždy odvahu říkat pravdu a přijmout odpovědnost. Postavit se ke všemu čelem a řešit to, co je přede mnou.





1. místo - Paige (Kostičas - Samantha Shannon)


Paige proto, že…

… bych chtěla mít odvahu jako ona postavit se sama proti přesile. Bojovat za ty, kteří jsou mi nejbližší. Být tvrdohlavá v těch důležitých věcech a umět bojovat (po fyzické stránce). Chtěla bych umět překonávat vlastní hranice, stále se učit a mít na konci Zlaté šňůry… Strážce :-)






5 nejoblíbenějších mužských postav, které se mi vryly do mysli, a které bych chtěla za přátele nebo jsem se do nich zamilovala během pár kapitol… :-)



Top 5 mužských hrdinů roku 2014






5. místo - Kenji (série Roztříštěná - Tahereh Mafi)


Kenji proto, že…

… bych ho VELMI ráda měla za bratra. Vtipný v každé druhé větě, schopný udělat cokoliv pro ty, na kterých mu záleží. Pokaždé když si na něj vzpomenu, musím se usmát :-) Vidíte? :D





4. místo - Rudy (Zlodějka knih - Markus Zusak)


Rudy proto, že…

… je přesně ten typ nejlepšího hodného a obětavého chlapce říznutého darebáctvím. Zkrátka kluk jak má být. Mít někdy syna, chtěla bych, aby mu byl podobný :-)





3. místo - Aaron Collins (Kukačka - Karolína Limrová)


Aaron proto, že…

… je rekordman. Zamilovala jsme se do něj v rekordním čase 2 stran, což se u mě nikomu nikdy ještě nepovedlo. Milý, inteligentní, spravedlivý, zásadový, hezký a vtipný.





2. místo - Warden (Kostičas - Samantha Shannon)


Warden (alias po česky Strážce) proto, že…

… je odvážný, vytrvalý a maximálně trpělivý. Zahalený mnoha a mnoha kupami tajemství. Neváhá obětovat vlastní štěstí pro ostatní. Je dobrý učitel…





1. místo - Aaron Warner (série Roztříštěná - Tahereh Mafi)


Warner proto, že…

… jsem ho nejprve naprosto nenáviděla a nejraději bych ho praštila pokaždé, když promluvil. Po čase jsem o něm začala více přemýšlet a dívat se na něj a jeho jednání trochu jinak a musela jsem dospět k závěru, že ránu bych měla dát sama sobě. A potom… jsem se do něho ve 2. díle postupně zamilovala „tak, jako když člověk usíná: pomalu a pak“ ve 3. díle „najednou docela.“

Warner je mužskou postavou roku 2014 proto, protože jeho charakter byl nejsložitější, nejspletitější a jeden z těch současně nejhezčích, s nimiž jsem se kdy setkala a nejspíš setkám. Zkrátka, kdo nečetl sérii Roztříštěná, tak opravdu netuší, o co přichází. Opět vás ale musím upozornit, že tato série není pro každého, ale pro mě BYLA, takže... jééj! Třikrát hurááá! :-)






Tak, uff, to bylo čtenářské zhodnocení roku 2014. Třeba jste našli i vaše oblíbence :-)
Zatím se mějte krásně, čtěte a sněte ale nezapomínejte taky i v reálu žít ;-)






Obrázky: pinterest.com

6 komentářů:

  1. Únos čtvrté princezny bych si chtěla moc přečíst, takže jsem ráda, že se ti tolik líbila, protože upřímně - tahle knížka nevypadá moc přitažlivě :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, mě ta obálka skoro úplně odradila, ale nakonec jsem to zkusila a opravdu to stálo za to, takže knihu VÁŽNĚ VŘELE doporučuji ;-)

      Vymazat
  2. SKvělý článek!! Ten Kostičas už bych si měla přečíst :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky, jsem ráda, že se líbí :-) jo, Kostičas za to určitě stojí a věřím, že se ti bude moc líbit ;-)

      Vymazat
  3. Tak musím uznat, že téměř nic jsem nečetla, takže se mi to těžko posuzuje, ale něco přece jen - Zlodějka knih je u mě na prvním místě roku 2013, byla naprosto kouzelná a úžasná a ač byla dost smutná, to první místo jsem jí dát musela.. V roce 2014 jsem si ji přečetla znovu, v originále, a bylo to ještě mnohem lepší než předtím, takže teď ji dokonce budu probírat na knižním kroužku.. :) Mě taky Zmizelá zklamala (přečetla jsem snad padesát stran a odložila ji, předvídatelné až hrůza) a stejně tak mě zklamal Kostičas (ta romantika a neoriginálnost mě tam jaksi moc naštvala, vidím to asi úplně jinak než ostatní...). Každopádně jsem ráda, že sis našla spoustu úžasných knih, které ti udělaly radost a vryly se ti do srdce, i já na takové narazila, klidně se mrkni do mých TOPů pro inspiraci, protože ty knihy si zaslouží, abych je lidem doporučovala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlodějka je opravdu úžasná, ale jak jsem psala, tak ve mně vyvolala spíš následně pocity do smutku a já loni opravdu potřebovala něco, co mě nakopne a z čeho budu nadšená spíše do pozitivna, takže proto Rozohněná :-) ale naprosto tě chápu ;-)

      Zmizelá je bez debaty, ale ten Kostičas prostě nechápu :D mě to přišlo originální a opravdu skvěle napsané a už se nemůžu dočkat dalšího dílu :-)

      na tvé Top mrknu a ráda se nechám inspirovat ;-)

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)