úterý 28. října 2014

Dvě zrcadla - Recenze na knihu


Série: Dvě zrcadla 1 (1 of 2, 3?)
Autorka: Karolína Limrová

Nakladatelství: Host
Rok vydání: ČR 2011
Počet stran: 276








Anotace:

Romantický upírský příběh od české autorky.

Kdyby si Joshua Merboth nekoupil starobylý dům nedaleko od Longville, zřejmě by nikdy Kate Simmonsovou nepoznal. A nikdy by nepřišel na to, že láska může být silnější než peklo smrti a krve. Na půdě chátrajícího sídla objeví prastaré zrcadlo, jehož kouzelná moc ho zavede do pokoje neznámé dívky. Nemůže slyšet její srdce ani cítit její vůni. Nemůže jí ublížit. Jeho stříbrné oči se mohou jen dívat a v jeho nitru se objeví záblesk čehosi, o čem si myslel, že už je navždy ztraceno.

Ale co když přijde den, kdy zjistí, že mu obraz v zrcadle nestačí? Co když víc než po lidské krvi zatouží po zvuku jejího hlasu? Má někdo jako on vůbec právo chtít víc než její úsměv?






Související recenze:







Můj názor:

Před dlouhou dobou jsem dospěla k závěru, že s knihami (a filmy) s upírskou tématikou jsem asi nadobro skončila. Všichni víme - Twilight sága: obrovský boom. Taky jsem ji měla ráda a představovala pro mě něco naprosto úžasného a dlouhou dobu jsem se jí držela, ale pak - když začala být doslova všude a zavládlo kolem ní naprosté šílenství… se u mě začal projevovat přesně opačný efekt. Takže žádná Vampýrská akademie, žádné Upíří deníky - měla jsem toho po krk.

Jenže pak jsem si před nedávnem přečetla Kukačku od Karolíny Limrové a jelikož jsem si knihu zcela zamilovala a styl autorčina psaní mě velmi oslovil - udělala jsem to, co vždycky: řekla jsem si, že si od autorky přečtu další knihy. A tak jsem se dostala k této sérii.

Příběh již podle anotace zavání celkem jasnou strukturou. A opravdu - děj není nijak složitý, dokonce se dá říct, že v mnoha částech kopíruje Twilight. Ovšem to, co se mi na Dvou zrcadlech líbilo a díky čemu jsem knize dala po 4 hvězdách (a co mě přimělo přečíst si i následující díl) byl opět styl psaní Karolíny Limrové. Má neuvěřitelnou schopnost mě během pár stránek vtáhnout do děje a nepustit se ho, dokud nedočtu.

Píše tedy velmi čtivě, nezabíhá někam, kde by mě to jako čtenářku nudilo. Umí stvořit postavy, které si rychle oblíbíte, i když musím přiznat, že mi zde trochu chyběla hlubší psychologická propracovanost…

S postavami jsem byla vcelku spokojená. Kate byla milá a sympatická hrdinka. Trošku naivní. Josh byl skvělý a v mnoha ohledech jsem v něm skutečně viděla Edwarda. Grh. (Ale no jo - byly doby, kdy jsem Edu měla taky ráda :D)

Velmi se mi líbila především první část knihy, kdy se Kate s Joshem poznávali jen „na dálku“ pomocí zrcadel. Toto bylo skvělé - originální, milé, takové něžné a vskutku jsem to před sebou živě viděla!

To, co se dělo pak mi přišlo příliš rychlé. Přece jen bych ocenila trochu pozvolnější rozjezd jejich vztahu - když se totiž poprvé uviděli a už to byl styl „miluji tě nekonečnou láskou, nikdy tě neopustím a budu tě milovat a milovat… napořád.“ - Hm, eee. Má duše (milující psychologii) zde zaúpěla. Aťsi je to upír nebo ne, toto bylo moc hr.

Co se týče konce tak byl… rychlý. Zvrat, který se tak nějak odbyl a pak už… konec. Lehce mě to zklamalo, ale jak jsem psala na začátku, tak se mi styl psaní Karolíny Limrové líbil natolik moc, že jsem jí to odpustila a užila si i tento rychlo-závěr.

Epilog byl navnazující na další díl a musím říct, že jsem byla ráda, že jsem si obě knihy vzala z knihovny najednou a mohla proto plynule přejít k pokračování :-)

A podobnost s Twilightem? Jasně, jak jsem psala, tak tam znát byla. Nicméně příběh sám o sobě se mi velmi líbil, a ačkoliv mám VELMI ráda Stephenii Meyerovou, toto „Stmívání po Česku“ u mě prostě zabodovalo více :-)

Mimochodem - nápad Karolíny Limrové na to, co se stane, když se upír dostane na slunce, je bezvadný a dává větší smysl než třpytky :D 




Celkové hodnocení:

«««««

Velmi povedený a odpočinkový příběh s upíří tématikou. I přes podobnost se slavnou Twilight ságou se mi Dvě zrcadla líbila mnohem více. Kate i Joshe jsem si oblíbila vcelku rychle, a ačkoliv bych ocenila trochu pozvolnější rozjezd jejich vztahu, nemůžu jinak než dát 4 hvězdy. Především za velmi čtivý a příjemný styl psaní, jímž ho Karolína Limrová čtenářům podala.

Pokud chcete romantiku s kapkou nadpřirozena, rozhodně neuděláte chybu, když si Dvě zrcadla přečtete ;-)






Obrázky: pinterest.com

6 komentářů:

  1. Taky se mi to líbilo mnohem víc než Twilight :). Je pravda, že už si to tolik nepamatuji, četla jsem to už fakt celkem dávno, ale vím že v tý době jsem z toho byla nadšená :).
    Krásná recenze :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky, jsem ráda, že se líbila :-) no, já si na oboje ještě pamatuju celkem živě a nyní s odstupem času a taky jako už starší můžu říct, že Dvě zrcadla jsou lepší :-) ale možná za to opravu může fakt, že té twiligtománie mám ještě pořád plné zuby :D :D :D

      Vymazat
  2. O knižke som ešte teda nepočula, ale podľa recenzie vyzerá suprovo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na takové odpočinkové a nenáročné čtení je skvělá ;-) určitě se na ni mrkni ;-)

      Vymazat
  3. Až budu mít náladu na něco romantického, půjčím si to z knihovny :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě ;-) přesně na takové stavy je tato kniha (i série celkově) perfektní :-)

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)