středa 7. srpna 2013

Tygrovo prokletí - Recenze na knihu


Série: Tygří sága 1 (1 of 4)
Originální název: Tiger´s Curse
Autorka: Colleen Houck

Český překlad: Karolína Medková
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2011, v ČR 2012
Počet stran: 395







Anotace:

Vášeň. Sudba. Čest.

Byli byste ochotní to dát na misky vah, abyste mohli změnit svůj osud?

Sedmnáctiletou Kelsey Hayesovou by nejspíš ani ve snu nenapadlo, co ji čeká tohle léto; že se bude pokoušet zlomit tři sta let starou indickou kletbu. A to se záhadným bílým tygrem Renem. Na druhé straně zeměkoule. Ale přesně to se stane. Kelsey je vtažena do dobrodružství, kde na ni číhají temné síly, prastará magie a mystikou zahalené světy, v nichž nic není takové, jaké se na první pohled zdá. Nakonec musí riskovat vše, aby pochopila dávné proroctví a mohla tak kletbu zrušit navždy.

Tygrovo prokletí je prvním dílem romantické fantasy série, který vás strhne a zanechá ve vás pocit nenaplněné touhy.








Můj názor:

Tuto knihu jsem četla letos v dubnu, tudíž od ní už mám jistý odstup a tato recenze tedy není psaná v deliriu z právě dočteného příběhu, když má člověk pocit, že to je PROSTĚ SUPER, ale pak se po pár dnech probere a nějak NECHÁPE, co se mu na tom líbilo, nebo aspoň líbilo tak moc.

Když jsem knihu poprvé otevřela a přečetla si anotaci, v níž se hlásá „tato kniha vás strhne a zanechá ve vás pocit nenaplněné tužby“, tak jsem jen protočila oči a říkala si „no, to určitě, pfff.“

Nechápu, že jsem se za ty ROKY nebyla schopná poučit, že soudit dopředu něco, co jsem nečetla nebo neviděla, je pěkně velká hloupost. Nicméně jsem na to zase dojela.

Kniha mě ze začátku pomalu vtahovala do velmi příjemně plynoucího děje. Osobně nesnáším cirkusy, proto mě první etapa (která se právě v cirkuse odehrává) moc nepřitahovala. Co mě ovšem postupně přitáhlo, tak byl bílý tygr Ren. Příběh mě začínal čím dál víc zajímat a já četla dál a dál a nemohla se od toho odtrhnout.

Velkou zásluhu na tom má, kromě samotného originálního a zajímavého děje, také styl psaní Colleen Houck. Často zmiňuji, že mě právě toto zaujme. Pokud se ale do této knihy pustíte, budete vědět, co PŘESNĚ tím myslím. Je totiž vidět, jak z každé stránky (doslova) bije do očí nadšení, puntičkářství a láska k příběhu, kterou mu Colleen Houck dává. Je to jedna z největších detailistek – dříček - spisovatelek, na jaké jsem při četbě narazila. Rovnat by se jí mohla Beth Revis (série Vesmír – tam to však spadalo spíše do sféry technické a vědecké). Oproti ní je pro mě ale autorka Tygří ságy daleko více chytlavá, jelikož její děj plyne mnohem svižněji a musím také přiznat, že krásy džungle, Indie a dalších míst, na která se Kelsey dostává, jsou pro mě mnohem příjemnější, přitažlivější a barvitější než vesmírná loď Universum.

Tuto sérii bych jednou opravdu velmi ráda viděla zfilmovanou (samozřejmě schopným scénáristou, režisérem a herci). U scén á la Indiana Jones jsem trochu narážela a se svou představivostí jsem nebyla vždy spokojená.

Co se týče romantické zápletky, tak mi přišla ze začátku jasná jako facka a začínala jsem litovat, že to čtu, protože to bude PŘEDVÍDATELNÉ. Kelsey mě ovšem hodně a mile překvapila, jelikož se ke konci zachovala tak, jak jsem to u ní nečekala, což můj zájem a dojem z knihy zvedlo zpátky.

Ovšem na rovinu říkám, že mi Kelsey taky sem tam lezla na nervy, když si na něco stěžovala, ale… jak jsem nad tím přemýšlela, tak kdybych byla v její kůži… hm, no, možná bych remcala též :D

Postavu, kterou jsem si oblíbila prakticky okamžitě (tedy až v džungli, ne na samém začátku), je postava Kišana. Jen co se objevil na scéně, začala jsem mít na tváři takový… ehm, připitomělý úsměv. Nemohla jsem si prostě pomoct! :D 
Choval se sice trochu „zmetkovsky“, ale zkrátka mě to bavilo a mrzelo mě, že nedostal více prostoru. Což se naštěstí spravilo ve 2. díle!

Tudíž závěrem – tuto ságu vám doporučuji. Je zkrátka skvělá, vtipná, milá, romantická, napínavá, dobrodružná, barvitá, plná legend a mýtů a Colleen Houck je prostě PANÍ SPISOVATELKA.

Pokud máte něco z výše uvedených kladů rádi, buďte si jistí, že vás kniha nezklame, hned se vrhnete na další díl a budete číst jako o život ;-)








Celkové hodnocení:

«««««

Pozn. po dočtení celé série jsem byla nucena odebrat 1 hvězdu. Důvody - viz další recenze.




Ukázka z knihy:

Přišla jsem k zídce, a zrovna když jsem se ji chystala přelézt, Ren ji těsně vedle mě přeskočil. „Hej! Takhle mě neděs! Příště nějak zamruč, nebo tak něco, jo?“

Pomalu jsme šli k chatce a už jsem se připravovala, že zaklepu na dveře, ale pak jsem se zarazila a podívala se na Rena: „Nejdřív musíme udělat něco s tebou.“

Vytáhla jsem z batohu žluté lano a vydala se ke stromu, co stál kousek od obydlí. Tygr mě váhavě následoval. Pokynula jsem mu, aby šel blíž. Když konečně došel až ke mně, provlékla jsem mu provaz pod obojkem a uvázala ho kolem stromu. Ren se netvářil zrovna nadšeně.

„Promiň, Rene, ale nemůžu tě nechat na volno. Ty lidi, co tu bydlí, by to vyděsilo. Slibuju, že se vrátím, jak nejrychleji to půjde.“

Vydala jsem se zpátky k domku, ale nedošla jsem daleko a zastavila jsem se jak přibitá. Za zády se mi totiž ozval tichý mužský hlas: „Je tohle vážně nutné?“

Pomalu jsem se otočila a uviděla těsně za sebou pohledného mladého muže. Vypadal, že mu je něco málo přes dvacet. Byl nejméně o hlavu větší než já a měl očividně vypracované štíhlé tělo. Na sobě měl volné bílé oblečení, košili s dlouhým rukávem neměl ani zastrčenou v kalhotách a se zapínáním si taky moc nedělal hlavu, protože mu byla vidět hladká, do zlatova opálená široká hruď. Lehké plátěné kalhoty měl ohrnuté u kotníků, takže jste si nemohli nevšimnout jeho bosých nohou. Lesklé černé vlasy mu spadaly kolem obličeje až na krk, kde se trochu kroutily.

Nejvíc mě ale fascinovaly jeho oči. Byly to totiž oči mého tygra, stejně pronikavě kobaltově modré.

Natáhl ke mně ruku a promluvil: „Ahoj Kelsey. Já jsem Ren.“







Obrázky: google.com

4 komentáře:

  1. Jsem moc ráda, že se Ti kniha taky líbila tolik jako mně. Já jsem se do ní původně vůbec nechystala, protože mě moc nezaujala anotace, ale potom, co jsem byla tak moc unešená z Rudé jako rubín, kterou jsem si původně taky nechtěla přečíst, řekla jsem si, že jí dám šanci a byla jsem naprosto nadšená. Vlastně jsem ji četla ihned po dočtení série Drahokamů a jen díky ní se mi po Gideonovi a Gwen tolik nestýskalo. Jak já se těším na Tygrovu plavbu, musím ukořistit nějaké peníze a co nejdřív si ji pořídit. Kouká na mě ze všech výloh knihkupectví a já jsem celá nervózní z toho, že ji ještě nemám doma, aby mi ji nevyprodali... :-) Jinak se mi moc líbí nový vzhled blogu a jsem moc ráda, že se čtení, recenzím a blogu tak pěkně věnuješ. Já teď na to bohužel nemám moc času a opravdu mě to mrzí, ale věřím, že se to zase zlepší. Nějaký čas bych si určitě našla, jen jsem vždycky už příliš unavená a taky na to nemám moc myšlenky, takže pak nevěnuji čas nápadům ohledně toho, co připravit za článek a tak... Doufám, že se máš moc hezky a užíváš si prázdnin... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, moc se mi líbila :-) dokonce tak, že si chci sérii koupit. ta anotace mě taky moc nezaujala, dokonce ani po Tvé recenzi jsem si nebyla jistá, zda se do toho pustit, protože jsem se bála, že bude Ren po celou dobu tygr a budou tam jen scény jak z Indiana Jonese a nic moc k tomu. nakonec jsem to ale zkusila a takhle to dopadlo :D
      no o Tygrově plavbě mi ani nemluv :D taky si na ni brousím zuby. snad si ji budu moct brzo koupit, ale s těmi penězi někdy vyjít je problém. taky bych si chtěla koupit ještě Jsem zlomená a pak se se ségrou chystáme do kina na Nástroje smrti, takže za chvíli asi budu vykrádat banky :D

      díky moc, jsem ráda, že se Ti to líbí :-) no, teď jsou prázdniny a do konce září na to mám ještě čas, jenže pak zase začne škola, diplomka (fuj) a tak dále, takže potom to zase půjde z kopce. tak jsem chtěla aspoň teď toho přidávat víc, když můžu.
      jasně, Veru, to chápu. poslední dva roky jsem prázdniny vždycky musela trávit na praxi v nemocnici a to byly služby jak pro normální sestru, takže jsem byla ráda, když jsem po 12ce přišla a padla do postele. však Ty to zase doženeš. člověk se nesmí přepínat, nebo to špatně dopadne. hlavně zkus relaxovat, aspoň trochu ;)
      mám se celkem fajn, doufám, že ještě bude pěkně venku a ten podzim se nepřihrne už teď :/

      Vymazat
  2. Podívejte se na naší facebookobou fanstránku o této knize. Budeme rádi, když nám po sobě něco "zanecháte" (lajk,koment..) Budeme se na vás těšit na https://www.facebook.com/pages/Tygrovo-proklet%C3%AD/653378268043805?ref=hl

    OdpovědětVymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)