neděle 4. března 2018

Pár slov o knize... - Falešný polibek




Série: Kroniky pozůstalých 1 (1 of 3)
Originální název: The Kiss of Deception
Autorka: Mary E. Pearson

Český překlad: Jana Jašová
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání originálu / ČR: 2014 / 2017
Počet stran: 365






Anotace:

Království Morrigan je ponořeno v tradicích a příbězích o dávném světě, ale některé tradice princezna Lia nemůže překousnout. Například sňatek s někým, koho nikdy nepotkala. To vše pouze kvůli zajištění politického spojenectví.

Lia má všeho po krk a je připravena začít nový život. V den své svatby utíká do vzdálené vesnice, kde se usazuje mezi obyčejnými lidmi a nevědomky i mezi dvěma záhadnými a přitažlivými muži – princem, kterého si měla vzít, a vrahem s úkolem jí zabít.

Obklopena tajemstvími a lžemi musí Lia odhalit nebezpečné skutečnosti, které otřesou celým jejím životem, zatímco se pomalu začíná zamilovávat do jednoho z nebezpečných cizinců.




========== ========== ==========





Neodolám. Nikdy. Jakmile se v nějaké knize či filmu objeví hrdinka, která se rozhodne skrývat svou identitu a ještě navíc prchá před dohodnutým sňatkem, prostě neodolám. A ještě k tomu navrch princ a zabiják, kteří rovněž skrývají svou identitu - jen každý z nich z jiného důvodu. Váhání nad tím, zda se do knihy pustit, mi snad nikdy nebylo vzdálenější! K tomuto příběhu jsem se ale dostala ještě před přečtením anotace - trochu nečekaným způsobem. Zaujala mě totiž obálka 3. dílu :-)

Pokud bych to měla shrnout, měla jsem od knihy obrovská očekávání, která u mě jdou ruku v ruce se strachem, že se to nepovede. Nicméně tady - tady to klaplo!

Autorka pro knihu zvolila ich formu vyprávění, v němž se střídají 4 postavy - princezna Jezelia nebo-li Lia, její komorná a nejlepší přítelkyně Pauline, zabiják a princ. Upřímnost č. 1: nebýt diametrálně odlišného prostředí a pohnutek, které byly pro každou z postav tak specifické, nedovedla bych rozlišit, která je která JEN PODLE stylu vyprávění v dané kapitole. Upřímnost č. 2: bylo mi to šumák. Proč? Protože už hrozně DLOUHO jsem si tak STRAŠNĚ MOC nějakou knihu neužila. A to nepřeháním.

Během celé četby mě rušila některá moderní slova, která se do příběhu zasazeného v této době rozhodně nehodila (např. anonymní, harmonogram, mop, akce, intarzovaný) - zda to vytýkat autorce nebo překladatelce, nevím. Dále mě velmi rozčilovalo velké množství překlepů. Editoři a odpovědní redaktoři by si na to vážně měli posvítit - dost to kazí požitek ze skvělé četby.

Autorčin nápad na příběh mi přišel jednoduše geniální. Nejen že přišla se zajímavým námětem, ale podala ho čtenářům ve zcela neotřelé formě. Více jak polovinu knihy totiž nevíte, čím Kaden a Rafe jsou. Čtete právě kapitolu ze zabijákova pohledu, ale nepadne zde jeho jméno a naopak. Pak zase čtete kapitolu třeba z Rafeova pohledu, ale znovu zde nepadne ani slovo o tom, zda je to ten či onen. Je to zkrátka napínavá hra, v níž si můžete vyzkoušet své detektivní schopnosti. Můžete zkoušet číst mezi řádky a z různých indicií se snažit přijít na to, kdo z těchto dvou mládenců získá Liino srdce - zda ten, který za ní přijel, aby viděl její pokoření anebo ten, který ji má zabít.

A jak to dopadlo u mě? No, nebudu zapírat, že jsem si byla na 100 % jistá, že jsem to vyřešila. Pche. A tipla jsem to přesně naopak :D Ačkoliv mě autorka převezla, z mého nadšení se neztratilo nic, naopak! Byla jsem hrozně nadšená, že se mi u knihy naskytlo takové nečekané překvapení! Čím více totiž čtu, tím více narážím na to, že mě kniha nedovede až tak šokovat a připravit mi něco zcela nečekaného. Ale tady? Nádhera.

A co postavy? Už dlouho jsem nebyla tak nadšená z hlavní hrdinky. Lia je naprosto famózní postava, která si zaslouží plnou pozornost. Už kvůli ní jsem ráda, že jsem se k příběhu dostala. Naprosto ničím mě nerozčilovala. Brala věci takové, jaké byly, nad ničím neohrnovala nos, nemyslela si o sobě, kdo ví co, uvažovala logicky, chovala se přiměřeně svému věku a postavení, nebála se těžké práce, nestěžovala si, dovedla si vážit všeho, co měla.

Princovy i zabijákovy kapitoly mě velmi bavily. Sama jsem se přiklonila k Rafeovi, protože se mi zamlouval více. Schválně, koho si zvolíte vy :D Romantická linka byla velmi pěkná, nenásilná, přirozená a rozhodně nepostrádala sílu ani hloubku.

A jak hodnotím samotný příběh? Rozhodně kladně. Čekala jsem, že se budeme ubírat zcela jiným směrem, tudíž jsem byla vděčná za nečekané odbočky. Rovně oceňuji, že autorka Liu nenechala jen v tom „novém“ prostředí, ale důležitou linkou ji spojila s jejím „starým“ životem, s její rodinou. Toto se mi velmi líbilo. Stejně jako státnické a politické pozadí událostí, které zde bylo jen lehce naťuknuté. Předpokládám, že se k němu více dostaneme v dalších dílech. Konečné odhalení obou mužských protějšků byl MAZEC. Především části, kdy k poznání došla sama Lia. Trochu mě mrzelo, že se Rafe na delší dobu ztratil z dohledu a ukázal se až ke konci, ale nutno říct, že to tedy STÁLO ZA TO. Konec jsem dočítala s dunícím srdcem v hrudi a zatnutými pěstmi, napjatými nervy a tlakem v atmosférických výšinách.

A jaké následky jsem z toho nakonec měla? Neskutečnou touhu po dalším díle a maximální spokojenost s tím, co jsem dočetla. Nyní již čtu 2. díl - Zrádné srdce a jsem spokojená jako blecha :D

Tudíž pokud by někdo ještě nevěděl, zda po této knize s všedně-nevšedním příběhem sáhnout, odpověď je rozhodně ANO. Máte-li rádi pořádné hrdinky, sympatické postavy, barvitě plynoucí děj a tajemství na všech stranách, romantiku, kterou pocítíte a navrch detektivní příběh, v němž se počítá s vaší aktivní účastí, nemáte nad čím váhat ;-)


Dávám 5 * + 1 * navíc, protože tato kniha si to rozhodně zaslouží.






Text (kromě anotace): © Anne Leyyd
Obrázky: pinterest.com

2 komentáře:

  1. Pěkně napsané a úplně s tebou souhlasím. Kniha mě taky moc bavila a už vyhlížím třetí díl :) Už se to blíží...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuji :-) na další díl jsem se taky šíleně těšila a doufám, že na něj už brzy přidám recenzi, včetně toho posledního :-)

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)