sobota 15. srpna 2015

Setkání s duchem & Krátký druhý život Bree Tannerové - Recenze na knihy


V dnešních mini-recenzích si můžete přečíst můj názor na 1. díl série Mezi nebem a zemí od Stacy Kade s názvem Setkání s duchem. Druhou knihou je pak krátká povídka od Stephenie Meyer o níž jste již jistě slyšeli - Krátký druhý život Bree Tannerové.










Setkání s duchem

Série: Mezi nebem a zemí 1 (1 of 3)
Originální název:
The Ghost and the Goth
Autorka: Stacey Kade

Český překlad: Eva Brožová
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2010, v ČR 2013
Počet stran: 256




Anotace:

Královna školy a hvězda místních roztleskávaček Alona Dareová je předurčena pro skvělou budoucnost. Její život však končí nečekaně pod koly autobusu. Všichni si myslí, že je navždy pryč, ale... Alona zůstala ve světě živých jako duch. Pouze jediný člověk ji může vnímat - spolužák a totální lúzr Will. Podaří se jim překonat vzájemnou nechuť a pomoct jeden druhému? Proč Alona neodešla skrze jasné světlo do onoho světa? 




  
Můj názor:

Na tuto knihu mě navnadily povětšinou pochvalné recenze a jednoduchá anotace slibující pěkný, nijak dramatický příběh. Ten jako celek nepůsobí vůbec špatně, musím však přiznat, že jsem se do četby musela (především na začátku) docela nutit. Některé scény mi přišly takové nijaké, trochu zbytečné.

Hlavní hrdinka Alona mi právě zde lezla krkem, protože přesně odpovídala tomu typu hrdinek, které „zdobí“ nejeden povrchní román. To však zřejmě byl autorčin záměr, jelikož se postupem času dalo poznat, jak se Alona se svou proměnou v ducha vypořádává a že se začíná postupně měnit k lepšímu - ačkoliv některých svých povahových rysů se nezbavila do konce knihy (což vyvolalo pár úsměvných situací).

Will byl v podstatě jeden z těch typických románových kluků, kterým hlavní hrdinka pohrdá, až si nakonec přece jen všimne, že i na něm „něco bude.“ Jeho charakter byl příjemný a milý. Velmi osvěžující bylo, že právě on se Alonou nedal znepokojit (nebo ne nějak výrazně) a dovedl ji směrovat na tu cestu, která se pro ni snad posléze stane tou, která ji přivede zpět mezi živé (ale PŠT, to je jen můj odhad a přání ;-)

Ostatní postavy těmto dvěma spíše sekundovaly a nijak výrazně jsem si (s odstupem času) nezapamatovala ani jednu. Výjimkou je snad jedině Alonina máma.

Příběh jako takový je nenáročný, neurazí ale rozhodně ani nenadchne. A sama za sebe mohu říct, že jsem vskutku čekala MNOHEM víc. I přesto jsem ale rozhodnutá si přečíst pokračování, protože mě přece jen zajímá, jak to s Willem a Alonou dopadne… :-)







Celkové hodnocení:

«««««

Pěkný, nenáročný příběh s duchařsko / romantickou tématikou. Zázrak ani vyložené zklamání nečekejte, a pokud vám nevadí absence závratných dějových zlomů, asi si přijdete na své.








Krátký druhý život Bree Tannerové

Série: Twiligt 3,5 (3,5 of 4)
Originální název:
The Short Second Life of Bree Tanner
Autorka: Stephenie Meyer

Český překlad: Petra Babuláková
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2010, v ČR 2010
Počet stran: 190





Anotace:

V další neodolatelné kombinaci nebezpečí, tajemství a romantiky rozehrává Stephenie Meyerová strhující příběh Bree Tannerové, členky armády novorozených, kteří se připravují k útoku na Bellu Swanovou a Cullenovy a na nevyhnutelný střet, jenž přinese tragické vyvrcholení.

Bree Tannerová si život, který žila předtím, než získala dokonalé smysly, nadlidské reflexy, ohromnou sílu a neodolatelnou touhu po krvi, sotva pamatuje. Zato ví, že život, který žije s ostatními novorozenými upíry, má několik jistot a několik pravidel: hlídej si záda, nepřitahuj na sebe pozornost a hlavně to stihni domů do úsvitu, jinak zemřeš. Bree získá mezi novorozenými nečekaného spojence a přítele v Diegovi, který se stejně e jako ona snaží zjistit něco víc o jejich stvořitelce. Jakmile si oba uvědomí, že novorození jsou jen figurky v partii větší, než si vůbec dokázali představit, musí se Bree a Diego rozhodnout, na kterou stranu se postaví a komu budou věřit.

Ale když je všechno, co víš o upírech, založeno na lži, jak poznáš pravdu?




Můj názor:

Naopak na tuto knihu jsem se velmi dlouho těšila a byla zvědavá, ale jak se to už u mě stává - dlouho jsem její četbu odkládala.

Dopředu předesílám, že jsem byla víceméně na 100 % přesvědčená, že mě tato krátká povídka přesvědčí, že Stephenie Meyer je spisovatelka, která mě svým stylem psaní a schopností vyprávět POKAŽDÉ vtáhne do děje - a to ať už se to týká upírů, vlkodlaků, Duší nebo ďáblice v lidském těle. Její styl je zkrátka nezaměnitelný, živý a chytlavý. A přesně to, co jsem čekala, jsem také dostala - během chvilky jsem děj hltala a byla zvědavá, jak to bude dál...

Věřím, že všichni, kteří četli Twilight ságu a dostali se k této knize, si byli naprosto jistí, do čeho jdou a jak to dopadne (žádné růžové brýle a žádný krásný happy end). Díky tomuto příběhu jsme si však mohli udělat ucelenější pohled na to, co oné několikaminutové bitvě ve 3. díle (Zatmění) předcházelo.

Upřímně přiznávám, že jsem měla zcela odlišnou představu o tom, jak se na mýtinu mladá a nezkušená upírka Bree dostala. To, co ji tam přivedlo, mě opravdu zasáhlo a bylo mi jí líto po celou dobu. I přesto jsem ale doufala, že to třeba… snad… možná… dopadne jinak. Bohužel ne, ale to jsme věděli.

I v této krátké knize jsem si stihla najít oblíbence a věřím, že Diego si získá i vás. Další zajímavou postavou je bezesporu Fred, jehož osud bych ráda sledovala klidně i dál...

Zkrátka pokud jste četli Stmívání a líbilo se vám, pak nad touto knihou opravdu neváhejte ;-)





Celkové hodnocení:

«««««

Mám za to, že tato kniha je povinnou četbou pro ty z vás, kterým se líbila sága Stmívání, a též byste si chtěli udělat ucelenější obrázek o tom, jak to vlastně bylo s Victoriinou armádou a některými jejími členy.

A kdo ví? Třeba vás to navnadí i na další knihy Stephenie Meyer, kterou stále považuji za velmi talentovanou spisovatelku - jednu ze svých nejoblíbenějších ;-)







Obrázky: pinterest.com

2 komentáře:

  1. Rozhodně souhlasím se vším řečeným (napsaným) o Bree. Stephenie Meyerová vážně dokáže člověka vtáhnout do děje a už ho nepustí. A v této knížce se k tomu přidala ještě sympatická hlavní hrdinka, takže je to vážně super! Osobně totiž musím přiznat, že i když mě celá sága Twilight vtáhla, tak hlavní trojice - Bella, Edward a Jacob - mi většinu času lezli velmi na nervy (především pánové). Jen je škoda, že tak jako u Bree, se Meyerová více nevěnovala i dalším postavám. Například Jasperův život musel být velmi zajímavý a to nemluvím o Volturiových - za těch několik tisíciletí přeci museli zažít spoustu zajímavých věcí, ne? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. za sebe musím říct, že mě Twilight sága hrozně vzala a měla jsem ji fakt ráda, ale po té šílené komercionalizaci se moje obliba v ní postupně snižovala. ale S. Meyerovou mám moc ráda, přesně proto, že její příběhy jsou tak chytlavé :-)

      jo, to se vsadím, že Jasper by byl ideální na další nějakou takovou povídku. taky by mě zajímala Alice a to, jak se s Jasperem dali dohromady :-)

      díky za zastavení a pěkný komentář! ;-)

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)