pátek 11. července 2014

Zásvětí - Recenze na knihu


Série: Zář 2 (2 of 3)
Originální název:
Hades
Autorka: Alexandra Adornetto

Český překlad: Markéta Demlová
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2010, v ČR 2012
Počet stran: 346







Anotace:

Bethany Churchová je anděl, který byl seslán na zem, aby tu bojoval s temnými silami Zla. To, že se zamiluje, součástí jejího poslání nikdy nemělo být, ale přesto mezi Beth a jejím smrtelným přítelem Xavierem Woodsem vzniklo silné pouto. Ale ani Xavierova láska a péče andělských sourozenců Gabriela a Ivy neuchrání Beth před děsivou jízdou na motorce, ke které je přinucena lstí a díky ní se dostane až k samotným branám pekla. Démonický Jake Thorn se nakonec nechá přesvědčit, aby Beth pomohl dostat se zpět na zem. Cena, kterou za to požaduje, však zničí Beth i všechny, které tolik miluje...

Příběh, který Alexandra Adornettová vystavěla v knize Zář, první části série, jež se okamžitě stala bestsellerem, se rozvíjí napínavým a nečekaným způsobem. Andělé bojují s démony a moc lásky je vystavena těžkým zkouškám.






Související recenze:






Můj názor:

Po velmi dobrém 1. díle jsem se na pokračování této série velmi těšila. Musím ale přiznat, že mě především její začátek poněkud zklamal. Ne jednou, ale hned několikrát.

Do děje se vracíme ve chvíli, kdy je všechno tak nějak idylické. Jake je pryč, Beth s Xavierem si užívají jeden druhého, městečko vzkvétá. Ovšem všeho do času. Přesněji do doby, než kamarádky Beth napadne udělat si seanci s pokusem vyvolat nějaké duchy ze záhrobí. Na první pohled „nevinná“ zábava má však nedozírné následky, které se projeví prakticky vzápětí, když je Beth lstí přinucena sednout na motorku, která ji odveze někam, kam by noha andělova neměla vstoupit…

Záři jsem tak nějak přimhouřila oči nad tím, že bych s Beth někdy zatřásla, ale tady se to už přehlížet tolik nedalo. Její hlouposti přibylo celkem dost, což se projevilo v oné inkriminované scéně, kdy nasedla na motorku a věci pak díky tomu šly do kopru. Při této scéně jsem málem spadla pod stůl, protože to bylo tak… tak… LOGICKY MIMO, že to snad ani není možné!




Aneb názorný příklad toho, co jsem měla chuť udělat...




Další věc, která mě dorazila, byla, když Beth na Xaviera začala žvatlat něco s „medvídkem“. Grrr! Hrůza! Svému příteli bych tak řekla jedině v době, kdy bych ho chtěla fakt naštvat a ne v normálním rozhovoru. Jop, z toho jsem se málem osypala.





(...)




Dál se příběh naštěstí začal zlepšovat a zaujalo mě pojetí pekla tak, jako ho Alexandra Adornetto „vystavěla“, a i když s tím skutečným se jistě nedá srovnávat ani tím největším omylem, i tohle bylo děsivé.

Po té, co se Beth ocitla v pekle, se děj začínal opravdu rozjíždět do směrů, které bych nečekala, že by kniha mohla nabrat. Tudíž plusové body za zajímavost, překvapení a nepředvídatelný děj.

Nemůžu pochopit jen jednu věc - jak v této sérií někdo mohl a může být team Jake, ne fakt! Toto mi hlava zkrátka nebere. Takové zmetisko zmetiskovité!





Kdyby to náhodou někdo nepochopil: já vlevo, Jake vpravo ;-)





Nemůžu říct, že bych celou knihu seděla jak na jehlách, nicméně když jsme se přiblížili k závěrečné sekvenci, která NEPOSTRÁDALA ŠŤÁVU, opravdu jsem byla napjatá a držela pěsti jako o život.

Závěr knihy byl velmi uspokojující (i když také o nervy) a nedovedu si představit, že bych na pokračování musela čekat nějak dlouho. Bylo to skutečně navnazující ke čtení závěrečného dílu a já jsem ho naštěstí měla hned po ruce! Uf! Vzala jsem si totiž z knihovny hned celou sérii :D

Co se týče postav, tak ty si všechny zachovaly „visáž“ z předchozího dílu a k nějaké výraznější změně nedošlo - snad jen ta Beth mě ze začátku trochu štvala, ale pak se to spravilo takže... mhouřím všechny oči :-)

Vtipu bylo v knize taky celkem dost, akce též, romantiky rovněž. Stejně jako v předchozím díle jsem ocenila návaznost pojetí andělů na křesťanství, protože si tento aspekt příběhu bez něj nedovedu představit.






Celkové hodnocení:

«««««


Spíše 4 slabší hvězdy. Po nepříliš zdařilém začátku se příběh začal odvíjet mnohem lépe a v celku si skóre polepšil. Bylo to tedy povedené pokračování série Zář, která určitě není k zahození a za pozornost stojí.

Sérii bych doporučila všem, kteří máte rádi knihy s andělskou tématikou a též vám, kteří jste četli 1. díl a líbil se vám. Začátek se snažte nějak přežít a věřte, že pak už je to lepší. Mnohem ;-)






Obrázky: pinterest.com

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, já se přiznám, že jsem tedy nečetla ani první díl, takže dříve druhý nepřipadá v úvahu. :D Každopádně uvidíme, jestli se mi dostane pod ruku a přečtu si ji, sama od sebe ji nejspíše vyhledávat nebudu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju, jsem ráda, že se recenze líbila :-) Zář je jako série pěkná, ale zase na druhou stranu - pokud si ji nepřečteš, tak o nic světoborného taky nepřijdeš ;-)

      Vymazat
  2. Toto je jediný diel, ktorý mal uzrieť svetlo sveta. Trojku som už ani nedočítala, čo som tak bojovala s nutkaním ju vyhodiť z okna.
    Každopádne, ja zas nechápem, ako môže byť niekto team Xavier, je to strašný kretén. Jake bol jediná vec dobrá na tejto sérii :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D tak toto je sranda, jak to každý vnímá jinak. já byla s Xavierem právě spokojená :D tak každý jsme jiný, no :D

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)