středa 4. června 2014

Hvězdy nám nepřály / The Fault in Our Stars - Filmová recenze



Zdravím vás! :-)



Jak už jsem předesílala v knižní recenzi na Hvězdy nám nepřály, tak jsem byla taky jednou z těch šťastných, kteří vyhráli v soutěži Neoluxoru předpremiéru filmu, který byl v mém nejoblíbenějším městě - Olomouci. Kromě toho jsem také byla moc ráda, že jsem nešla sama, ale s milou Verunkou z blogu Knižní louka.



Na začátku projekce nás 2 milé paní / slečny? v Premiere Cinemas v Šantovce uvítaly a ve zkratce nám řekly, na jaký film jsme vlastně přišli, což bylo trochu vtipné, protože to valná většina velmi dobře věděla. A sama paní / slečna vypadala docela překvapeně, když zjistila, kolik z nás tu knihu četlo :D

Hned pak proběhla blesková soutěž o 2 zbrusu nové výtisky knihy Hvězdy nám nepřály s filmovou obálkou, a pak už následovala nejočekávanější část večera - samotné promítání filmu. Byli jsme upozorněni na to, že to vidíme dokonce ještě dříve než diváci v USA, což bylo super! Sice jen o 3 dny, no ale řekněte, není to fajn? ;-)

Myslím, že můžu mluvit za nás obě, když napíšu, že jsme si s Veru film naprosto dokonale užily, brečely a smály se a všechno prožívaly - mám dojem, že stejně jako zbytek osazenstva kina, protože smrkání a šustění kapesníků se neozývalo jen od nás z přední řady. A už tady člověk může vidět, že film byl vážně skvělý a nabitý emocemi, protože snad nikoho nezanechal chladným.

Po konci projekce jsme zažily trochu akce, jelikož jsme se doslova ztratily v Šantovce. Ta budova je velká jako… echm, jeden přežvýkavec, a jelikož byla noc, tak byla ze ¾ zavřená, takže… Přímo hororová scenérie, skončily jsme v nějakých nekonečných garážích a já jen čekala na výpadek proudu. Ale naštěstí nás jeden pán zachránil a ukázal nám "cestu".

Pak jsem si trochu zasprintovaly na bus a bylo to fajn :D Jeden z večerů, na které budu opravdu ráda vzpomínat a myslím to vážně, bez ironie ;-)

Tak, to bylo tak ve zkratce, ale vás už asi zajímá hodnocení, dojmy a všechno ostatní, tak už nebudu zdržovat a přejdu k samotné recenzi filmu.









Režie: Josh Boone
Předloha: John Green (kniha)
Scénář: Scott Neustadter, Michael H. Weber, John Green
Hudba: Nate Walcott, Mike Mogis
Země výroby: USA
Rok: 2014
Čas: 125 min
Hrají: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Laura Dern, Sam Trammell, Nat Wolff, Lotte Verbeek, Mike Birbiglia, Maurice Nathan Weert, Emily Peachey, Willem Dafoe a další


Film na CSFD



Obsah:

Hazel a Gus jsou dva výjimeční teenageři, které spojuje kousavý humor, pohrdání konvencemi a především láska, co s nimi cloumá. Jejich vztah je o to neobvyklejší, že se seznámili a zamilovali během setkávání na sezeních podpůrné skupiny pro boj s rakovinou.

Hazel Grace Lancasterové (Shailene Woodley) je šestnáct let. Má ráda (a zároveň toleruje) své někdy až příliš starostlivé rodiče a právě se zakoukala do mladíka jménem Gus Waters (Ansel Elgort), který se na oplátku zamiloval do ní. Jak se sbližují, Hazel a Gus společně prožívají své obavy vyplývající z jejich zdravotních problémů a zároveň sdílí lásku ke knihám, včetně Hazelina oblíbeného románu Císařský neduh.

Mnohokrát se marně snažila spojit s autorem knihy, samotářským Peterem Van Houtenem (Willem Dafoe). Když se Gusovi podaří Van Houtena zkontaktovat, spisovatel je oba nečekaně pozve do Amsterdamu. Gus je rozhodnutý vzít Hazel na cestu, aby našla odpovědi na všechny otázky, které kdy ke knize měla. Ale odpovědi, které hledá, nepřichází od Petera Van Houtena. Přichází z velkého dobrodružství, které Hazel zažije s někým, koho se nebojí milovat a kdo jim oběma dal něco, co Hazel nazývá „Malou věčností – nekonečnem mezi sečtenými dny."





Můj názor:

V poměrně krátké době další film, v němž hraje jednu z hlavních rolí Shailene Woodley. Znalí vědí - tím prvním byla skvělá Divergence, kterou vám rovněž moc doporučuji. Je ale třeba říct, že se nám Shailene proměnila z rebelky proti společnosti do bojovnice zcela jiné a vytáhla do boje s rakovinou.

Asi netřeba poznamenávat, že je tento film natočen na motivy stejnojmenné knihy od velice populárního spisovatele Johna Greena.

A jak už to tak mnohdy bývá - přečtete knihu, jdete do kina a řeknete si: „Kniha byla lepší.“ Tak nějak jsem čekala, že se tento zaběhlý scénář bude u mě rovněž opakovat, ale postupem času, jak film běžel, jsem docházela k názoru, že u Hvězd to bude výjimka, a skutečně byla.

S klidným srdcem můžu opravdu říct, že se mi film Hvězdy nám nepřály líbí MNOHEM VÍCE NEŽ KNIHA.

Nelze ale zapírat, že za kvalitním filmem stojí rovněž velmi kvalitní knižní předloha a především scénář. Ten se velmi věrně držel knihy, takže určité pasáže jsou jakoby přímé citace, dalších spousta scén byla samozřejmě vypuštěna. Nehledě na to bylo ale filmové zpracování ÚŽASNÉ, svižné, nestagnovalo u nudných částí, takže byste si mohli dovolit odtrhnout oči od plátna a myslet na kdoví co.

Film mě zkrátka přivařil do sedačky a oči mi přibil k plátnu. A to se tam prosím NESTŘÍLELO, nikoho nehonil masový vrah, nešlo o záchranu planety ani o prachový atentát.

Nic takového, šlo o to nejobyčejnější (a přitom nejsilnější), co může být - lidskost, lásku, zoufalství, život, smrt, naději. Tohle všechno bylo zabalené do tak neskutečně krásného, silného filmového zpracování, že už jsem dlouho takové neviděla a hned tak asi neuvidím.

Velkou zásluhu na tomto mělo herecké obsazení, které bylo NAPROSTO DOKONALÉ. Nenašla jsem jediného herce, kterého bych vyměnila. Ani jednoho. Musím pochválit a vyzdvihnout (opět) Shailene Woodley, která byla v roli Hazel skvělá a perfektní. Lauru Dern v roli Hazeliny mámy - rovněž velmi přesvědčivý výkon. Nat Wolff v roli Izáka byl úžasný a svou roli zvládnul na výbornou. Naprosto mě dostala scéna, kdy mu Augustus dovolil, aby rozmlátil jeho trofeje - to jsem se chtěla smát i brečet současně. Bezvadné.

Ostatní herci byli rovněž skvělí, jak už jsem psala. Ale toho nejlepšího a největší pochvalu si samozřejmě nechávám až na konec. Kdo je ten nejlepší? Asi už tušíte - Ansel Elgort v roli Augusta. Jestli jsem si oblíbila Shailene v roli Hazel, pak Ansela jsem si DOSLOVA A DO PÍSMENE ZAMILOVALA. On byl tak… perfektní? NE! On nehrál Guse, ON BYL GUS. Jeho výkon byl úchvatný, srdcervoucí a tak živý a skutečný! Nepochybovala jsem o něm ani na milisekundu.

Verunka říkala, že na ni nejsilněji zapůsobila scéna na lavičce, kde Gus říká Hazel, že se rozsvítil jako vánoční stromek. S tím musím souhlasit naprosto a bezvýhradně + za sebe musím přidat, že na mě maximálně zapůsobila scéna u večeře, kdy Gus říká Hazel, co k ní cítí.

V ten moment mi povolila slzná stavidla (po několikáté, ale tentokrát naplno) a kromě tváří jsem za chvíli měla mokrý i krk, protože jsem se nechtěla ani pohnout, aby mi neuteklo jediné slovo.

Ale už o tom přestanu dál psát, jelikož je to zbytečné a stejně mi nejlépe porozumíte, když na ten film půjdete a podíváte se sami ;-)

Zkrátka Anselovi bych za tuto roli dala Oscara a tečka.

Před filmem jsem se trochu bála, jak na mě bude tento pár působit, když spolu Ansel a Shailene hráli v Divergenci sourozence, ale moje obavy byly ZCELA ZBYTEČNÉ. Chemie ve Hvězdách mezi nimi perfektně fungovala a já si na Divergenci při filmu nevzpomněla ani jednou.

Kamera byla velmi příjemná, možná bych dokonce řekla pohodová, osvětlení skvělé a každý záběr byl laděný do velmi příjemných, teplých, pastelových barev, že navzdory vážnému tématu na vás nepadala deprese. Nebo tedy alespoň na mě ne.

Grafické zpracování se mi taky MOC LÍBILO. Mám teď na mysli ty SMS, a objevující se a mizící hvězdičky. Tematické, příjemné, oživující.

Co se týče hudby tak to byl další z nesporných kladů filmu, který ho vytáhl ještě o level výše. Především písně - příjemný, silný soundtrack, který perfektně dolaďoval jednotlivé scény a já proti nemůžu vytknout nic. Krása! Rozhodně stojí za poslech. Především se mi líbí písně od Birdy & Jaymes Young - Best Shot, Charli XCX - Boom Clap, a píseň z traileru One Republic - What You Wanted. (v odkazech si je můžete poslechnout)

A ačkoliv je to film, v němž jednu z hlavních rolí obstarává nenáviděná rakovina, míst pro humor a nadhled se našlo rovněž dost. Uzemnila mě vajíčková scéna, Izákovo ničení Gusových trofejí, Hazelina snaha přesvědčit sebe sama, že „fakt nečeká“ na telefonát od Guse + samozřejmě Gusovy hlášky, které jsou mezi hláškami hotovými perlami.

A jo - nyní se dostáváme k bodu, kde bych měla najít nějaké mouchy, něco vytknout, najít nedostatky, objektivně se na film podívat a říct, co nesedělo. Upřímně? Snažím se najít nějakou fakt tlustou masařku už 24 hodin a víte co? Není. Žádná moucha. Prostě ne. Nenašla jsem ji a nechci se ve filmu pitvat a hledat na něm nějaké mini-pidi nedostatky, kterými bych si zkazila filmový zážitek. Fakt ne. Nemám co vytknout.

Vlastně jo! Jednu věc bych vytkla - SPOILER - konec. Byl krásný, takovým tím drasticky smutným překrásným způsobem. Ale přece… přece bych si strašně přála, aby Gus neumřel. Nemůžu si nevybavit Romea a Julii a nemůžu neříct, že Romeo si může jít k šípku i s celou Julií. Já bych dala nevím co za to, aby měli Gus a Hazel krásný (no jo, trochu klišoidní) šťastný konec. Hned po Liesel a Rudym bych tento pár ráda viděla živý a pohromadě spolu :-)

A moje doporučení pro vás? LIDI, PODÍVEJTE SE NA TO. Když nechcete jít do kina, tak si počkejte, ale mrkněte se na to. Věřte mi, že nebudete litovat. Jasně - pokud nejste cynici a nemáte emoční inteligenci na bodu (spíš pod bodem) mrazu, tak BUDETE BREČET - věřte, že budete. Aspoň slzu. Ale budete se taky smát, budete se usmívat, budete šťastní a budete i nešťastní. Na konci mi ale dáte za pravdu a budete rádi, že jste se na film podívali, protože STOJÍ ZA TO. Minimálně za jedno podívání.

A nebojte se těch emocí - jsme lidé, a co jiného je z nás dělá, než naše schopnost prožívat všechny ty emoce, které jsem vypsala výše? ;-)

Takže plačte, smějte se a podívejte se na Hvězdy nám nepřály. Jo, a klidně mi napište vaše dojmy! Ráda si počtu ;-)


P. S. Jen malá rada - pokud sem budete psát komentář, ať vás ani nenapadne pomlouvat Ansela, to bych pak byla nucena koment smazat, protože na jeho výkonu, nemůžete vytknout ani ň. Díky :-)




Moje hodnocení na CSFD: «««««





Jop, byla jsem pořád jako na horské dráze.


Chvíli takhle...



 





a pak takhle...










Trailer:









Pár obrázků:





Bezvadné scény z filmu


  












Příklad scény, kdy nevíte, jestli máte brečet nebo se smát









Z natáčení





































Trocha humoru pro ty, kdo znají Hvězdy i Divergenci :-)
















A na úplný závěr: včera jsem našla tento NAPROSTO SKVĚLÝ alternativní konec Hvězd. Já vím, že to tahle nedopadlo, ale přece jen...
teď se cítím líp :-)












Obrázky: pinterest.com

6 komentářů:

  1. Skvělá recenze!!! :) Tvoje články a názory jsou prostě skvělí :D. Já jsem zatím nečetla ani knihu, ale mám v plánu se do ní příští týden pustit a pak kouknout určitě na film :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju moc, jsem ráda, že se ti články i mé recenze líbí :D určitě si knihu přečti a pak jdi na film, u tohoto je to takhle nejlepší. jsem zvědavá, jak se ti to bude líbit, pak určitě taky napiš recenze a dojmy ;-)

      Vymazat
  2. Bylo to DOKONALÉ!!! :) Užívala jsem si každou vteřinu, seznamováním s tebou začínaje a ztrátou v šantovce a během na autobus konče! :) Taky na to budu ráda a dlouho vzpomínat - you gave me forever within the numbered minutes of the movie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem strašně ráda, že jsme si to tahle MOOOC užily obě :-) díky za krásná slova, Verunko :-) snad to někdy zopakujeme, třeba u jiného filmu ;-)

      Vymazat
    2. A máš pravdu, ten herec byl úžasný? Nejvíc jsem to vážně pozorovala si na té lavičce, jak jí řekl o tom, že se rozsvítil jako vánoční stromeček. Ty emoce. Ta mimika. Wow! No byl fakt skvělý, vůbec jsem ho neznala, ale doufám, že bude hrávat dál :)

      Vymazat
    3. já vím, pamatuju si, jak jsi z toho byla nadšená a úplně jsi to nadšení nad jeho výkonem přenesla na mě a čím víc jsem o tom přemýšlela, tím víc jsem to dokonalé Anselovo herectví viděla :-) v Divergenci bohužel neměl tolik prostoru, ale taky doufám, že ho v nějakém dalším filmu uvidíme a HODNĚ brzy :-)

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)