sobota 22. června 2013

Pod nekonečnou oblohou - Recenze na knihu


Série: Nebe 1 (1 of 3)
Originální název: Under the Never Sky
Autorka: Veronica Rossi


Český překlad: Michaela Škultéty
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2012, v ČR 2012
Počet stran: 327









Anotace:

První díl futuristické postapokalyptické trilogie na pomezí fantasy, romance a dobrodružného příběhu.

Hlavní hrdinové, Árie a Perry, pocházejí ze dvou radikálně odlišných společenských vrstev a vlastně by se neměl nikdy setkat, natož navázat vztah. Árie patří mezi obyvatele uzavřeného, vysoce technicky rozvinutého izolovaného města. Perry zase do nebezpečného přírodního světa. Když Árii vykáží z města za zločin, který nespáchala, domnívá se, že ji čeká okamžitá smrt – ve volné přírodě (v Obchodě se smrtí) nemá šanci přežít. Divoch – Outseider – Perry je pro ni jedinou šancí, jak se zachránit.

Zakázaná láska a rozpolcená civilizace vzbuzuje mnoho filosofických, morálních a etických dilemat zrcadlících se v neobyčejném vztahu dvou hlavních hrdinů.








Trochu z děje:

Na začátku knihy se seznamujeme s dívkou Árií, která se s několika dalšími svými přáteli pokouší porušit pravidla Snění – izolovaného a chráněného světa, kde žije. Chtějí se dostat za jeho hranice. Pro zbývající 4 je to něco jako dobrodružství, ale Árie doufá, že se díky tomu dozví, co se stalo s její matkou v Blaženosti, která se jí odtamtud už několik dní neozývá.

Všechno nejprve vypadá dobře, skoro jako hra. Ovšem jen do doby, než Sorena napadne, že vyzkouší rozdělat oheň. Tam kde Árie a ostatní Osadníci žijí, je totiž všechno jen „jako“. Obyvatelé žijí ve virtuálním světě – Říších, které uspokojují všechny jejich potřeby. Nikdo z nich nic nezažívá doopravdy. Všechno se děje bezpečně v jejich myslích.


„Uděláme oheň,“ vysvětloval.
Árie strnula. „Děláš si legraci. Nechceš přece doopravdy… že ne?“
„Jsme z venkovního světa. Tam mají ohně.“
„Ale jsme pořád uvnitř. To nemůžeš, Sorene. Tohle není Říše.“
„Přesně. Tohle je naše šance uvidět to naživo.“
„Sorene, to je zakázané.“ (…) „Mohl bys zničit vzduch. Mohl bys vypálit Snění…“
Soren přistoupil blíž a ona se odmlčela. Na čele se mu perlila voda. Po zablácené tváři a hrudi stékaly tenké pramínky. Potil se. Nikdy předtím pot neviděla.
Naklonil se k ní. „Můžu si tady dělat, co chci. Cokoli.“


Co se ale zdálo jako vzrušující nápad, skončí tragédií. Nebýt Outsidera (někdo, kdo žije mimo Říše v Divočině nebo také Obchodě se smrtí) mohla být Árie mrtvá.

Outsider ji odnese do bezpečí a pak se hned vydává pryč. Má totiž svých starostí dost, protože tam, kde žije, není život vůbec snadný. Nedávno zemřela jeho švagrová a vypadá to, že jeho synovce čeká podobný osud, s čímž se Perry (Outsider) nemíní smířit.

Když se Árie probere, je už v bezpečí v lékařském domě. Musí absolvovat výslech u konzula, kde popíše vše, co se stalo. Konzul ji ujistí, že je všechno v pořádku a že ji dokonce hned dopraví k její matce.

Árii se uleví a nemůže se shledání dočkat. Ovšem když ji konzulovi muži z ničeho nic vyhodí ze vznášedla nad Obchodem se smrtí, dojde jí, že vše, co jí konzul řekl, byla lež. Árie je vyděšená, protože podle zvěstí, které slýchala, může v nechráněném světě zemřít během pár minut.

Perry na druhé straně prožívá se svým synovcem Talonem pár chvil radosti. Ty jsou však násilně přerušeny příletem Osadníků, kteří ho chtějí zabít. Perry se ale urputně brání a podaří se mu vyváznout, ovšem jen co trochu popadne dech, spatří, že unesli Talona a odvezli ho pryč.

Perry je zoufalý a slíbí Talonovu otci (svému bratrovi), že jej najde a přivede zpátky. Ten o tom nechce ani slyšet, protože je to nebezpečné a mohl by tak být ohrožený celý kmen. Ze zlosti Perryho vyžene.


„Je to přece Talon,“ protestoval. „Musíme ho přivést zpátky.“
„Neexistuje způsob, jak ho přivést zpátky, Peregrine! Je to tvoje vina! Otec měl pravdu. Jsi proklatý. Všechno zničíš!“



Perry se ale nemíní jen tak vzdát. Rozhodne se Talona zachránit za každou cenu.

Na začátku své cesty se potkává s Árií. Oba navzájem pro sebe znamenají zosobnění toho, co ten druhý nenávidí, ale následně zjišťují, že by si mohli pomoci. Dohodnou se tedy na spojenectví na dobu určitou. Árie mu pomůže najít Talona, a Perry jí pomůže přežít a dostat se k matce.


Pamatoval si její pach z noci v pevnosti Osadníků. Žluklá směs zatuchliny a masa na pokraji rozkladu. Překvapilo ho to už předtím, když ho ucítil napříč údolím. Přivedl ho přímo k ní. Tady v uzavřeném prostoru jeskyně mu její pach vehnal do hrdla kyselou pachuť. Lehl si od ní, jak nejdál to šlo, aniž by opustil světlo ohně, a usnul.


Cesta ke splnění těchto cílů je ale dlouhá a nebezpečná a to, co se na začátku zdálo jasné, se může pořádně zkomplikovat… 





Na co se před čtením připravit?

Nutně se připravte na zcela nový svět a nové zákonitosti. Ze začátku budete zmatení, nebudete vědět, která bije, ale postupně se zorientujete a budete žasnout nad fantazií Veronicy Rossi. A po pár stránkách už vám slova jako: moudrooko, éter, Lusky, Říše, moudroplocha, Vědoucí, Vidoucí, Slyšící a další nebudou připadat vůbec zvláštní ;-)








Zápory a slabá místa knihy




X   Příliš mnoho nových pojmů hned od začátku – jak už jsem psala, musíte počítat s tím, že tento nový svět pod éterovým nebem sebou nese mnoho nového. Dle mého názoru autorka mohla (a věřím, že by to spousta čtenářů ocenila) začleňovat nové pojmy pomaleji a kromě toho je také náležitě vysvětlit. Ze začátku jsem opravdu hodně tápala a nevěděla jsem, jak si to a ono představit. Ovšem někdo je třeba rád vržen do neznáma a postupně se rozkrývajících významů ;-)


X   Velké množství chyb – za tento nedostatek ANI V NEJMENŠÍM NEMŮŽE autorka. Tento problém tkví v nakladatelství a lidech, kteří se starají o korekci díla. Opravdu jsem ještě nečetla knihu s tolika PŘEKLEPY! Přitom tak úchvatný příběh si to ani v nejmenším nezaslouží a hrozně to sráží jeho celkovou hodnotu. A mě jako čtenáře to hrozně štvalo a otravovalo.

Pevně věřím, že 2. díl si už v Knižním klubu více pohlídali, protože je to opravdu nedbalost. Před několika lety by si knihu s tolika překlepy nikdo nedovolil vydat.









Klady a silná místa knihy




ü   Propracovanost knihy – opravdu mě fascinovalo, jak tento postapokalyptický svět Veronica Rossi postavila, jak spojila dohromady několik (dalo by se říct) časových dob. Na jedné straně nejmodernější technika a tzv. rádoby „dokonalost“ světa, v němž žijí Osadníci. Virtuální Říše – „lepší než skutečnost“. Na straně druhé – Obchod se smrtí, Divočina, svět, kde nic nedostanete zadarmo, o přežití musíte bojovat a jste závislí na vrtkavosti a proměnlivosti éteru. Život ve virtuálních sférách vs. život skutečný.

Je to jistě námět k zamyšlení. A pokud k tomu ještě přidáte zásahy do genetiky jedinců, tvorbu života „na přání“, rozkoše a všech ostatních prožitků „hned, virtuálně a bezpečně“ a naopak prožít všechno na vlastní kůži a přirozeně – máme tu další podněty k úvahám.

Zkrátka se při četbě nebudete nudit, budete zvažovat „co by, kdyby…“



ü   Perry – ano, Divoch, Outsider, Peregrin – jedny ze jmen, s nimiž se v knize ve spojení s jeho osobou setkáte. Pro mě měl neskutečné charisma. Postava s jasným cílem (i když mě štvalo, jak často opakoval potřebu stát se Krvepánem) a morálními zásadami. Tvrdohlavý, obětavý, milý, něžný, skvělý bojovník, pozorný strýček, vysoce vnímavý k pocitům ostatních :D, dobrý učitel :D (pokud si knihu přečtete, pochopíte, proč ti vyřepení smajlící ;-) ti, co četli tak ví, že narážím na nezapomenutelnou scénu „jak poznat jedlé bobule“ :D )


ü   Nečekané zvraty – někdy čtu knihu a už dopředu uhodnu, co je hlavní pointa, kde to hrdinové nezvládli, čeho si nevšimli. U téhle knihy jsem o tom byla taky tak přesvědčená, ovšem jen do doby, než jsem dočetla do konce a hlavní bod děje se přede mnou najednou vybarvil tak, že jsem jen mrkala. A přesně tohle mám také ráda – překvapení, která nečekám.


ü   Roar – sympaťák, vtipálek s dobrým sluchem :D Oživil příběh a už si ho bez něj nedovedu představit.

Taky mě hodně zaujal jeho život, vztah s Liv (v prvním díle působí jako nešťastná láska, ale MOŽNÁ, že to nebude tak zlé, jak se zdá. Veronica Rossi také napsala novelu Roar a Liv, která by se jeho postavě měla věnovat více a doufejme, že snad jednou vyjde i u nás :-)


ü   Psychologie postav – na tuhle složku si obzvláště potrpím a proto oceňuji, když si s tím autor dá tu práci, zařadí ji tam a opravdu charaktery svých hrdinů propracuje.

Líbil se mi vývoj vztahu mezi Árií a Perrym – od jejich „nenávisti“, přes vzájemnou spolupráci a počínající přátelství až po lásku. Nebylo to žádné „teď tě hrozně nesnáším“ 2 kapitoly uběhnou a najednou „nemůžu bez tebe žít“. Vůbec nic takového! Spíš mi to připadalo jako postupné obrušování hran tvrdých kvádrů. A tohle je pro mě u knihy (i u filmu) velké + ;-)

A také psychologický vývoj Uhlíka. Ten byl také hodně propracovaný a vlastně ještě nedoběhl do konce…


ü   Romantická linka – jsem romantička a opravdu jsem si přišla na své, i když jsem nad celkovým vývojem 1. dílu skřípala zuby. Romantické scény mi nepřišly trapné, ohrané nebo plytké, vyzařoval z nich cit. Pro mě - spokojenost :-) 

ü   Obálka knihy – je opravdu působivá, jedna z nejlepších, jaké jsem kdy viděla. A ačkoliv se mi ta slečna, co na ní je (a má zjevně představovat Árii) moc nezamlouvá, přesto mě ta obálka dostala. Krásně se mění barvy a myslím, že lepší představu éteru si nemůže čtenář přát :-)





Celkové hodnocení:

«««««


Kniha se mi hrozně moc líbila. Začátkem jsem se musela prokousat, ale pak jsem děj hltala. Ocenila jsem, že se v knize střídalo vyprávění z pohledu Perryho a Árie (v er formě ovšem). Bylo to příjemné zpestření a mám pocit, že autorka přesně vystihla, kdy a v jakých scénách se hodí pohled buď toho, nebo toho.

Určitě se nemusíte bát, že byste se v ději a popisech ztráceli – když jsem to zvládla já, tak to zvládnete levou přední i vy ;-)

2. dílu se nemůžu dočkat a pevně doufám, že bude stejně dobrý jako tento první.











       
Skvělá recenze:

Nemůžu si pomoct, ale musím sem dát odkaz na jednu úžasnou gifovou recenzi této knihy z Knižního koutku. Mluvila mi z duše a třeba se pobavíte jako já ;-)
Ovšem pro ty, kdo se na knihu chystáte, tak může obsahovat SPOILERY.






Obrázky: google.com., youtube.com – Under the Never Sky Book Trailer

2 komentáře:

  1. Souhlasím, po začtení mi nové pojmy nepřišly tak matoucí, a nakladatelství si mohlo tuto knihu lépe zkontrolovat, aby neobsahovala tolik chyb - překlepů. Byl by z toho i fajn film - trilogie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je pravda, na film bych se taky ráda mrkla, jen se bojím, že by se tvůrcům nepodařilo naplnit má vysoká očekávání... takže nakonec budu i ráda, pokud se film nenatočí. mám totiž ještě v živé paměti, jak mi zprznili Hostitele od Stephenie Meyer :/

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)