pondělí 19. ledna 2015

Winter Is Coming - TAG


Autorkou tohoto tagu je Wanderer z blogu Knižní svět, já na něj však narazila na blogu Crazy New Days aneb malý knižní ráj. A jak jeho autorka správně poznamenala, je letošní zima vskutku spíše nezimní než zimní, takže člověk pravé chladné, ledové a sněhové počasí musí nechat jen na své představivosti. A přesně to podle mě splňuje tento tag. Pokud vás zaujme, tak se do něj též zapojte ;-)

Pojďte se tedy mrknout, z kterých knih mě mrazilo příjemně a z kterých naopak děsivě :-)







1. Sníh - je krásný, když napadne poprvé, ale potom už začne lézt na nervy. Vyber knihu, kterou jsi milovala, ale s odstupem času ti začala lézt na nervy.



Asi to nebude žádné překvapení, ale vyberu Twilight ságu od Stephenie Meyer. Neumíte si představit, jak jsem byla z 1. dílu mimo! Páni! Když na to nyní vzpomínám, tak to už nedovedu pochopit, ale pak si uvědomím, že to byla první kniha s podobnou tématikou, která byla navíc tak SKVĚLE napsaná. Jen zapátrejte v paměti - bylo předtím někdy něco takového? Pokud ano, tak to tedy šlo mimo mě.

Důvodem, proč jsem na tuto sérii postupem času zanevřela (i když ji svým způsobem opravdu pořád mám ráda) byla její naprosto strašlivě strašlivá komercionalizace. Jeden by pochopil hrnky s motivy z filmu, ale čokolády, boty atd.? To vážně? Takže jakmile se tato série začala objevovat všude a všichni ji najednou děsně milovali, u mě se konala přesně opačná reakce… Škoda… Ale jak jsem psala, tak ji mám určitým způsobem stále opravdu ráda :-)





2. Sněhová vločka - něco nádherného a vždy jedinečného. Vyber knihu, která vyčnívá nade všechny, které jsi kdy četla.


Jo, přiznávám, že jsem chvilku váhala, ale nakonec… jasně - Vykoupená láska od Francine Rivers. Možná už vám s ní jdu na nervy a možná máte pocit, že se vás snažím dotlačit, abyste si ji přečetli. No, popravdě a upřímně… váš pocit je správný :-) Doufám, že svým neustálým omíláním o tom, jak je skvělá a úžasná, dosáhnu toho, že si někdo z vás třeba řekne, že to zkusí a přečte si ji :-)

Nemůžu si opravdu pomoci, ale tahle kniha má jako jedna z mála všechno, co na knihách miluji a hledám. Skvělý, silný a nadmíru uvěřitelný příběh. Neuvěřitelně uvěřitelné a psychicky propracované charaktery postav. Angel je hrdinka, kterou prostě nelze nemít rád a Michael? Má cenu říkat, že jsem se do něj zamilovala hned po Prologu? Je v ní humor - život bez humoru totiž ztrácí své kouzlo. Je to také kniha o hledání svého místa na světě a své cesty, kterou - ať si říká, kdo chce, co chce - hledáme všichni. Skvěle napsaný příběh - stránky otáčené rychlostí světla. A konec, který zřejmě nenechá chladným nikoho stejně jako příběh sám.

A jako už asi po sté, pokud jste ještě nečetli moji recenzi, můžete se na ni mrknout TADY ;-)





3. Sněhulák - je to vždy zábava, když se staví s rodinou. Vyber knihu, která je vhodná pro celou rodinu.

Nejlehčí otázka - Harry Potter od J. K. Rowling. Myslím, že tato série je tak univerzální, že víc to snad ani nejde. Každý člen rodiny si v ní najde svoje. Ti mladší bezvadný, zajímavý a neskutečně čtivý příběh a ti starší spíše hlubší zamyšlení. A že jste tam nic „hlubšího“ nenašli? No, pak jste asi určitě nečetli Harryho Pottera, ale něco, co se za něj vydávalo, anebo jste si toho nevšimli. Čili bezvadný důvod k re-readingu, co myslíte? ;-)





4. Vánoce - vyber knihu, která tě po přečtení zahřeje.

Takto toto je naopak snad nejtěžší otázka. Vím, že když čtu různé knihy, tak mě zahřejí - nemusí být třeba zahřívací kniha jako celek, ale třeba určitá scéna. Ale pokud tedy mám vybrat, tak Hostitel od Stephenie Meyer. Když si na ni vzpomenu, tak nějak uvnitř cítím mír a pokoj. Proč? Protože je to o lidskosti, která přese všechno vyhrála, o lásce, přátelství, důvěře a… a… no… Dobře! Je tam též Ian, stačí?! :-)







5. Ježíšek - vyber knihu, kterou jsi chtěla dostat na Vánoce - dostala na Vánoce.

No, na Vánoce jsem si chtěla jednu knihu koupit, ale nakonec to nějak nevyšlo, takže si ji nejspíš dám na narozeniny :D Pod stromeček jsem ale dostala od skvělé kamarádky knihu V šedých tónech od Ruty Sepetys a opravdu moc se těším, až si ji budu číst. I přesto, že to nebude nijak veselá četba…









6. Koulování - je to bolestivé, když tě koule zasáhne do hlavy. Vyber knihu, při níž jsi cítila nejvíce emocí.

Oh, boy :-) No, neřeknu knihu, ale řeknu celou sérii. A rovněž bych svoje stavy při její četbě neoznačila tak slabými slovy jako „cítila nejvíce emocí“, spíš bych to popsala jako „pád z kosmické lodě, průlet atmosférou do tornáda ústícího v uragán, který mě následně vrhnul do tsunami, a nakonec mě ještě sežehla na popel sopka.“ Chhm, to jsem možná trošku přehnala… Ne, nepřehnala.

O čem že to mluvím? No samozřejmě - série Roztříštěná od Tahereh Mafi. S napětím jsem četla, polévala mě hrůza a obcházel strach, smála jsem se jako pakosta, v srdci jsem měla roje kolibříků, třepala jsem se jako ratlík, brečela jako plačka a nakonec skončila emocionálně vyprahlá a toužící po další knize od Tahereh Mafi. Co víc by člověk po knize mohl chtít?





7. Sáňkování - všichni jsme to milovali. Vyber knihu, kterou jsi milovala jako malá.

Milovala jako malá a pořád je miluju :-) Knihy o Gabře a Málince od Amálie Kutinové. Knihy plné nadmíru vtipných a neskutečně milých příběhů dvou cérek ze Štítnej. Nemůžu se dočkat, až se do nich pustím znovu. Kdo je četl, tak mě myslím dokonale chápe :-)








8. Omrzlina - vyber knihu, z níž jsi byla zklamaná.

Bylo by jich víc, ale jako jedna z prvních mi na mysl vytanula Aliance od Veronicy Roth. Po jejím dočtení jsem si opakovala jediné: „Proč?“ Proč to kurnik šopa musela takhle zmrsknout! Mohla napsat tak grandiózní konec (celá série totiž přesně k tomu směřovala) a ona napsala T-O-T-O!!! Toto cosi neidentifikovatelného, co mi kompletně zkazilo celou sérii. Chjo…

Veronica Roth by si mohla potřást pravicí s Lauren Oliver. Kdyby ty dvě si jednou sedly a sepsaly něco spolu, nic depresivnějšího v historii by to nikdy nepřekonalo.






No, skončili jsme pozitivně, co? :D Každopádně pokud vás tag zaujal, určitě se do něj nezapomeňte zapojit ;-) Jinak vám přeji krásný den!





Obrázky: pinterest.com

2 komentáře:

  1. Hezké :) já bych si do dětských let musela dát Děti z Bullerbynu :) a s tím Stmíváním asi také souhlasím, líbilo se mi to, bylo to nové a chytlavé, pak to řešili všichni, někteří to ze srdce milovali, jiní nenáviděli, přešlo mě to, už bych to asi ani nečetla, je to prostě pokažené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak k Dětem z Bullerbynu jsem se nikdy nedostala :D přesně tak! tys to vystihla - je to pokažené. je sice fajn, když má kniha popularitu, ale co je moc, to je moc...

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)