čtvrtek 4. září 2014

Finále - Recenze na knihu


Série: Hush, Hush 4 (4 of 4)
Originální název: Finale
Autorka: Becca Fitzpatrick

Český překlad: Petra Babuláková
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2012, v ČR 2012
Počet stran: 438







Anotace:

Nora si je svou láskou k Patchovi jistá víc než kdy předtím. I když z nich jejich rozdílný původ a osud může udělat nepřátele, Nora se k Patchovi nikdy nedokáže otočit zády. Nyní však musejí čelit dosud nejvážnější hrozbě.

Překoná jejich láska širokou propast, která je dělí? Bude ještě možné znovu vybudovat to, co bylo zničeno? Nepřátelské strany jsou dané – ale na které z nich stojí Nora a na které Patch?






Můj názor:

Pokud jste si četli předchozí recenze, tak víte, že mé názory se s každým dílem docela lišily. Čili že jsem sérii nehodnotila jako jeden celek stejně, ale každý díl opravdu zvlášť, protože jejich kvalita se (dle mě) značně proměňovala.

Zatímco se Zavrženým jsem byla tak nějak normálně spokojená, z Crescenda jsem málem prorazila zeď naštváním nad blbostí hlavní hrdinky, Ticho pro mě představovalo záblesk v temnotě, protože KONEČNĚ bylo logické, zajímavé, svižné a ne postavené na hlouposti jednoho, nebo druhého hrdiny (případně obou).

A Finále? Jednoznačně ho řadím na špici této série, protože to byl… MAZEC! :-)

Do děje se k Noře a Patchovi vracíme v okamžiku, kdy jejich vztah konečně stojí na pořádných základech a jen tak už s ním něco neotřese. Nicméně to, že se Nora z donucení svého pravého otce stala generálem armády Nefilů může kartami ještě pořádně zamíchat a taky že zamíchá. Pod otcovou pohrůžkou totiž musela přísahat, že armádu povede do boje za osvobození Nefilů z područí padlých andělů během židovského měsíce chešvanu - a pokud přísaze nedostojí, zemře ona i její matka.

Nora s Patchem nejprve svůj vztah tají, protože pletky mezi Nefilem (kterým se Nora po děsivé krevní transfúzi v předchozím díle stala) a padlým andělem jsou naprosto nemyslitelné, jelikož se tyto dvě velké skupiny bytostí do krve nesnáší. Pak si ovšem oba uvědomí, že takto to dál nepůjde a budou muset podniknout mnohem razantnější krok - domluví se, že se na veřejném místě pohádají a před zraky všech se rozejdou. Ani jeden z nich z toho není nadšený, jenže co jiného zbývá? Válka mezi Nefily a padlými anděly je na spadnutí, a Nora s Patchem chtějí zabránit masakru, který by následoval a nezbytně zahrnoval také lidi.

Plán vyjde. Naoko se tedy rozejdou, oba jsou u svých „armád“ a plánují válku. Kromě toho se ale stále snaží najít řešení, jak se jí vyhnout. Jelikož je Nora vedoucím armády, ale nemá pro tuto funkci absolutně žádné zkušenosti, začne ji jeden z Nefilů - Dante - vyučovat a trénovat. Zlepšení tělesné kondice, boj, ovládání mysli a další věci. Celým plánem na odvrácení války otřese ďáblotvor, tajné dohody mezi archanděly, touha po moci mezi různými Nefily i přítomnost Dabrii.

Zvládne Nora s Patchem všem nástrahám odolat? Podaří se jim odvrátit válku? A co má za lubem Marcie? Jaké tajemství skrývá Vee? A jaké úmysly má Dante?

Jak už můžete vidět ze slabého nástinu děje, nuda ve Finále nehrozí. Pokud by tímto stylem byly psány předchozí díly (především ten 2.) tak bych snad dala celé sérii po 5 hvězdách.

Děj Finále byl opravdu našlapaný událostmi a nepředvídatelným dějem. Sotva jste si byli jistí, že hrdinové půjdou po téhle cestě, šup a už se stalo něco, co je přinutilo své plány překopávat a vymýšlet znovu.

Byla jsem moc ráda, že se Becca Fitzpatrick vyhnula dalším případným naprosto zbytečným hádkám a odloučení mezi Patchem a Norou. Bála jsem se, že to zase bude „okořeněné“ nějakým tím žárliveckým výstupem, stupidní hádkou, nedorozuměními atd. Naštěstí (kromě jednoho menšího Nořina výbuchu, který se odbyl na pár stránkách) se nic takového nekonalo. UFF, 3x!!!

Líbilo se mi, že bylo v ději dostatek romantiky, humoru, akce a několik tajemství, které udržovaly napětí a opravdu mi v hlavě pořád blikaly jako kontrolka, že „tady ještě nevím tohle, z tohohle se asi ještě něco vyklube.“

Nora kupodivu opravdu dostala v posledním díle mnohem víc rozumu, nebyla otravná a skutečně jsem jí fandila a držela pěsti.

Patch - huf, tedy… nečekala jsem, že by si mě nakonec získal, ale povedlo se mu to. Konečně se z něho stal ten hrdina, do kterého se jako holka-čtenářka dovedu zamilovat. Třeba na Holdera z Bez naděje tedy nemá ani omylem, ovšem oproti 1. dílu to byl VELIKÝ rozdíl.

Scotta jsem si velmi oblíbila a byla ráda za tu jeho proměnu k rozumnějšímu, lepšímu, milému a odhodlanému Nefilovi, jakým se ve Finále stal. A to, že SPOILER ho autorka zabila, mě teda PĚKNĚ NAŠTVALO. Proč musí zabíjet ty nejlepší a nejhodnější postavy? Pro pána! To je jako nemůže nechat žít? Byla by snad kniha horší? Jasně, že ne!

Vee překvapila, i když… přiznám se, že jsem si tipla, co bude jejím tajemstvím, a fakt jsem se trefila :-) Dobře já! :D

A co konec? Byl SUPER! Až na tu jednu výše zmíněnou spoilerovou věc. Skutečně jsem byla napjatá jako kšandy, držela pěsti jako o život a jen doufala, že to tedy… dopadne! Dopadlo :-) Líbilo se mi, jak celou situaci mezi padlými anděly a Nefily autorka vyřešila, i když musím přiznat, že to, že Patch SPOILER zůstal dál padlým andělem, mě trochu mrzelo. Moc jsem doufala a přála si, aby z něj na konci byl člověk. Škoda, co se dá dělat.

Odhalení totožnosti poslední postavy mě tedy POŘÁDNĚ překvapilo - nečekala jsem to a byla jsem ráda, že mě kniha dokázala převézt.

Trochu jsem nepobrala, jak se vlastně SPOILER Patch dostal z pekla. Vždyť pokud posedl Rixona, tak se z pekla sice dostal jeho duch, ale co tělo? To si ho Rixon hodil na záda? Ale vždyť by je čapli! Toto nechápu. Jestli někdo z vás ano, tak mi to prosím vysvětlete do komentářů, pořád nad tím hloubám a nic!

Bylo skvělé, že autorka na konec zařadila i Epilog (miluju epilogy!!!). Pěkně nastínila, co se dělo dál a upřímně přiznávám, že z posledních 3 vět jsem padla smíchy :D




Celkové hodnocení:

«««««

Téměř epické zakončení série. Nečekala jsem, že by se můj dojem z Hush, Hush mohl nějak výrazně zlepšit, ale stalo se. Dokonce tak, že jsem tomuto poslednímu dílu chtěla dát 5 hvězd, ale po dočtení Jsem rozohněná (závěrečný díl série Roztříštěná od Tahereh Mafi), měním na 4, protože přece jen... jsou závěrečné díly a závěrečné díly... :-) Berte to ale jako opravdu velké 4 hvězdy.

Pokud jste na vážkách, zda sérii dočítat, věřte mi, že jestli překonáte naprosto mimo jdoucí Crescendo, zbylé 2 díly vám vaši trpělivost vynahradí.






Obrázky: pinterest.com

2 komentáře:

  1. Séria Zavrhnutý je u mňa na prvých priečkách. Je to také srdcovka. Najviac sa mi páčil asi prvý diel, no dalo by sa povedať, že aj posledný.. aj keď koniec ma nepotešil, kvôli Scottovi. Trošku ma mrzelo, že samotná vojna netrvala dlhšie a nebola lepšie vymyslená. :) Inak táto séria zostáva TOp u mňa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u mě se řadí rozhodně k těm LEPŠÍM, ale ne nejlepším. přece jen... :-) mě se právě nejvíc líbil tento díl, ale souhlasím, že ta válka mohla být klidně delší. bylo to takové hrr a šup... na to, že se na to skoro celé 2 knihy připravovali :D

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)