neděle 29. června 2014

Zavržený & Lásko, kde jsi? - Recenze na knihy


Další z MiniRecenzí - tentokrát na 1. díl série Hush, Hush od Beccy Fitzpatrick - Zavržený. Druhá je pak kniha od Nicka Spaldinga - Lásko, kde jsi?

Jedna z těchto knih mě TAK STRAŠNĚ MOC naštvala, že se to dosud jiné knize ještě nepovedlo. Schválně si můžete tipnout která.












Zavržený

Série: Hush, Hush 1 (1 of 4)
Originální název: Hush, Hush
Autorka: Becca Fitzpatrick

Český překlad: Petra Babuláková
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2009, v ČR 2010
Počet stran: 368




Anotace:

POSVÁTNÁ PŘÍSAHA
PADLÝ ANDĚL
ZAKÁZANÁ LÁSKA

Nora Greyová je svědomitá, chytrá a rozhodně nemá ráda riziko. Jenže se zamiluje do Patche a to je její první chyba. Patchova minulost je totiž všechno, jen ne nevinná. A nejlepší, co kdy udělal, bylo, že se zamiloval do Nory.


Seznámili se na hodině biologie a Nora chce jediné – držet se od něj co nejdál. Jenže jak se zdá, Patch je vždy o dva kroky napřed. Dívka na sobě cítí jeho pohled, i když Patch není nablízku. Cítí jeho přítomnost, i když je v pokoji sama. A když své okouzlení nedokáže déle tajit, vyjde najevo, kdo Patch ve skutečnosti je a proč ji vyhledal. A za všemi otázkami, které se dotýkají jeho minulosti, si Nora a Patch mohou navzájem položit jen jedinou: „Jak hluboko dokážeš padnout?“



Můj názor:

K této sérii jsem se dostala díky mnoha kladným hodnocením a také proto, že andělské série mám ráda, i když musím přiznat, že jsem zatím nečetla ani jednu, ze které bych si doslova „sedla na zadek“. Tak jsem doufala, že to třeba bude případ této série… Byl?

O čem kniha je, se můžete dočíst v anotaci, ale v podstatě nepřináší prakticky žádnou extra originální zápletku. Tedy nevinná hlavní hrdinka Nora, na první pohled hrozný zmetek hlavní hrdina Patch. BUM! Přidejte si k tomu, že zmíněný Patch je navíc zavržený padlý anděl, který se začne kolem Nory podezřele často ochomýtat, hlavní hrdince zavraždili otce, zajímá se o ni další velmi nebezpečně vyhlížející kluk, má nejlepší kamarádku, středoškolské problémy a… zápletka knihy je v kostce na světě.

Možná vám připadá, že to beru trochu ironicky, ale pokud se nad tím zamyslíte, tak tato série - zatím tedy v 1. díle - nemá nic, co by se nedalo čekat, něco, čím by mě opravdu překvapila.

Nicméně - příběh je sice tak nějak „jasný“, ale to, jak je napsaný, už je něco jiného. Becca Fitzpatrick má VELMI PŘÍJEMNÝ A ČTIVÝ STYL PSANÍ, ke kterému jen sednete a hned tak se od něj nezvednete. Příkladem vám budiž já, která k tomu sedla ve 3 odpoledne a četla až do 4 do rána dalšího dne, abych věděla, jak to celé skončí. Z toho už můžete vidět, že čtivost příběhu rozhodně nechybí.

Je to romantické, vtipné, trochu dobrodružné a napínavé. Sem tam slabší hororový prvek a děj vám letí před očima, že pomalu nestíháte otáčet stránky. Takže pokud bych měla knihu shrnutou jedním slovem, byla by to „čtivá“.

Co se týče postav, tak… ach jo! Já vím, že spousta z vás tuto sérii miluje a opravdu vás nechci naštvat. Jenže toto je moje recenze, takže chci své názory podávat upřímně tak, jak to vidím a cítím. Tedy…

Nora je… FAJN. Hlavní hrdinka, která je celkem příjemná, ale NIČÍM ORIGINÁLNÍ. Už jsem snad přečetla dostatek knih na to, abych si mohla dovolit mezi hrdinkami hodnotit a proto si stojím za tím, že Nora není ničím zvláštní tak, že bych si ji více zapsala do paměti. Sem tam mě její myšlenky štvaly, sem tam jsem s ní soucítila, sem tam bych s ní zatřásla a sem tam jsem s ní všechno naplno prožívala. Jenže nic TAK ZVLÁŠTNÍHO jsem na ní skutečně nenašla - pro mě naprosto průměrná hlavní hrdinka.

Patch - opravdu nevím, jestli mě tak zruinoval Holder z Bez naděje, ale prostě ani Patch mi nepřišel kdoví jak skvělý. Jasně, má jiskru, nádech dost nebezpečného kluka, který vás k sobě určitým způsobem přitahuje, je vtipný a ironický, vášnivý… ok. Ale zase - čekala jsem od něj MNOHEM VÍC a bohužel se mi ani on nezapsal do paměti tak, jak jsem doufala, že se zapíše.

Takže postavy hlavní i vedlejší mi přišly příjemné ale PRŮMĚRNÉ. Milé, ale nic až tak originálního.

Konec knihy byl zajímavý a musím říct, že jsem u něj trochu nervila a pak se culila jako osel. Na další díl se těším a jsem zvědavá, jak série bude pokračovat a to i přestože mám dojem, že mě opravdu asi ničím nepřekvapí. ALE - rozhodně jí chci dát šanci a pokud se zlepší a pokud mě překvapí, jedině dobře!




Celkové hodnocení:

«««««

Zavržený se mi VELMI TĚŽKO hodnotí. Pokud bych měla dát hvězdy za čtivost a poutavost, musela bych dát hvězd 5. Pokud bych měla hodnotit příběh jako celek, postavy a zápletku, tak bych snad musela dát jen 2 nebo 3. Takže tyto hvězdy, které vidíte, jsou SLABÉ 4.

Knihu rozhodně DOPORUČUJI jako ODPOČINKOVOU ČETBU, protože na toto je skvělá. Hledáte-li ale „něco víc“, tak po ní nesahejte, protože to „víc“ nedostanete.








Lásko, kde jsi?

Originální název: Love… From Both Sides
Autor: Nick Spalding

Český překlad: Tomáš Novotný
Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání: 2012, v ČR 2013
Počet stran: 288






Anotace:

Lásko, kde jsi? je knížka inspirovaná skutečnými příběhy o nevydařených schůzkách a přešlapech ve vztazích. Je věnovaná všem, kteří vědí, jak ošemetné (a někdy i absurdní) může hledání lásky být.

Být svobodný nepřipadá Jamie Newmanovi moc zábavné, zvlášť tváří v tvář sexuálně agresivní rozvedené ženské nebo bohyni, která přesahuje jeho možnosti natolik, že by mohlo klidně jít o jiný živočišný druh.

Nezapomínejme však, že ani pro dívku není hledání lásky žádnou procházkou růžovým sadem. Jen se zeptejte Laury McIntyreové, která se nedávno vypořádávala s nadrženým realitním makléřem a fanatickým cyklistickým nadšencem.

Když do sebe Jamie s Laurou narazí (doslova), vypadá to, že by se na ně mohlo usmát štěstí – jenže nalezení toho pravého bývá někdy počátkem potíží…






Můj názor:

Nejprve jsem na tuto knihu nechtěla ani upozorňovat nebo se k ní vůbec vyjadřovat, ale nakonec jsem si to rozmyslela a rozhodla se na ni napsat svůj názor - netvrdím, že toto je recenze, protože recenzi můžete psát na knihu, kterou jste přečetli, a to já o této ROZHODNĚ - !NAŠTĚSTÍ! - tvrdit nemůžu.

Tato kniha a především její autor mě NAŠTVALI A ZNECHUTILI na nejvyšší možnou míru, takže pokud se vám kniha líbila, tak si následující řádky raději nečtěte. Pokud jste knihu nečetli, tak si můj názor klidně přečtěte a sami se rozhodněte, zda se do ní pustíte…

„ARE YOU KIDDING ME?“ - To byla věta, která mi zněla v hlavě, zatímco jsem knihu pročítala.




Do háje, co... to... je... ?




Musím upřímně přiznat, že 1. věta v knize mě opravdu pobavila a zasmála jsem se. Na 3 straně jsem pozdvihla obočí a po 1. prolistované kapitole jsem si byla jistá, že knihu zavřu a vyhodím ji z okna. Nakonec jsem to neudělala jen proto, že byla z knihovny. JEŠTĚŽE TAK. Vážně - pokud bych si tuhle knihu koupila a dala za ni peníze, tak bych si pak vlastnoručně nafackovala.

Ale vzhledem k tomu, že jsem ochotná dávat knihám (i lidem :-)) další šance, rozhodla jsem se to s ní ještě nevzdat. Takže jsem ji prolistovávala a pročítala. Ovšem sotva jsem se dostala k x-tému rande hlavních hrdinů, nadobro jsem ji zaklapla a došla k závěru, že ji hned další den valím vrátit do knihovny.




Reakce jak na tetanus...



Jsem opravdu ochotná přimhouřit oko, pokud se hlavní hrdina chová jako debil v prvních částech knihy, jsem ochotná přimhouřit oko, když hlavní hrdinové mluví jako dlaždiči v prvních částech knihy, ALE ne POŘÁD. To bych pak četla se zavřenýma očima. Hrdina v této knize se po všechny části, které jsem si mohla přečíst, choval jako hovado (ne, nenapadá mě mírnější výraz) a ani v nejmenším ho nenapadlo mluvit o určitých věcech s trochou úcty nebo respektu, čímž mě namíchnul opravdu HODNĚ.




Ne, člověk se musí ovládat!



Buďme upřímní - jsou to slova autora, který tuto knihu napsal. Nad stylem mluvy Nicka Spaldinga jsem jen třeštila oči, protože je buran. Nezlobte se na mě, ale JE.

Já mám ráda humor. Dokonce velice. Miluju inteligentní komedie, situační humor, anekdoty, miluju inteligentní knihy a jejich autory. Především ty, kteří UMÍ PODAT VTIPNÉ SITUACE A HLÁŠKY, ANIŽ BY POŘÁD ZAS A ZNOVA MLELI O SEXU A POHLAVNÍCH ORGÁNECH TAK NECHUTNĚ jako tady „mistr“ Spalding.

Opravdu bych ráda zjistila, na jaké úrovni emoční inteligence (a inteligence obecně), se Spalding pohybuje, protože to rozhodně nemůže být vysoko. Neustálé narážky na tělesné pochody, pohlavní orgány a nechutné řeči o sexu? Že by koprolálie skřížená s obesedantním myšlenkami navíc ještě říznutá zastydlou pubertou?




Na jednu stranu... lidi s tímhle typem mozkové kapacity člověk musí politovat...




Bylo-li v knize něco dobrého, pak minimum oproti té katastrofě, na kterou jsem při pročítání a listování narazila - a že jsem nepročítala stylem 3 stránky a dost.

Jak jsem už předeslala, tak jsem knihu nedočetla, protože za můj čas nestála. To se raději budu věnovat 1 000 000x něčemu jinému.

Ještě mě zarazilo to, že je kniha označena jako „BESTSELER K POPUKÁNÍ“ - VÁŽNĚ??? Stav inteligence těch, kteří knize toto označení přiřkli, bych označila slovy Sherlocka Holmese: „Měli IQ pouliční lampy.“ A za sebe dodávám, že ZHASNUTÉ.




Stejně mi pořád nejde do hlavy, jak vztah 2 lidí mohl Spalding udělat tak nechutný...



Pokud hledáte opravdu inteligentní a romantickou knihu současně, kde JE humor a je VHODNÝ a INTELIGENTNÍ, a ne nechutný, tak sáhněte po Projektu manželka od Simsiona Graemea. Kromě humoru v sobě nese normální pohled na sex se stejně vysokou mírou inteligence ve vyjadřování, jaká tématu přísluší. Tudíž vedle Projektu manželka tento brak může udělat jediné - jít se zakopat ke kompostu.





A celkově? Kniha ve mě probudila velmi násilnické myšlenky...




















Celkové hodnocení:

odpad!

ABSOLUTNĚ nedoporučuji. Ubohé, nechutné a srážející hodnotu všem inteligentním romantickým knihám. Hlavní hrdina je ubožák, kterého kdybych potkala, vrazila bych mu z obou stran. A pak bych si umyla ruce.

Fuj.

Naprosté čtenářské zklamání a znechucení.







Obrázky: pinterest.com

8 komentářů:

  1. U knihy Zavržený pořád váhám jestli se mám do téhle série pustit. Asi to zatím nechám být, ale tvá recenze mě teď trochu přesvědčila k tomu abych to zkusila ale ještě uvidím :D.
    Knihu Lásko, kde jsi? jsem si chtěla i popravdě moc přečíst, ale teď po tvé recenze vážně nevím jestli to mám vůbec zkoušet :).
    Pěkné recenze :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zavržený se opravdu skvěle čte, takže až budeš mít chuť na příjemnou, nenáročnou oddechovku, určitě po něm sáhni ;-)

      no já byla na Lásko, kde jsi? strašně natěšená, ale bylo to jedno z mých největších čtenářských zklamání. pro mě to byl opravdový humus...

      Vymazat
  2. No teda, ty si mě opravdu dostala. :D Knihu Lásko, kde jsi? jsem si už vyhlídla v knihovně, protože bych si jí chtěla strašně moc přečíst. Teď jsem ale opravdu na vážkách..
    A co se týče té první knihy, já jsem četla už víc knih o andělech, ale u mě zůstane jasným favoritem série Nadpozemská! :) Další knihy, co jsem o andělech četla mě vůbec nechytly, a tak vůbec nevím, jestli se mám do Zavrženého pouštět. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, jak říkám, tak na Lásko, kde jsi? jsem se hrozně těšila, ale pak bych tu knihu ráda upálila. a jejího autora zliskala. takže záleží na tobě, ale já se ji všem snažím vymluvit, protože pro mě je prostě nechutná a hnusná...

      Nadpozemskou jsem četla a mám ji taky moc ráda. ze všech andělských sérií rozhodně nejvíc :-) Zavržený je fajn, opravdu krásně se čte, ale po 1. díle mi nepřipadá ničím zvláštní, to zase Nadpozemská určitě vede ;-)

      Vymazat
  3. Ah, tak teď jsi mě vyděsila! :D Lásko, kde jsi? totiž máme doma KOUPENÉ a dokonce MÁME I DRUHÝ DÍL! Ah, tak to tedy bude porod :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D no, Lásko, kde jsi? mě prostě totálně naštvalo a byla jsem z toho zkrátka znechucená... ale jsou zase další, kterým se to líbí, takže...

      Vymazat
  4. Docela jsem se pobavila u Tvé recenze, takže kniha je k popukání :D Četla jsem už víc takových zhnusených recenzí, takže na tom něco bude a o Projektu manželka teď často slyším, budu si ho muset půjčit od kamarádky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, mě k popukání nepřišla,spíš jsem pukala hrůzou :D do Projektu manželka určitě jdi, protože ta kniha je skvělá a bezkonkurenční ;-)

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)