čtvrtek 19. prosince 2013

5 filmů s Paulem Walkerem, které stojí za vidění



Článek s tímto názvem mi v hlavě ležel už víc jak měsíc. Nicméně když jsem si skládala dohromady, co do něj chci dát, ani v nejmenším mě nenapadlo, že kontext, v němž se ponese, bude v naprosto odlišném tónu, než jak jsem původně plánovala.

Jak jste jistě zaregistrovali, 30. 11. 2013 o půl 4 odpoledne při automobilové nehodě tragicky zahynul Paul Walker - americký herec, známý asi především díky veleúspěšné sérii filmů Rychle a zběsile, v níž ztvárnil jednu z hlavních rolí.

Proč se o tom ale zmiňuji? No, hlavní důvod je ten, že pro mě Paul byl a STÁLE je, jedním z nejlepších, nejsympatičtějších a mých nejoblíbenějších herců, na které jsem díky své lásce k filmu narazila - tudíž proto tento článek.

Poprvé jsem se s ním „seznámila“ prostřednictvím filmu Proud času (2003), v němž ztvárnil jednu z vedlejších rolí. Nemůžu říct, že by mě zde nějak zvláště zaujal, ale pamatoval jsem si ho.

Nicméně o pár let později mi do oka padl film Osm statečných (2006), v němž hrál hlavní roli, a právě díky tomuto filmu jsem si Paula zařadila k hercům, o nichž jsem se chtěla dozvědět víc + podívat se na více filmů, kde hrál. Do dnešního dne jsem s ním viděla celkem 20 filmů a na 5 z nich bych vás chtěla upozornit více a třeba vás i navnadím, abyste se na některý z nich podívali ;-)


Ale ještě předtím - jistě jste si všimli, že mou další láskou (kromě filmu) je také psaní. Ti z vás, kteří čtete můj příběh Cena odvahy, ať už tady na blogu, či na webu Liter.cz nebo Saspi.cz, pak víte, že jsem tak trochu „posedlá“ nalezením vizuálních představitelů svých postav. 

A většina z vás tedy určitě ví (nebo jste poznali), že pro jednoho z hlavních hrdinů v Ceně odvahy jsem si (už před 2 roky) vybrala právě Paula Walkera. Ano, je to postava Jeremyho. Pro jeho postavu jsem potřebovala (co si budeme nalhávat) někoho, kdo vypadá dobře, ale kromě toho také někoho, u koho si dovedu představit, že by dovedl obsáhnout OBĚ Jeremyho stránky. Tu, kdy byl skrz naskrz pěkný darebák, zloděj a lump a stejně tak tu druhou – tedy muže se srdcem na správném místě. A pro mě osobně toto Paul splňoval na více jak 100 % - tedy dokázala jsem si jej představit s těmito oběma Jeremyho tvářemi. Dalším plusem byly jeho úžasné modré oči, které hned tak někde nenajdete a nezapomenutelný milý úsměv :-)

Avšak nyní už tedy k těm slibovaným tipům na filmy, v nichž Paul Walker ztvárnil menší nebo větší role, a které určitě stojí za pozornost.




 «««



Tím prvním je Téměř bez šance z roku 1999. Zde si Paul zahrál opravdu jen mini roli a pokud ho najdete, můžete si gratulovat k superpostřehu ;-) Objeví se zde asi ve 2minutové scéně, nicméně i přesto bych vám tento snímek doporučila.

Film sleduje 2 mladé dívky, které mají čerstvě po maturitě a na vlastní pěst vyrazí na výlet do Thajska. Hned po příjezdu se setkávají s velmi sympatickým Australanem, který je pozve do Hongkongu.

V dnešní době by si to asi většina mladých děvčat 10x rozmyslela, nicméně naše dvě hrdinky neváhají a s vidinou dobrodružství a nových zkušeností s pozváním souhlasí. Výlet probíhá podle jejich představ, prožijí opravdu krásné 2 dny v cizím městě a navíc s fešným průvodcem.

Nevinné dobrodružství a tajný výlet se však promění v děs v okamžiku, kdy je na letišti při cestě zpátky zatkne thajská policie, protože se v jejich batohu najdou drogy. Úřady nic nezajímá a obě Američanky obviní z pašování drog a odsoudí je do vězení na 33 let.

Téměř bez šance je silný snímek se skvělými hereckými výkony Claire Danes, Kate Beckinsale a Billa Pullmana. Kromě zdařilé režie a scénáře stojí za zmínku i povedený soundtrack Davida Newmana + doprovodné písně např. od Plumb, Sarah Brightman, Nelly Furtado nebo Delerium. (v odkazech si je můžete poslechnout)



Moje hodnocení na CSFD: «««««






Druhým tipem pak je Dárek z lásky z roku 2004. No, a jelikož nám Vánoce už klepou na dveře a celý tento film se odehrává a točí výhradně kolem Vánoc, je to přesně to pravé ořechové, co byste si nyní nebo na svátky mohli pustit.

Děj se odehrává v New Yorku kolem Štědrého dne. Seznamujeme se s 5 lidmi, jejichž osudy se propletou díky těm nejneočekávanějším situacím.

Paul Walker zde hraje policistu Mikea, který má krátce před svatbou se svou velkou láskou Ninou (tu ztvárnila Penelope Cruz). Všechno vypadá přímo pohádkově a zdá se, že oba tvoří dokonalý pár, nicméně jen do chvíle, než se znovu a naplno projeví Mikeova chorobná žárlivost, kvůli které se mu Nina začne vzdalovat.

Příběh Mikea a Niny je jen jedním z mnohých, kterým se film věnuje. Další z rolí obsadily oscarové hvězdy jako třeba Susan Sarandon, Robin Williams a Alan Arkin.

Dárek z lásky je pěkný film k doladění pohody nebo navození vánoční atmosféry. Spojuje v sobě příběhy obyčejných lidí, kteří mohou být kdykoliv kolem nás nebo kterými jsme my sami. Nestaví na velkolepých scénách či vzletných dialozích, ale sází spíše na lidskost, na náš sklon k chybování a též našem odhodlání se z chyb poučit a napravit to, co jsme pokazili. A který čas je pro napravování a "žehlení" lepší než právě Vánoce? :-) 


Moje hodnocení na CSFD: «««««





Třetí tip je na poslední film, který Paul Walker dokončil (o tom, jak bude vypadat sedmá část Fast and Furious a akční drama Brick Mansions, v nichž Paul hrál v pozici hlavních hrdinů, se ještě neví) a je to snímek z letošního roku s názvem Hours.

Příběh nás zavádí k Nolanovi, který se právě ocitá v těžké životní situaci. Při předčasném porodu zemřela jeho milovaná žena a on sám nyní zůstává v nemocnici se svou čerstvě narozenou dcerou, která musí zůstat na několik desítek hodin v inkubátoru. Všechno zkomplikuje hurikán Katrina, který se řítí na New Orleans.

Přežití Nolanovy dcerky teď závisí na inkubátoru napájeném elektrickým proudem, jehož přívod hurikán poničil, a když se nemocnice začne evakuovat, všechno se ještě více zkomplikuje. Nolan bude muset bojovat o každou minutu, aby dcerku udržel při životě... Navíc jako muž, který se má od nynějška sám starat o dítě, což je pro něj něco naprosto nového, to nebude mít lehké ani v této rovině...

Tento snímek jsem viděla před pár dny a byl pro mě dalším utvrzením v tom, jak skvělým hercem Paul Walker byl. Jeho výkon byl nanejvýš přesvědčivý, uvěřitelný a neskutečně silný. Perfektně zvládl tuto těžkou roli a mohli jsme jej vidět jako milujícího a starostlivého manžela, muže, který během chvíle přišel o ženu, otce, poprvé se dívajícího na své dítě. Na muže, který v tu chvíli neví, co si počít, neví, kdo je ten drobný uzlíček, kterým je jeho dcera.

Ovšem pak také jeho postupnou proměnu v muže, který ví, že se musí o dceru postarat, protože nikoho jiného nemá, v muže, který udělá vše proto, aby ji udržel při životě, v muže, který doufá, že to, co dělá, bude stačit...

Celý tento film jasně stojí na výkonu Paula Walkera a já si v Nolanově postavě nedovedu představit nikoho, kdo by tuto roli zvládl lépe. Paul je zde naprostým tahounem filmu, který s postupujícím dějem nabíral na síle a intenzitě. A ač jste na začátku přesvědčeni, že to musí dopadnout tak či tak, postupně zjišťujete, že nic není jisté a když se blížíte ke konci, držíte pěsti a jen doufáte právě tak jako Nolan...

No a samotný konec? Uff. Ten budete muset posoudit sami, pokud se pro Hours rozhodnete. Na Vánoce bych si toto drama asi nepustila, ovšem pokud vám na tom nesejde, nebo se pro film rozhodnete později, chybu neuděláte.


Moje hodnocení na CSFD: «««««






Projekt LAZAR je dalším z opravdu velmi působivých a zajímavých filmů, na které bych vás ráda upozornila.

Je to drama o muži – Benovi, který je v končící podmínce za zločin, který spáchal. Má hodnou ženu a dceru, které nade vše miluje, a proto se snaží sekat dobrotu a s ničím nelegálním nemít již nic společného.

Těsně po té, co už je opět naprosto svobodným občanem, se však stane něco, co jej přinutí podílet se ještě ne jedné „akci“. Ta se ale pořádně zvrtne a přijde Bena pěkně draho – je odsouzen k trestu smrti, který je zanedlouho vykonán.

Pokud znáte Bibli a příběh o Lazarovi, pak už asi tušíte, co se stane dál. Ben dostane 2 šanci na nový život. Co s ní udělá? Bude se jí držet nebo poruší podmínky svého „znovuzrození“?

Tento film mě dostal velmi originálním nápadem a naprosto nečekaným rozuzlením. Zamýšlí se nad palčivou otázkou, co bychom dělali, kdybychom se dostali před možnost začít znovu a někde jinde… Byli bychom lepší? A dovedli bychom zapomenout a jen tak pustit z hlavy náš minulý život?

Další role v níž Paul zazářil a jehož výkon opět pozvednul celý tento film. Máte-li rádi napětí a záhady s kapkou mysteriózního nádechu, pak je tento snímek přesně pro vás. 


Moje hodnocení na CSFD: «««««






A na konec to nejlepší a mému srdci nejbližší :-) Tímto je pro mě naprosto úchvatný, nádherný, skvělý, citlivý a kouzelný snímek Osm statečných, kterým si mě Paul zcela a nadobro získal.

Osm statečných je film inspirovaný skutečnými událostmi. Vypráví příběh, v němž hlavní roli nehrají lidé, nýbrž zvířata, přesněji řečeno – 8 překrásných tažných psů.

Příběh nás vede na Antarktidu, kde se jeden vědec pokouší získat důkaz pro svůj výzkum. Tento důkaz je ale v krajně nepřístupné oblasti a tak požádá o pomoc Jerryho (Paul Walker), který mu má se svým spřežením pomoci se tam dostat. Jerrymu se nechce vystavit své milované psy a sebe riziku, nicméně nakonec na žádost vědce přistoupí.

Začíná tak dlouhá a nebezpečná cesta, na níž oba muži přežijí jen díky 8 věrným psům.

Jenže touto cestou příběh nekončí. Oblast Antarktidy je zasažena prudkou sněhovou bouří a Jerry je přinucen své psy opustit, protože na rozdíl od lidí zde mají zvířata i při tomto počasí šanci na přežití. Počasí se však dlouhou dobu nelepší a Jerry nechce své psí přátele nechat napospas smrti. Bude mít šanci je zachránit? A přežijí tito stateční psi a zachránci nástrahy, které si pro ně připravila příroda?

Tenhle film prostě a zkrátka MUSÍTE vidět! Kromě Paula, který zde předvedl další velmi silný výkon také proto, protože celý film je nádherným důkazem o psí oddanosti, věrnosti, odvaze a lásce, kterou si k nám lidem dokáží tito čtyřnozí tvorové vytvořit.

Můj obdiv a poklonu má celý štáb a všichni trenéři, kteří se na tomto filmu podíleli. Pokud máte doma psa či jiné zvíře, pak jistě víte, jak je někdy těžké je naučit a předvést s nimi nějaký kousek, který jste s nimi dlouhou dobu nacvičovali. Víte, že naučit je to chce mnoho trpělivosti, opakování ale také lásky.

Trenéři, kteří připravovali psy pro tento snímek, strávili jejich výcvikem několik měsíců a jejich dřina a úsilí se jasně vyplatilo a bylo to poznat na neuvěřitelných kouscích, které všichni psi předváděli.

Máte-li rádi zvířata (a psy hlavně) a chcete se podívat na silný a velmi krásný snímek někdy během dlouhých zimních večerů, je Osm statečných ideální volba. A i na Vánoce bych vám film doporučila. Ačkoliv tam o Vánocích nepadne ani slovo, zasněžené arktické pláně zimní atmosféru jistě dotvoří víc než dobře. Kromě milovníků psů a silných příběhů si na své přijdou také romantici a ti, kteří ocení milý humor.


Moje hodnocení na CSFD: «««««








Tak to by bylo všech 5 snímků, v nichž Paul hrál a které (podle mě) opravdu ROZHODNĚ STOJÍ za vidění. Nicméně, psát článek o tomto herci a nezmínit filmovou sérii, díky které je asi známý nejvíc, by bylo trochu hloupé.

Touto sérií je Fast and Furious. Série čítající celkem zatím 6 dokončených filmů, přičemž Paul Walker se objevil v 5 z nich. Tyto filmy nejspíš zaujmou především mužskou část publika, ovšem ani já jako zástupce ženského pohlaví nemůžu tvrdit, že by mě nechaly chladnou. Sice tam bylo pár scén, které bych já osobně s klidem a ráda vymazala, ovšem jinak mě tato série zaujala. A zapomenete-li na chvíli na fyzikální zákony a na to, co by šlo a co už je přehnané, a necháte se filmy unášet, čeká vás pořádná jízda.

Ve všech filmech se děj točí kolem rychlých aut, přestupování povolené rychlosti a nelegálních závodů, ale rovněž v nich najdete také horu dobrodružství, napětí a humoru, romantiku, geniální plány pro nápady a postavy, z nichž některé se vám trvale zapíší do paměti.

Postava, kterou zde ztvárnil Paul Walker, je jedna z těch, která se do paměti vryla mě. Jako jediný totiž během všech 5 filmů prodělává pořádný psychologický vývoj své postavy (a, ano – všichni víte, jsem milovnice psychologických vývojů postav). Zatímco v prvním filmu je Brain O´Connor nezkušený mladý policista, který chce dopadnout vůdce nelegálních závodů – Doma Toretta, postupem času (filmů) se z něj stává muž, který ví, co chce, pro koho bude riskovat všechno a kdo je tím, na kom mu záleží nejvíc a kdo dává jeho životu smysl.

Takže dámy, není to jen o autech ;-) A mým nejoblíbenějším je Fast and Furious 5.



Kromě hraní se Paul Walker zabýval také (nečekaně ;-)) automobilovými závody, kterých se účastnil, mořskou biologií, bojovým uměním Jiu-Jitsu a v neposlední řadě též charitou, pro jejíž účely založil organizaci Reach Out Worldwide, která pomáhala a stále pomáhá při mnoha světových neštěstích (např. zemětřesení na Haiti v roce 2010).

Paul však nebyl pouze zakladatelem této organizace, nebyl pasivním členem, nýbrž se pomocných prací sám velice aktivně účastnil, čímž dal dobrý příklad jak pro další celebrity, tak jistě pro každého z nás. Pomáhat jde mnoha způsoby, stačí jen přemýšlet jak a pak to uskutečnit.

A když už nemáme na to, abychom založili nějakou organizaci, stačí třeba přispět na nějaké sbírky či charitu tolik, kolik můžeme, nebo věnovat obnošené oblečení anebo to, které už nenosíme. Avšak ten nejjednodušší způsob, jak někomu můžeme pomoci a nic nás nestojí, je třeba modlitba - kdykoliv, kdekoliv, za kohokoliv. A že to někdo neumí? Ale umí! Všichni to umíme. Pokud si toto čteme, znamená to 2 věci, které jediné pro modlitbu potřebujeme: a) umíme myslet a za b) umíme vyjadřovat své myšlenky pomocí slov nebo psaní. Prosté, že? ;-)


Tímto článkem jsem ale ROZHODNĚ NEMĚLA A NEMÁM v úmyslu udělat z Paula Walkera světce nebo poukázat na něj jako na dokonalého herce a člověka, to vůbec ne. Nebyl dokonalý, byl to člověk stejně jako každý z nás a jako každý, i on měl své chyby.

Důvodem pro napsání tohoto článku byl prostý fakt, že ho považuji za velmi dobrého herce, který ve svých rolích dokázal podat velmi uvěřitelné výkony s důrazem na lidskost a perfektní vyjádření emocí, které jeho postavy prožívaly. A také proto, že mě velmi oslovila a překvapila jeho snaha a chuť pomáhat, s níž se věnoval těm, kteří to potřebovali. A ano! Ještě jedna věc – měl moc rád zvířata všeho druhu ;-) 

Doufám tedy, že vás snad některý z filmů, které jsem zde vypsala, třeba zaujal a podíváte se na něj. Znovu vám MOC DOPORUČUJI Osm statečných! ;-) A pokud budete chtít, klidně mi napište váš názor a dojmy z filmů.


No, a na úplný závěr přidávám pár fotografií s Paulem, které mám moc ráda a které mi vždycky vyvolaly úsměv na tváři. Nikdy jsem neměla ráda ty, které byly vyretušované až hrůza a člověk na nich vypadal jak po několikanásobné plastice. Mám ráda ty, které zachycují daný okamžik bez příkras takový, jaký byl.




(Premiéra filmu Osm statečných)



















(z Jižní Afriky)








 (jen tak pro zajímavost - tohle je mládě hyeny ;-))








(Osm statečných ještě jednou :-))











 (akce s Reach Out Worldwide)














(A jako poslední - tahle fotka má pro mě osobně význam takového mini rebelství. Podařilo se mi ji totiž "propašovat" do mé prezentace k obhajobě bakalářské práce. Nechtěla jsem psát slajd textu a místo toho jsem význam sdělila pomocí obrázků a toto byl jeden z nich, vyjadřující důležitost úsměvu ve zdravotnickém povolání. Ale pšt ;-))






Tak, doufám, že se vám článek líbil a třeba vám poskytl filmovou inspiraci ;-) Díky, že jste došli až na jeho konec!





"I used to believe in one true soul mate, but not anymore. I believe you can have a few." - Paul Walker -





Obrázky: google.com, http://paul-walker.tumblr.com/

2 komentáře:

  1. Zajímavý, inspirující článek. Na Projekt Lazar se určitě mrknu.
    Film Osm Statečných také zbožňuji a do dnešního dne mi nedošlo, kdo hraje hlavní postavu! Paula Walkera jsem si spojovala především s Rychle a zběsile, filmem, který zrovna moc nemusím. Nějak mi to nedošlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky, jsem ráda, že tě zaujal :-) na film se určitě mrkni, věřím, že se ti bude líbit! no, to je právě to - většina ho zná jen z FaF :D

      Osm statečných je prostě nejlepší...

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)