neděle 27. dubna 2014

Divergent / Divergence - Filmová recenze


Režie: Neil Burger
Předloha: Veronica Roth (kniha)
Scénář: Vanessa Taylor, Evan Daugherty
Země výroby: USA
Rok: 2014
Čas: 139 min
Hrají: Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet, Jai Courtney, Ashley Judd, Maggi Q, Tony Goldwyn, Ansel Elgort, Zoë Kravitz a další

Film na CSFD



Obsah:

Ve světě budoucnosti jsou lidé rozděleni na pět frakcí podle svých dobrých vlastností. Každá vyznává jiné hodnoty, společně ale vytvářejí harmonický celek. Jenže hlavní hrdinka Tris do žádné škatulky nezapadá a test ukáže, že je divergentní - nebo-li má předpoklady a talent pro více frakcí. Systém okamžitě ukáže svou odvrácenou tvář a z Tris se stává lovná zvěř. Kdo se liší, znamená hrozbu. Hrozbu je třeba zlikvidovat.






Můj názor:

Filmové zpracování veleúspěšné série Divergence od velmi nadané spisovatelky Veronicy Roth - těšila jsem se na něj tak, jako už dlouho na žádný film ne. Vlastně bych řekla, že Divergence byla pro mě nejočekávanějším filmem roku. A stálo to za to? ANO, STÁLO!

O čem Divergence je už všichni víte buď z knihy, nebo jste si přečetli obsah filmu, takže k tomu se vyjadřovat nebudu. Jak se mi tedy nejočekávanější film roku líbil?

Musím říct, že STRAŠNĚ MOC. Podle mě je to jedno z těch opravdu nejlepších převedení knihy na filmové plátno. Režie i scénář se docela dost pevně držely knihy - alespoň v těch nejdůležitějších bodech a scénách. Samozřejmě, že se našlo pár scén, které mi ve filmu velmi chyběly, na které jsem se těšila, protože v knize byly naprosto skvělé, ale tak to prostě je. Tisíc lidí, tisíc chutí a řekla bych, že u diváků, kteří znají literární předlohu, to platí dvojnásob :-)

Pokud by vás to zajímalo, tak mi například VELMI chyběla scéna, ve které se Tris hlásila ke Čtyřkovi a on dělal, jakoby nic a ještě ji seřval + jak mu pak Tris vrazila. Toto jsem postrádala opravdu bolestně, ale přežila jsem to, takže… ;-)

Zpracování filmu se celkově velmi povedlo, a to i přesto, že má delší časovou stopáž. Nepřišlo mi, že by snímku prospělo, kdyby jej zkrátili. Líbila se mi každá scéna a každou jsem si vážně užila.

Trochu jsem se bála, že kvůli celkovému vyznění filmu (dystopie) a interiérům, kde se převážně odehrává (sídlo Neohrožených) bude většina scén laděna do tmavých barev a bude to působit spíš pesimisticky, chladně a temně. Filmaři si s tím ale skvěle poradili. Světlých scén bylo hodně, dokonce i chodby byly světlé, simulační místnosti i samotná simulace byla vcelku pestrá… takže žádné pocity stísněnosti nebo depresivního prostředí.

Nejdřív jsem byla zklamaná, že se závěrečná sekvence odehrává za dne (v knize to bylo během noci), ale nakonec jsem tuto změnu uvítala. Dokonce to ve mně posílilo dojem, že se ony 2 frakce rozhodly, že si opravdu budou dělat, co se jim zamane. Tak na co čekat na noc jako zloději, když to jde vlastně veřejně a bez nějaké potřeby se skrývat, že?

Scénář skvělý - akční scény (i když bych jich třeba uvítala klidně i víc!), humor, romantické scény (pane jo! konečně někdo pojal romantiku bez klišé a dodal důraz na psychologii postav! super na třetí!), chytré kličky, žádné bezduché dialogy a zbytečné vycpávky.

Interiéry byly skvěle připravené - moderní technologie, ale nijak přehnaná. Séra, injekční preparátory, simulační místnosti i křesla včetně simulace samotné…

Exteriéry byly rovněž přesvědčivé - počítačové úpravy ani pořádně nešly poznat, toto měli opravdu velmi dobře provedené. Možná bych uvítala trošku více zeleně, ale je to dystopie, že? Navíc Chicago…

Musím tady opravdu pochválit kameru a střih - a to především ve scéně, kdy Tris skáče z římsy. Perfektní. Žádné buch! - a konec. Pěkně nasnímaný a sestříhaný pád, takže mi opravdu připadal poměrně dost dlouhý.

A dostáváme se k hereckému obsazení. Ach! Za mě skvělé! Shailene Woodley jsem nejprve moc nemusela a nemůžu říct, že bych si ji po zhlédnutí tohoto filmu naprosto oblíbila, to opravdu ne, ale velmi mile mě překvapila a do role Tris mi nakonec sedla a myslím, že ji vybrali dobře. Roli jsem jí uvěřila a to, jak zahrála závěrečnou sekvenci, mě přesvědčilo, že je opravdu velmi dobrá a nadaná herečka a já se těším na její další filmy. (Např. už jsem ji viděla ve snímcích: Felicity - Příběh z války za nezávislost, The Spectacular Now).

Čtyřka - hmm, pokud se vám Theo James v této roli nelíbí, tak prosím přeskočte tento odstaveček, ať vám není zle, protože já z něj BYLA A JSEM NADŠENÁ a opravdu ho v této roli miluju! Wow. To, jak Čtyřku zahrál, mě dostalo tak, jak už žádný mužský charakter delší dobu ne. Kromě toho, že se na něj perfektně hodí fyzicky (no jo, kromě barvy očí no - to je toho! :D), tak mi přijde, že ho vystihl dokonale. Žádný první pohled na hlavní hrdinku, kterým by říkal, že už ji vlastně dávno skrytě miluje, nebo z duše nesnáší. Zkrátka normální pohled.

Jeho první věta ve filmu mě přinutila se hned smát - takže perfektní entrée! Někoho, kdo si zjedná pořádek a z něhož vyzařuje autorita, se mu povedlo zahrát skvěle a jeho podání Čtyřky jsem mu věřila. Kromě toho se mi také líbil jeho hlas, hluboký a nakřáplý. Takže ehm, abych to shrnula - za mě Theo naprosto super výkon a palce hore! A mini poznámka - tetování Čtyřky opravdu velmi PŮSOBIVÉ. Sice k Michaelu Scofieldovi má ještě daleko, ale i tak skvělé ;-)

Někde jsem dokonce četla, že před natáčením na přípravě to byl právě Theo, kdo na určitou dobu vedl a cvičil lidi, kteří pak měli hrát ve filmu, a nikdo z nich přitom nevěděl, že on sám bude hrát Čtyřku - prý si u nich získal autoritu. Takže… asi se pak všem hrálo mnohem líp :D

Koho musím zmínit ještě, tak je Jai Courtney v roli Erica. Pane jo, z toho chlapa šla i hrůza. Perfektní Erik! Nedovedu si představit, že by tuto roli někdo zmáknul líp. I když to byl záporák, tak jsem si ho v této postavě strašně užila a těšila se na každou další scénu s ním - což se mi u záporné postavy snad ještě nestalo!

Jeho rivalita se Čtyřkou byla skvěle podaná a opravdu to mezi nimi vřelo a negativně jiskřilo.

V závěrečné sekvenci jsem byla z toho, jak odhalil Čtyřku úplně na mraky. Především mě dostala scéna, kdy (SPOILER) chtěl Čtyřku zastřelit, aby se přesvědčil a ujistil, že na něj sérum opravdu funguje. Jak na sebe poté začali s Tris a Maxem všichni mířit - to vážně nemělo chybu!

Další role byly také obsazené skvěle a nemůžu říct, že by mi někdo do filmu neseděl. Kate Winslet v roli Jeannie byla bezvadná a opravdu správná psychopatka. Takže po této stránce absolutní spokojenost též.

Instrumentální hudba - skvělá. (Hmm, mám pocit, že tohle slovo opakuju v této recenzi poměrně často, že? Ale jak to jinak vyjádřit, když se mi to vážně líbilo a bylo to... echm však víte ;-)). Pomalá tam, kde bylo potřeba zklidnit a rychlá, akční a svižná přesně v místech, kde se to hodilo. Velmi se mi líbil motiv hudby, když se objevují Neohrožení a pak u hry „Získej vlajku“ a závěrečné sekvence. O jejím skladateli Junkie XL jsem nikde v životě neslyšela, ale dám si na jeho hudbu pozor, protože odvedl skvělou práci.

Písně, které ve filmu zazněly, se mi také líbily, především ty od Ellie Goulding.

Jak už jsem psala, tak akčních scén mohlo být více, ale to možná bude věc názoru. Romantická linka byla velmi pěkná! Žádný trapas, klišoidní rozhovory a vyznání lásky, ze kterého by se jeden osypal. Psychologický vývoj vztahu hlavních postav byl pozvolný a navazoval na sebe logicky a rozumně, takže moje duše milující propracované charaktery, si jen tak spokojeně vzdychala a jásala! :-)

Co ještě musím pochválit tak to, že (i přesto, že na to Theo samozřejmě postavu má) ve filmu nebyly žádné detailní (a trapné) záběry na jeho svalnatou postavu. Toho jsem se opravdu bála, aby se film nepropadnul na typ „Jacob Black bez trička - snímáme vždy a všude za každých okolností“. Nic takového! Takže zase plusové body navíc a film u mě tak stoupnul na kvalitě.

Co mě zklamalo? Mrzelo mě, že závěrečnou zkoušku, kterou Tris skládala, změnili (SPOILER) - tedy že Tris na svou rodinu vystřelila místo toho, aby v simulaci zastřelila sebe. Nějak jsem nepochopila, proč právě toto předělali, zdálo se mi to jako docela podstatné…

Pak také to, že ve filmu vůbec nebyl (SPOILER) naznačený vztah mezi Willem a Christinou - což mi přijde trochu divné, když je Willova smrt poměrně důležitá v ději Rezistence a rovněž docela zamíchá vztahem mezi Tris a Christinou...

Mile mě překvapilo, že (SPOILER) smrt Trisiny mámy byla ve filmu podaná PODSTATNĚ logičtějším způsobem, než jak tomu bylo v knize. Takto to na mě působilo mnohem více reálně a tak, že jsem se s tím dovedla nějak smířit, kdežto v knize jsem nad tímto vrtěla hlavou jak divá.

Závěrečná sekvence měla opravdu šťávu, byla drsná a o nervy! Dokonce mi vehnala slzy do očí, a to i přesto, že jsem VĚDĚLA, co se stane a jak to všechno dopadne. Tady jen můžete vidět, že film byl opravdu skvělý a já si ho nemůžu vynachválit. To, jak spolu (SPOILER) Tris a Čtyřka bojovali, bylo vážně dost dobré a úplně jsem mačkala pěsti a fandila Tris, Čtyřky (chudáka) mi bylo líto, ale nakonec to chlapec zvládnul! Jupííí! :-)

Jo jo, uznávám - zase to moc prožívám. Ale snad už mě znáte natolik, abyste si neťukali prstem na čelo. Zkrátka jak MĚ něco ZAUJME, tak neznám míru :D Což bych řekla, že je moje plus i mínus současně…

Po skončení filmu jsem byla hrozně naštvaná - proč? Protože na pokračování Insurgent si budeme muset počkat až do příštího roku :-( Chjaj, ajaj. To bude těžké.

Co říci závěrem? Moje hodnocení na CSFD je asi jasné. Film vám vřele doporučuji! Především těm z vás, kteří jste četli knihu, protože se opravdu nemáte čeho bát. Filmová Divergence se velmi povedla a já se nemůžu dočkat pokračování!

Těm z vás, kteří jste knihu nečetli, tak film můžu doporučit též, protože i bez znalosti předlohy je velmi zdařile udělaný. Vše se dá pochopit, je to jasné a výstižné. A třeba vás snímek navnadí k tomu, abyste si přečetli knihu :-)




Poznámka:

A neustálé srovnávání Divergence Hunger Games? Prosím vás! Jděte s tím k šípku! Absolutně jiná liga, příběh, postavy i poselství. Pro mě osobně vede Divergence na celé čáře. A srovnávat tohle se prostě nedá, v čemž mi myslím dají za pravdu všichni, kdo OPRAVDU a SKUTEČNĚ vědí, o co v obou sériích jde.




Moje hodnocení na CSFD: «««««




A já na konci?







Když mi došlo, jak DLOUHO budeme čekat na Insurgent:






Po chvíli:




Buďme zatím rádi za to, co máme! Čili skvělou Divergenci :-)




Nemůžu si pomoct a musím sem dát ještě pár obrázků, které mě naprosto dostaly, a u kterých jsem lehla smíchy. Dokonce tak, že jsem si slavnou scénu, kdy Tris se Čtyřkou lezou na ruské kolo, neužila v linii romantika-akce ale čistě v rovině humoru :D




 








 






A ještě pár obrázků z natáčení

























Trailer:







Ústřední píseň - Ellie Goulding - Beating Heart







Obrázky: pinterest.com ("Divergent", "Four", "Four and Eric", "Divergent Movie")

10 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze, na Divergenci jsem moc zvědavá!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju, jsem moc ráda, že se recenze líbila :-) rozhodně se máš nač těšit a jsem opravdu zvědavá, jak se ti bude líbit ;-)

      Vymazat
  2. Vážně povedené a zbožňuji tě za ty poschovávané spoilery. Jsi zlatíčko. :-)
    Gify jsou suprové, hlavně Čtyřka. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji moc :-) Čtyřka je nejlepší, to je fakt :D tak to jsem ráda, že to oceňuješ, nebyla jsem si jistá, jestli to někoho nebude otravovat, ale pak jsem si vzpomněla na sebe, když jsem si četla nějakou recenzi nebo komentář a našla tam něco, co jsem ZATÍM FAKT VĚDĚT NECHTĚLA, takže jsem si řekla, že to cenu má :-)

      Vymazat
  3. Krásná recenze!! :) Film jsem sice zatím neviděla, ale i tak vím už dlouho že to bude prostě super film :). A srovnávání s HG naprosto souhlasím, sama nesnážím když to někdo jen vysloví :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju, jsem ráda, že se ti recenze líbila :-) film je SUPER, pro mě naprosto předčil očekávání, tak doufám, že se ti bude líbit ;-) jinak přesně - na taková srovnání už mám fakt alergii. hlavně když někdo srovnává jen podle filmu, nebo ani pořádně neví, o co jde...

      Vymazat
    2. Musí se mi to líbit :D.
      Přesně tak :), ale lepší je si toho nevšímat :)), pak jsem teda víc v klidu :D.

      Vymazat
    3. věřím, že bude ;-) to je fakt :D kvůli nějakým trubcům si nemá cenu ničit nervy :D

      Vymazat
  4. wooho, tak to už se nemohu dočkat, až se dostanu na premiéru :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to ti věřím :-) určitě se máš nač těšit! ;-)

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)