pondělí 30. července 2018

Pár slov o knize... - Láska mezi řádky



Série: Mezi řádky 1 (1 of 2)
Originální název: Between the Lines
Autorky: Jodi Picoult, Samantha van Leer

Český překlad: Zuzana Koudelková
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání originálu / ČR: 2012 / 2017
Počet stran: 313







Anotace:

Co byste dělali, kdyby na vás postava z knihy promluvila?

Delilah nesnáší školu natolik, jako miluje knihy. Přesněji řečeno jednu knihu, které se nemůže nabažit. Kdyby děti v její třídě věděly, kolikrát četla tu sladkou pohádku, kterou našla v knihovně, určitě by se jí vysmály. V patnácti by už na pohádky věřit neměla.

Avšak pro Delilah znamená tento příběh víc než jen slova na papíře. Cítí, že se za příběhem něco skrývá. A jednoho dne přijde na to co. Zjistí, že okouzlující princ z příběhu je skutečný a zalíbila se mu jedna dívka, která čte opakovaně jeho příběh. Jak to, že princ ze slov žije? A může jejich láska vydržet, když každý pochází z jiného světa?





========== ========== ==========


Související recenze:



========== ========== ==========





U této knihy jsme se dostali do neobvyklé situace - nakladatelství CooBoo totiž nejprve vydalo 2. díl této série a teprve poté první. Takže ty z vás, kteří uvažují, že se do série pustí, upozorňuji, že toto je recenze na 1. díl.

Autorky (matka s dcerou) se rozhodly pro ich formu psaní z pohledu dvou hlavních postav: Olivera a Delilah. Zápletka je ve své podstatě velmi jednoduchá, co ji však činí neobyčejnou, tak je prostor, v němž se odehrává. Delilah čte pořád dokola jednu a tu samou pohádkovou knihu, protože je zde něco, co ji blízce spojuje s hlavní postavou - princem Oliverem. To ještě netuší, co zanedlouho odhalí. Všechny postavy v knize totiž ve skutečnosti existují. Sice pouze v knize, ale existují. Tudíž v době, kdy čtenář čte jejich příběh, všechny z postav hrají své (spisovatelkou dané) role, ve chvíli, kdy čtenář knihu zavře, věnují se svým zálibám a „normálnímu“ životu. Takže i takový záporák se ukáže jako vlastně fajn chlapík.

Princ Oliver se ovšem od svého pohádkového alter ega v něčem značně liší: nechce do konce života prožívat jeden s ten samý příběh, touží uniknout z knihy a dostat se do skutečného světa. Takže v okamžiku, kdy pochopí, že ho jeho poslední čtenářka Delilah může vidět i slyšet, rozhodne se ji požádat o pomoc v naplnění svého snu. A jak to celé dopadne? No, co myslíte? :-)

Tento příběh je ideální jako velice milá, příjemná a odpočinková četba. Právě proto jsem si ji vybrala na léto v době dovolené, protože jsem prostě potřebovala… vypnout.

Styl psaní autorek je velmi svěží a ubíhá závratnou rychlostí. Všechny postavy jsou vykreslené sympaticky (až na pár výjimek) a vy si tak můžete užít zajímavou cestu za záchranou prince. Toto dobrodružství se totiž od ostatních pohádek docela liší. Samozřejmě, příběh působí prvoplánově, ale to, co jej činí skutečně originálním je prostředí, v němž se odehrává. A jak už jsem psala v recenzi ke 2. dílu - koho z nás čtenářů alespoň jednou nenapadlo, jaké by to bylo, kdyby postavy z knížek byly skutečné? A zde je tento kouzelný nápad velmi zdařile zpracovaný.

Musím rovněž pochválit pěkné doplňující obrysové kresby proplétající se celou knihou. Díky nim působí mnohem více „pohádkově“ a jednoduše krásně zpříjemní četbu na dané stránce. Rozhodně se také nezapomeňte podívat na barevnou obrázkovou přílohu v zadní části knihy - získáte tak představu, jak si autorky vysnily prince Olivera i některé scény z knihy.

Takže pokud máte jako já období, v němž oceníte oddech od složitých zápletek a komplikovaných hrdinů (nebo hledáte něco, co doporučit především mladším čtenářkám) s tímto příběhem vedle nešlápnete.

Láska mezi řádky ode mě získává 4 * a rozhodně vám také doporučuji její 2. a závěrečný díl Lásku mezi písmenky.






Text (kromě anotace): © Anne Leyyd
Obrázky: pinterest.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)