čtvrtek 22. května 2014

Počátek & Prostě láska - Recenze na knihy


Jak jsem již předeslala, tak se na blogu kromě regulérních recenzí začnou objevovat také „mini-recenze“ na knihy - tedy mé kratší názory a zhodnocení, dojmy a postřehy z nich, o které bych se s vámi ráda podělila. 

Zde si tedy můžete přečíst první recenze na dvojici knih. Naprosto odlišné žánry v podobě young adult (též trochu dystopie) Počátek a krátkého románu Prostě láska.












Počátek

Originální název: Origin
Autorka: Jessica Khoury

Český překlad: Petra Babuláková
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2012, v ČR 2013
Počet stran: 372






Anotace:

Pia vždy znala svůj osud. Měla počít novou rasu, linii nástupců, kteří porazí smrt. Za tímto účelem se zrodila, byla geneticky upravená k nesmrtelnosti a vychovávaná týmem vědců v tajné skrýši v Amazonském deštném pralese.

Nyní ji vědci začínají podrobovat testům, jejichž výsledkem má být dokončení celého nebezpečného projektu. Co si Pia pamatuje, vždy nejvíc toužila naplnit jejich očekávání. Ale v noci o svých sedmnáctých narozeninách nachází díru ve zdánlivě neproniknutelném plotě, který uzavírá její sterilní domov.

Poprvé v životě volná v džungli potkává Eia, chlapce z nedaleké vesnice. Nedokáže odolat a pokračuje v útěcích, aby ho mohla vídat. Zamilují se do sebe a kousek po kousku začínají poznávat pravdu o Piině původu - pravdu se smrtícími následky, která navždy změní jejich životy.








Související recenze:









Můj názor:


Tato kniha se četla docela pěkně. Spisovatelka přišla s originálním nápadem, příjemnými postavami, jinými už méně - některé z nich byly opravdu děsivé a příšerné.

Co jsem na této knize i autorce ocenila nejvíce, tak byl fakt, že neměla potřebu příběh roztahovat do několika částí a vystačila si s jednou knihou. SLÁVA!

Příběh sám o sobě mě ovšem poněkud zklamal, protože rozuzlení, to, co postavám došlo AŽ NA SAMOTNÉM KONCI, došlo mě prakticky HNED. Lépe řečeno tehdy, kdy se udála jedna „věc“, po níž už bylo tak nějak všechno jasné. Tak trochu jsem doufala, že si Jessica Khoury připravila ještě nějaké jiné vysvětlení, ale neee.

Naopak se mi líbilo, jak živou autorka popisovala džungli a že si opravdu pohrála s faunou a flórou, takže jsem četla a zároveň měla po ruce Google, abych věděla, jak to či ono zvíře a rostlina vypadá. Což bylo trochu rušivé při čtení, ale zase na druhou stranu jsem se poučila a oblíbila si oceloty :-)


Děj příběhu se ale tak nějak vlekl, žádné velké akce nebo napětí. To se odehrálo až v poslední čtvrtině, kdy se zápletka opravdu rozjela, a já jen hleděla a opravdu napjatě čekala, co bude dál.

Námětů k zamyšlení však příběh poskytuje hned několik. Autorka se knize snažila dát náboj a sílu a svým způsobem se jí to opravdu povedlo.

Věčnost… Nedosažitelná výhra. Ale je to opravdu taková výhra? A kdybychom si mohli vybrat, zvolili bychom si ji hned? Anebo je lepší počkat, ponechat rozhodnutí na NĚKOM jiném?

Za tyto filozofické myšlenky jsem musela autorce přičíst body k dobru. Co se týče romantiky, tak na tu zde moc nečekejte, nebo se připravte, že ji budete dolovat z ničeho. Grrr! Vtipu poskrovnu a jak jsem psala, tak napětí a akce spíše až v samém závěru knihy.




Celkové hodnocení:

«««««


Za sebe hodnotím knihu na takové slabší 4 hvězdy. Pokud jste již četli více dystopií, young adult nebo postapokalyptických příběhů, pak si dovolím tvrdit, že vás Počátek do kolen nedostane, ale líbit se vám bude.

Pěkný nenáročný příběh s podnětnými náměty k zamyšlení a úvahám.









Prostě láska

Originální název: Just Love
Autorka: Eve Adams (pseudonym - Eva Tížková)

Český překlad: David Laňka
Nakladatelství: No Limits
Rok vydání: 2013, v ČR 2013
Počet stran: 158






Anotace:

Strhující prvotina americké autorky s českými kořeny, o jejíž zfilmování projevil zájem Hollywood.

Laura má na první pohled vše, po čem ženy touží. Má vlivného manžela, šikovnou dceru Susan, žije v krásném bytě a nouzí rozhodně netrpí. Jenže není všechno zlato, co se třpytí, a za leskem ideálního života se odehrává její soukromé drama, kdy se musí vyrovnávat s věčnými nevěrami svého muže.
V Lauře všechno křičí, že by měla tento vztah opustit, ale nedokáže k tomu najít odvahu. Bojí se udělat krok do neznáma, bojí se o všechno přijít.

Až veliký zlom v jejím životě ji přinutí uvést věci do chodu a konečně začít žít po svém. Jenomže dokáže to? Není Laura už natolik svázaná životem v područí, aby se skutečně naučila žít svobodně? Jde to ztěžka a za cenu spousty omylů, ale nakonec se Laura přece jen nadechne a začne ŽÍT.





Můj názor:

Tuto knihu jsem zahlédla na kraji poličky v knihovně, a protože mě zaujala její obálka, anotace i to, že vypadala na rychlou četbu (je to opravdu maličká knížečka), rozhodla jsem se ji vzít.

Tenké knížky většinou nemám moc ráda, protože je velmi těžké naplnit jejich potenciál - tedy říci na tam málo stranách něco, čím by si i přesto získaly čtenáře. Musím ovšem přiznat, že Eve Adamsové se tento formát využít podařilo.

Příběh Laury, s nímž nás seznamuje, je opravdu velmi silný ale i krátký (158 stran). V celé knize vlastně sledujete výřezy ze života a osudy „dvou“ žen, přičemž obě mají svých starostí nad hlavu, ale každá se s nimi vypořádává po svém. Zatímco jedna před svými problémy uhýbá a jejich řešení pokládá za něco, o co nemá smysl se snažit, druhá se s životem snaží vypořádat o něco rázněji.

Autorčin styl je svižný a jasně postupuje kupředu. Nastiňuje nám příběhy, které na první pohled působí opravdu jen „románově“, ale mám takový dojem, že podobné osudy jsou v reálném životě asi velmi běžné :-(

Kromě zajímavého příběhu, je kniha plná podnětných myšlenek, u kterých jsem si říkala: „No jo, vlastně!“ - autorce se totiž povedlo přesně vystihnout něco, s čím jsem sama měla nějakou zkušenost, jen mi nikdy nedošla ona slovní „definice.“

Ovšem zase ne se všemi myšlenkami a úvahami, k nimž hrdinky dospěly, jsem souhlasila. U některých jsem byla jasně proti. Takže se dá říct, že ve mě kniha vyvolala protichůdné reakce...

Byla jsem překvapená, že mě příběh v jednom momentu opravdu naprosto vykolejil, jelikož jsem jeho ubírání právě TÍMTO směrem absolutně nečekala, takže děj se předvídat nedal, což bylo bezva. Ve skutečnosti jsem opravdu čekala, že to bude typický příběh, ale vážně nebyl.

Hlavní hrdinky mě trochu zklamaly, protože opakovaly své chyby dokola (což je jedna z věcí, kterou taky dělám a ŠTVE mě to), ale na stranu druhou to bylo pro mě poučení, jak bychom se životem ubírat neměli.

Pokud nemáte rádi otevřené konce, tak budete možná trochu zklamaní, jelikož konec není zcela uzavřen, ale řekla bych, že po dočtení budete mít poměrně jasnou představu o tom, „jak to asi bylo dál.“




Celkové hodnocení:

«««««


Zajímavý příběh, který má co říci a obsahuje mnoho námětů k zamyšlení. Doporučila bych ho spíše starším čtenářkám, ačkoliv mám za to, že by se mohl líbit i mužům.





Obrázky: pinterest.com

6 komentářů:

  1. Ani jednu jsem nečetla, a na Počátek jsem slyšela jen kritiku, tak nevím nevím :) minirecenze jsou super, jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počátek špatný není, to určitě ne - ale pokud máš načteno více young adult, tak od něj nečekej zázraky... ale uvidíš, třeba se ti nakonec bude líbit.

      díky, jsem ráda, že se mini recenze líbila :-) a další určitě přibudou ;-)

      Vymazat
  2. Pěkné recenze :). Počátek jsem četla cca před půl rokem a dost se mi líbil teda :D a taky jsem ráda, že se konečně vyšla nějaká kniha která má jeden díl :). Prostě láska tuhle knihu jsem nečetla, ale vypadá zajímavě, možná když se k ní někdy dostanu tak si ji přečtu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jako Počátek nebyl špatný, to opravdu ne, ale zkrátka se mi jiné young adult nebo dystopie líbily ještě víc :-) Prostě láska je čtení na jeden večer a docela povedené, ale spíš taky takové slabší 4 hvězdy :-) pokud si ji přečteš, určitě budu zvědavá na tvůj názor ;-)

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)