středa 20. července 2016

Srdcový kluk - Recenze na knihu


Originální název: Jack of Hearts
Autorka: Robin F. Gainey

Český překlad: Dagmar Kalová
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2012, v ČR 2015
Počet stran: 328








Anotace:

Život malého pejska Shimoniho je plný drobných potěšení, dobrodružství a radosti ze života. Pak ale zjistí, že jeho milovaný páníček podvádí paničku s navoněnou a chamtivou Donnou Rosou. Spokojený pohodlný život se otřásá v základech a psí hrdina se rozhodne jednat, protože od psů v parku už dávno ví, že pes po rozvodu přijde o auto, peníze i dům na venkově. Vymyslí tedy rafinovaný plán, jak oživit vzájemnou lásku svých pánů.







Můj názor:

Musím přiznat, že po zklamání z knihy Můj pes Doggo, jsem k Srdcovému klukovi přistupovala s obavami. Ukázalo se však, že zbytečně, protože příběh víceméně naplnil má očekávání.

STYL PSANÍ

Autorka si pro knihu zvolila ich formu vyprávění z pohledu pejska Shimoniho. Ten svoje nelehké osudy líčí s notnou dávkou čtyřnohého nadhledu a neopomíná zdůrazňovat pohled na své psí radosti i strasti. Příběh je tím zajímavější, protože čtenář nemá vše hned naservírováno a musí za zjednodušeným psím chápáním hledat trochu složitější lidské vysvětlení.

Jelikož se děj odehrává v Itálii - Římě, můžeme si jako čtenáři vychutnat procházky z psí perspektivy právě tímto historicky významným městem a jeho památkami. Opomenout nelze ani delikatesy, které Shimoni líčí tak, že na ně dostanete chuť také.

Jediné, co mi trošku ztěžovalo četbu, bylo používání ryze italských výrazů, které někdy nebyly doslovně vysvětleny. A ano, nechtělo se mi mít pořád otevřený google překladač :D I když přiznávám, že kontext dané situace k jejich pochopení téměř vždy napomohl.

POSTAVY

Hlavní postava, pejsek Shimoni, je hrdinou v pravém psím slova smyslu. Pro své páníčky by udělal první poslední, protože je mu jasné, že na jejich štěstí a spokojenosti závisí i jeho osud. Jeho první zásah (i když vlastně nevědomý) ho přivede sice až k veterináři, ale tím se Shimoni nenechá odradit. Čím více se vztah jeho kontesy a hraběte začíná rozpadat, tím více je odhodlaný udělat cokoliv, aby je k sobě přivedl zpátky. Jeho plán zajde až tak daleko, že se neštítí jít ani přes mrtvoly, aby zajistil, že všichni jeho lidé budou šťastní.

Ostatní postavy zde vystupují poněkud inkognito. Ačkoliv je Shimoni popíše, nemáte u většiny představu, jak se jmenují nebo jak vypadají. Což je vlastně obrazem toho, jak nás naši čtyřnozí přátelé vnímají. Náš vzhled pro ně není podstatný, určující je hlavně naše chování.

Líbilo se mi, že zde kromě lidských postav vystupovali i Shimoniho psí přátelé se svými životními osudy, které byly podané vskutku velmi reálně. Dokonce jsem si říkala, že ony rozhovory jsou tak trefné, že je docela možné, že se takto psi mezi sebou baví. Autorka psí duši skutečně rozumí, což bylo v celé knize opravdu znát.

PŘÍBĚH

Během četby mi kniha připadala trochu zvláštní a nezvykle pojatá. Když ji však hodnotím nyní, tedy několik dní po dočtení, uvědomuji si, že byla napsaná opravdu velmi dobře. Vezmeme-li tedy v úvahu to, že je vyprávěná z pohledu pejska Shimoniho, který dělá, co může, aby své páníčky udržel pohromadě.

V příběhu nechybí romantická zápletka (a to nejen ta lidská), zrada a pravé přátelství, síla odpuštění, zápasy o život i o zachování dobré reputace, boj s divočinou, vypořádávání se se ztrátou a spousta dalších témat podaných očima tvora, který k nám má ze všech zvířat nejblíže.

Co se týče samotného konce, tak jsem byla celkem v šoku, jaký směr nabral, protože jsem absolutně nečekala vývoj tímto směrem. Ale… musím přiznat, že ačkoli jsem si přála dost jiné zakončení, bylo i toto svým způsobem… uspokojující. Bylo totiž takové… psí a jak psi dobře ví, život se nesmí brát tak šíleně vážně, jak to často děláme my.

DOPORUČENÍ

Srdcového kluka bych rozhodně doporučila jako takovou příjemnou odpočinkovou četbu, při níž se dobře pobavíte a také zamyslíte. Občas se zasmějete a třeba se díky tomuto příběhu budete dívat i na své čtyřnohé miláčky zase trošku jinak. Pro milovníky pejsků je tato kniha jako stvořená.



Celkové hodnocení:

«««««


Srdcový kluk je milá odpočinková kniha, která je pro toto letní období ideální. Pokud máte rádi pejsky a chcete si přečíst všední příběh podaný nevšedním pohledem díky jedinečnému vypravěči, pak nad ním vůbec nemusíte váhat.





Obrázky: pinterest.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)