neděle 31. ledna 2016

Nejkrásnější - Recenze na knihu


Série: Měsíční kroniky 3,5 (3,5 of 4)
Originální název: Fairest
Autorka: Marissa Meyer

Český překlad: Jana Zejmanová
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2014, v ČR 2015
Počet stran: 188






Anotace:

Čiré zlo má své jméno, skrývá se za maskou klamu a používá „osobní romantické kouzlo“, aby získalo moc nad ostatními. Ale kdo je doopravdy královna Levana? Dlouho předtím, než jí cestu zkřížily Cinder, Scarlet a Cress v Měsíčních kronikách, žila Levana úplně jiný příběh – příběh, který nebyl nikdy vyprávěn… až dosud.

Marissa Meyerová, autorka ságy Měsíční kroniky, odhaluje v knize Nejkrásnější ze všech život své magnetizující záporné hrdinky, nezapomenutelný příběh o lásce a válce, zradě a smrti.





Související recenze:







Můj názor:

Nejkrásnější jsem se dostala vzápětí po dočtení Cress, dosud posledním publikovaném díle Měsíčních kronik, a kniha pro mě tedy byla něčím jako onou pomyslnou třešničkou na dortu. No, i když… jak se to vezme, podíváme-li se na obsah děje celého příběhu…

STYL PSANÍ

Marissa Meyer si tímto krátkým příběhem vůbec nezničila reputaci. Spíše naopak - dokázala v něm, že dovede vytvořit nejen příběhy sympatických hrdinek, kterým chcete držet pěsti a přát jim jen to dobré, ale i příběh jedné z nejhorších záporných postav. A tou není nikdo jiný než královna Levana. Ze začátku mě ani nenapadlo, že tento příběh vlastně může mít něco do sebe a že stojí za to ho vyprávět… nicméně po dočtení jsem se na to dívala jinak.

Autorka knihu napsala er formou především z Levanina pohledu. Svým stylem psaní dovedla bravurně odlišit světlou podstatu hlavní dějové linie předešlých příběhů a stejně tak dodat nádech temna tomuto. Díky tomu jsme mohli sledovat mladičkou Levanu - měsíční princeznu, která se skrz svá rozhodnutí a pevně dané cíle postupně měnila v krutou a chytrou panovnici (ne moudrou, v těch slovech je ohromný rozdíl), která nehledí na nic jiného kromě uspokojení vlastních tužeb.

POSTAVY

Levana, hlavní postava tohoto příběhu je zachycena velmi věrně a skutečně uvěřitelně. Bylo zajímavé sledovat její křehkou psychiku a sebedůvěru, které se při sebemenším přitlačení tříštily na střepy. Ještě si k tomu přidejte značný egocentrismus spolu s přemrštěnou naivitou a kupou ješitnosti. Charakter jak vyšitý! A pro úplnost si to můžete vynásobit mocí, kterou získala po svém usednutí na trůn a věrnosti jejích nejpoddanějších služebníků...

Marissa Meyer si potrpí na psychologické utváření postav (DÍKY!!!), a tudíž číst její příběh byl opravdu čtenářský požitek. Jak jsem nad Levanou uvažovala, došlo mi, že mi jí je tak z 10-20 % líto, protože nebýt jejích děsných rodičů a zcela zavrženíhodné výchovy + naprosto otřesné sestry, možná by to s ní dopadlo zcela jinak. Zbylých 80-90 % ale věnuji tomu, že ji opravdu nesnáším a to především kvůli konci - ten pro mě byl doslova zničující. To, co udělala na konci, už prostě hraničilo s naprostou ztrátou zdravého rozumu a posedlostí tím, co nemůže mít…

Jediné, co jsem na ní skutečně ocenila, bylo to, že zařídila, aby Evret mohl jít za svou ženou, když měla porodit Winter. To se snad v Levaně ještě nějaký kus dobroty ozýval, ale pak? Ach jo…

Channary - královna, její sestra a matka Cinder. Nemůžu uvěřit, že tohle byla Cindeřina matka! Ovšem opravdu silné potvrzení toho, že vše zlé je pro něco dobré. Dovedete si představit, kdyby Cinder vyrůstala s takovouhle matkou? Na Měsíci a ještě za zády Levany? Hrůzná představa. Možná stejně jako to, co jí Levana nakonec připravila…

Evret byl postava, která mi… devastovala srdce. Co ten chudák zakusil a přesto přese všechno si dokázal zachovat dobrotu a srdečnost. Opravdu jsem jej obdivovala! No, a na konci mi to srdce puklo na dvě části, protože prostě… PO TOM VŠEM A JEŠTĚ TOHLE???!!!

PŘÍBĚH

Nevím přesně, co jsem od Nejkrásnější čekala na začátku, ovšem to, co jsem možná čekala, se absolutně nedotklo toho, co jsem dostala. Příběh Levany byl opravdu příběhem hodným hlavního padoucha Měsíčních kronik - byl velmi zajímavý a čtivý, nádech byl depresivní a vyznění silné, kruté a bolestivé.

Co bylo skvělé sledovat, tak především malou Cinder a malou Winter. Scény s nimi byly tak roztomilé! A jak jsem chtěla Jacina Cress praštit, tak zde jsem ho vzala na milost a řekla si, že si počkám na 4. díl a teprve potom nad ním vynesu svůj soud. Asi mám slabost pro malé rošťáky :D

Celkově bych tento příběh zhodnotila tak, že by se dal prezentovat jako TRAGÉDIE, za níž by se nestyděl ani SHAKESPEARE.

DOPORUČENÍ

Knihu rozhodně doporučuji jako povinnou četbu pro ty z vás, kterým se Měsíční kroniky líbí. Pokud jste je ještě nečetli, tak si tuhle knihu můžete také přečíst, pochybuji však, že na vás zapůsobí tak silně, jako kdybyste sérii četli.

A ještě doporučení pro ty z vás, kteří se nemůžete dočkat 4. dílu - Winter. Nejkrásnější vám trošku zkrátí čekání a budete mít přinejmenším dost námětů k přemýšlení.




Celkové hodnocení:

«««««

Nejkrásnější je silným, krutým a smutným příběhem zobrazující mládí královny Levany, která se z naivní dívky toužící dostat muže svých snů postupem času mění na nemilosrdnou a všehoschopnou vladařku Měsíce. Svými krutými činy a příkazy tak rovněž utváří osudy všech čtyř hlavních hrdinek jednotlivých knih série - Cinder, Scarlet, Cress a Winter.

Nezbytná kniha pro milovníky série Měsíční kroniky.






Obrázky: pinterest.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)