sobota 14. listopadu 2015

Zlodějka duší & V podsvětí - Recenze na knihy



V dnešních mini-recenzích si můžete přečíst můj názor na 1. díl série Paranormálové od Kiersten White a 2. díl série Ptačí zpěv od Meagan Spooner.










Zlodějka duší

Série: Paranormálové 1 (1 of 3)
Originální název: Paranormalacy
Autorka: Kiersten White

Český překlad: Emilie Harantová
Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání: 2010, v ČR 2011
Počet stran: 339




Anotace:

Hrdinka románu Evie má velice zvláštní povolání: pracuje v Mezinárodní agentuře pro zadržování paranormálů. Běžně se vídá s upíry a vlkodlaky, její nejlepší přítelkyně patří mezi mořské panny a nová láska je vodouch – paranormál, který na sebe dokáže brát nejrůznější podoby. Nic na paranormálních tvorech ji nemůže překvapit a zaskočit. Paranormálové jí vlastně připadají normální a agentura jí nahrazuje rodinu, o kterou přišla. Trochu jí vadí, že je ochuzena o běžné radosti svých vrstevníků, ale vede vcelku spokojený život. To se však má brzy změnit.

Paranormálové začínají z neznámých důvodů umírat a kolem Evie se začínají dít podivné věci. Potom se na scéně objeví Zlodějka duší a Evie jde o život…

Napínavý příběh, v němž se prolíná svět lidí a nadpřirozených sil, je plný dramatických scén, ale nepostrádá ani humor. Je určen pro čtenáře od 13 let.






Můj názor:

Do této knihy jsem se pustila s chutí přečíst si zase po delší době něco s nádechem tajemna, nadpřirozena, duchů a drsných hrdinek, které se následně zamilují do někoho, koho měly původně buď zlikvidovat, nebo se od něj držet pěkně daleko.

Musím říct, že mě kniha dost zklamala. Autorčin styl psaní není ničím výjimečný - nepsala vyloženě nudně, to jí musím nechat. Pasáže byly celkem svižné a děj vcelku rychle ubíhal. V tomto bych tedy chybu nehledala. Co ovšem bylo (pro mě) kamenem úrazu a od čeho se odvíjelo vše ostatní, tak příběh sám a hned v závěsu samotné postavy.

Hlavní hrdinka Evie je na ránu - naivka a chvílemi hrozná otrava. Na jednu stranu si hraje na děsnou drsňačku, ale když přijde k věci… Agr!!! Její posedlost televizními seriály mi lezla na nervy (kdyby se aspoň dívala na něco smysluplného, ale na takovou blbost!), pak také to, že její nejbližší zbraň - Žah - byl v růžové barvě. Jako vážně??? Její chování celkově odpovídalo otravné puberťačce, což se mi nechtělo věřit po tom všem, co si dle autorky prožila a v jakém směru a kde probíhala její výchova.

Ostatní postavy mě rovněž neuchvátily - a upřímně - nemohu si po pár měsících od dočtení vybavit jméno ani jedné z nich. Z čehož můžete vidět, že kniha je rozhodně průměr.

Co se týče příběhu, tak… držel pohromadě. Napínavější momenty se taky našly, ale celkově to zkrátka neklaplo… A musím tady zopakovat to, co už jsem psala u vícero knih: pokud bych Zlodějku duší četla tak před 10ti lety, určitě bych na ni měla jiný názor, nebo pokud bych nečetla jiné knihy s podobnou tématikou. Ale teď je teď a jiné knihy jsem četla, takže… A abych byla naprosto upřímná, tak jsem zbytek kapitol ke konci četla „rychlo-četbou“ jen abych tu knihu už měla z krku…

Tudíž pokud čekáte něco víc a jste už přece jen zběhlejší čtenář / čtenářka, tak s touto knihou ani nezačínejte.




Celkové hodnocení:

«««««

Tuto knihu bych doporučila spíše těm, kteří ještě nečetli žádný příběh s podobnou tématikou nebo s ní teprve začínají. Průměrné postavy, nepříliš vynikající příběh, nezajímavé dialogy, nulové náměty k zamyšlení… Skutečný průměr mezi young adult s námětem týkajícím se nadpřirozena.







V podsvětí

Série: Ptačí zpěv 2 (2 of 3)
Originální název:
Shadowlark
Autorka: Meagan Spooner

Český překlad: Zuzana Halamíčková
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2013, v ČR 2014
Počet stran: 314




Anotace:

Linda Ainsleyová byla nucená prchnout z domova, z města, které od okolní zpustošené krajiny odděluje energetická zeď, a od té doby touží po jediném – najít svého bratra Badyána. Už ji unavuje věčně utíkat a žít ve strachu a věří, že právě Badyán to může zastavit. Pátrání po něm ji zavede do podzemního města Léthé. Města, které sužují obavy z jeho zakladatele, záhadného Prométhea, a místní pořádkové služby. Aby se Linda dozvěděla pravdu o tom, co se stalo s jejím bratrem, musí se Prométheovi postavit. Vypořádat se s vlastním strachem se už naučila, dokáže se ale vypořádat i s pravdou, kterou chce znát?





Související recenze:







Můj názor:

Pokud jste četli mou recenzi na 1. díl, pak víte, že byla vedena převážně negativním směrem a s četbou 2. dílu jsem si nebyla vůbec jistá. Jenže… jsem pak jednou zamířila do knihovny a tahle kniha jakoby tam na mě čekala, a co jsem udělala? No samozřejmě, že jsem ji popadla a vzala s sebou.

Pustila jsem se do ní a doufala, že se můj názor na sérii zlepší, protože spoustě čtenářů a čtenářek se líbí… Marná snaha.

První část knihy jsem četla opravdu poctivě, ale tu druhou jsem již opět prolétala očima a obracela stránky tak rychle, jak to šlo, jen abych věděla, o co jde. Opravdu si nemohu pomoct, ale tato série jde mimo mě.

Hlavní hrdinka Linda je… zvláštní. Své nápady a názory mění někdy tak rychle, že ani nestíhám sledovat její myšlenkové pochody a cesty, kterými se k oné změně dopracovala. Její chování mě iritovalo už delší dobu, ale především v souvislosti s tím, jak jednala s Orenem. Upřímně nechápu, co on na ní vidí. Pro pána! Vždyť není ničím výjimečná (pominu-li její „nadpřirozené“ schopnosti).

Lindin bratr Badyán je na tom stejně jako jeho sestra - dala bych mu ránu! Syčák jeden. Byla jsem na něj opravdu naštvaná, a v návaznosti na něj pak ještě více na Lindu. Nejprve se chová jako barbar a poté, co si s Lindou jednou promluví a najednou mu DOCVAKNE, že se choval jako naprostý kruťas, se chce změnit? Nic proti, ale skutečně je možné změnit rozhodnutí zahrnující několik let života díky jednomu rozhovoru??? Nějak se mi těžko věří, že by toho byl někdo schopen!

Oren - zachránce mého dojmu z 1. dílu na záchranu tohoto… nestačil. Chlapec se snažil, to mu musím nechat a bylo mi ho opravdu líto. Vážně bych mu přála lepší druhou polovičku, než je Linda. V tomto díle dostal ještě méně prostoru, což mě naštvalo.

Autorčin styl psaní je trochu rozvleklý, ačkoliv uznávám, že fantazii rozhodně nepostrádá. Svět, který vytvořila se mi ale ani v nejmenším nelíbil. Všechny technické věci, dráty, rozvody, tajené chodby… nesedlo mi to. Což je zvláštní, když si pročítám spousty nadšených ohlasů jiných čtenářů na toto dílo a sérii. No, v tomhle případě jdu zkrátka proti proudu :D

Poslední 3. díl si asi přečtu, ale mám dojem, že budu postupovat v četbě letem světem - stránkoletem ;-)




Celkové hodnocení:

«««««

Druhý díl nebyl dle mého názoru o nic lepší než díl první. Autorčin styl psaní, pojetí příběhu ani samotné postavy (kromě Orena) mi nesedl. A jelikož jsou hrdinové jedním z hlavních důvodů pro mé kladné hodnocení, proto ohodnotím tuto knihu 3 hvězdami (a mám chuť jít ještě níž). Co naplat…






Obrázky: pinterest.com

4 komentáře:

  1. První zmiňovanou knihu jsem nečetla, ale u té druhé souhlasím, ani mě postavy nesedly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem ráda, že se našel další čtenář s podobným názorem :-) už jsem si začínala připadat divně :D

      Vymazat
  2. Přiznám se, že já byla z knihy V podsvětí opravdu nadšená. Vzhledem k tomu, jaké YA knihy vycházejí, tak tohle bylo úžasné :)
    Možná jsem moc měkká po tom, jaké knihy se mi v minulosti dostaly do ruky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. však je jedině dobře, že se ti kniha líbila ;-) mě vždycky trochu (dost) naštve, když čtu knihu a nejsem s ní spokojená. takže aspoň nemusíš litovat času ;-)

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)