neděle 29. listopadu 2015

Únos čtvrté princezny - Recenze na knihu


Originální název: Dragonfly
Autorka: Julia Golding

Český překlad: Jana Jašová
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2008, v ČR 2010
Počet stran: 371







Anotace:

Princezna Taoshira a princ Ramil mají z vůle vládců svých zemí uzavřít výhodný sňatek. Ani jeden není nadšen, protože už při prvním setkání k sobě cítí silné nesympatie. Osud je ovšem svede dohromady prostřednictvím společného nepřítele. Oba jsou uneseni a budou muset překonat vzájemnou nenávist, aby unikli celé řadě nebezpečí, která je na útěku čekají.

Kniha nabitá akcí, souboji, honičkami i romantickou láskou od význačné britské autorky.








Můj názor:

Když jsem poprvé viděla obálku této knihy a přečetla si anotaci, zavrhla jsem ji s tím, že to bude nanicovatý příběh, který si jen chce hrát na seriózní knihu pro mládež potažmo pro dospělé čtenáře. Dlouho jsem ji odstrkovala a přešlapovala kolem ní, až mi to nakonec nedalo a vypůjčila jsem si ji z knihovny. Další zásluhu na tom měla také velmi pozitivní recenze Klér z blogu My favorites books. A říct, že jsem obsahem této knihy byla překvapena v tom nejlepším slova smyslu, je ještě HODNĚ SLABÉ slovo.

STYL PSANÍ

Julia Golding si pro knihu zvolila er formu vyprávění, přičemž se střídá v pohledu na princeznu Tashi a prince Ramila. Autorka píše neskutečně poutavým stylem, který vás strhne hned od 1. kapitoly. Její popisy jsou zajímavé a věcné, nenimrá se v detailech, jako čtenářům nám toho říká tak akorát, aby nás nenudila a současně o nic neochudila. Dovede skvělým způsobem skloubit romantiku, humor, akci, napětí a dobrodružství a k tomu navrch přidat spoustu silných scén a námětů k zamyšlení.

POSTAVY

Hlavní postavy této knihy se ihned poté, co jsem dočetla, staly jedněmi z mých nejoblíbenějších postav.

Tashi (princezna Taoshira) proto, že si i přes své mládí dokázala plně uvědomovat zodpovědnost, jaká na ní leží, a i když se jí to nelíbilo, neucouvla před ní. Musela jsem obdivovat její odvahu a stálost, ačkoliv ji čekaly nelehké zkoušky její víry a přesvědčení. Nehledě na vše - zachovala si svou hrdost a šla příkladem ostatním. Byla milá a hodná, ale ne hloupá. Dokázala se chytře bránit. Až do konce se chovala jako pravá princezna a rozená vůdkyně. Líbila se mi také proměna, kterou během celé knihy prošla, to, jak se postupně zocelila a že ji ani to, co se ke konci stalo, nezlomilo. Opravdu - Tashi je jednou z těch mála inspirativních hrdinek, o něž má cenu si rozšířit knihovnu. Žádná další hloupoučká a naivní husička s prostoduchými řečmi hrající si na něco víc, než ve skutečnosti je.

Ramil byl ze začátku pěkný rošťák, ale i s tím se mi líbil. Jeho seznámení s Tashi a jejich první dialogy byly vtipné, kousavé, pichlavé a TÁÁÁK dobře se četly :-) Na něm byla proměna - skrz prožitá dobrodružství a trápení - zřetelná ještě více než na Tashi. A z částečně rozmazleného a nedozrálého princátka na začátku se stal chytrý, bystrý a schopný muž a budoucí vůdce. Části, ve kterých si uvědomoval, co vlastně cítí (+ sem tam náznak žárlivosti), byly opravdu roztomilé - a to nemyslím nijak negativně :D V posledních zhruba 50ti stranách jsem měla chuť skočit do knihy a sevřít ho v náruči s přímo zběsilou radostí! Pamatuji si, že jsem se nemohla přestat usmívat a jásat nadšením :D

Jediné, co mi scházelo k naprosté dokonalosti, bylo, kdyby se Tashi s Ramem na začátku škorpili ještě trochu déle. Byla to legrace a bohužel netrvala tak dlouho, jak bych chtěla, ale… to bude možná věc názoru…

Ostatní postavy byly perfektní. Každá měla svou danou pozici a dohromady vytvářely působivý celek, takže kromě barbarského krále a jeho děsivé sestry se můžete setkat s dotěrným a slizkým hadem, statečným obrem ochráncem a spoustou dalších, které si jistě brzy oblíbíte (anebo ne ;-)).

PŘÍBĚH

Upřímně přiznávám, že jsem vůbec nečekala, že mě tento příběh tak dostane a že si budu chtít Únos čtvrté princezny pořídit do vlastní knihovny, ale je to tak! Jak už jsem psala, tak autorka rozhodně ukázala, že ví, jak sestavit pořádný příběh, kterému nic nechybí. Myslím, že pokud se do knihy začtete, budete mít velice podobný názor. Nemusíte se bát žádných plytkých dialogů, protože tam žádné takové nejsou. Autorka vytvořila perfektně propletený děj s důrazem na logiku jednotlivých scén, naplno využila potenciál všech postav, přičemž každá má své místo a nikdo tam není jak tak „pro okrasu“.

DOPORUČENÍ

Tuto knihu bych s klidem doporučila širokému okruhu čtenářů - jak klukům / mužům tak i dívkám / ženám. Jak jsem zdůrazňovala, tak knize opravdu neschází žádný z prvků, které by měl pořádný příběh mít. Proto si také dovolím tvrdit, že by se mohl líbit i opačnému pohlaví.

Původně jsem chtěla dát 4 hvězdy, ale posledních 50 stran mě přesvědčilo o tom, že je to málo. Tato kniha měla jako jedna z mála jednu z nejlepších konečných sekvencí, jaké jsem kdy četla. Konec byl velmi zajímavý, zábavný, chytrý i romantický - a přesně v té „tak akorát“ míře, která potěší snad všechny čtenáře.

Nemůžu si také dočkat, až si od Julie Golding přečtu další knihu, protože Únosem čtvrté princezny se u mě vyšvihla opravdu vysoko ;-)

Jediné OBROVSKÉ mínus vidím v obálce knihy, která jistojistě nejednoho čtenáře odradila, protože je zkrátka… divná. Nemůžu si pomoc, ale ta holka vypadá děsně vyumělkovaně a plasticky. Nemá v sobě vůbec nic z toho půvabu, který z Tashi vyzařoval přes stránky.

Takže - prosím vás - nenechte se odradit pofiderní obálkou a zkuste se do Únosu čtvrté princezny začíst. Věřte mi, že nebudete litovat ;-) Navíc se nám blíží Vánoce a hledáte-li vhodný dárek, pak je tato kniha opravdu ideální ;-)




Celkové hodnocení:

«««««

Únos čtvrté princezny je precizní příběh, kterému nechybí nic, co by řádný příběh mít měl. Najdete zde akci, dobrodružství a napětí, romantiku, humor i mnohé náměty k zamyšlení.

Hlavní postavy - princ Ramil a princezna Tashi se vám jistojistě nesmazatelně zapíší do paměti a s nimi i jejich příběh, který zaujme jak mladší, tak starší čtenáře, kluky i holky.






Obrázky: pinterest.com

8 komentářů:

  1. Tuhle knížku jsem četla už strašně dávno a moc se mi líbila. :) Tvoje recenze se mi moc líbí, mám chuť si knihu hned znovu přečíst. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky, jsem ráda, že se recenze líbila :-) taky se těším, až si knihu přečtu znovu, ale asi tomu dám ještě větší prostor, aby na mě mohla zapůsobit stejně jako poprvé ;-)

      Vymazat
  2. Četla jsem knihu již před lety a nadchla mě, je to vážně moc pěkné čtení, už si sice nepamatuji detaily, ale vím, že mě to hodně bavilo, bylo to dobrodružné, napínavé, romantické, vtipné a navíc čtivé, prostě skvělé! :) A hlavní hrdiny jsem si také oblíbila. Skoro mám chuť si to někdy přečíst znova, ale je spousta nových knih...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no přesně tak - už se těším na všechny re-readingy, ale těch knih je tolik, že zatím jediné knihy, které jsem četla několikrát jsou pouze ty s Harry Potterem :D ale doufám, že k této knize se znovu určitě dostanu :-) ty třeba též :D ;-)

      Vymazat
  3. O knihe som ešte nepočula, ale ten nápad znie super, tuším si to idem objednať... Vďaka za tip! :D

    OdpovědětVymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)