sobota 16. srpna 2014

Ticho - Recenze na knihu


Série: Hush, Hush 3 (3 of 4)
Originální název: Silence
Autorka: Becca Fitzpatrick

Český překlad: Petra Babuláková
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2011, v ČR 2011
Počet stran: 415






Anotace:

Třetí díl navazující na romány Zavržený a Crescendo. Nedorozumění mezi Patchem a Norou je zažehnáno. Společně překonali tajemství svázaná s Patchovou temnou minulostí, smířili dva dosud nesmiřitelné světy a čelili bolestným zkouškám víry a naděje, to vše pro lásku, která má sílu překonat hranice mezi nebem a zemí.

Patch a Nora, vyzbrojeni pouze svou bezpodmínečnou důvěrou v toho druhého, se vrhají do zoufalého boje a pokoušejí se zastavit zločince, který má moc navždy zničit vše, o co se snažili, dokonce i jejich vzájemnou lásku.







Můj názor:

Třetí díl série ZavrženýPokud jste četli mou recenzi na předchozí díl, pak víte, že jsem z něj byla víc než zklamaná. Proto jsem se dalšího dílu docela bála a nebyla si jistá, zda sérii přece jen nechat nedočtenou. Jenže Crescendo se nakonec v závěru sebralo a předvedlo takový cliffhanger, že jsem se na Ticho vrhla okamžitě a předsudky nechala stranou. Po jeho dočtení jsem byla (a jsem) ráda, že jsem to nevzdala a vytrvala.

Díl navazuje na předchozí s několikaměsíčním odstupem, takže se setkáváme s Norou, která se probouzí na hřbitově a nemá nejmenší páru, jak se tam dostala. Po chvilce od hlídače zjišťuje, že byla několik měsíců pohřešovaná, že ji někdo unesl. Nora tomu nechce věřit, protože… jak by si mohla nepamatovat několik měsíců! Nicméně zjišťuje, že je to pravda. Doktoři tvrdí, že se její tělo brání traumatizujícím událostem jejího únosu, ale ona cítí, že jde o něco víc. MUSÍ! Jak by jinak bylo možné, že v ní černá barva vyvolává hotovou smršť vzpomínek a emocí, o kterých ani nevěděla, že by je někdy cítila. Skoro jako by už někdy byla zamilovaná! Anebo slovo andílku. Obyčejné a nijak zvláštní, ale s ní se při něm dějí zvláštní věci.

Ačkoliv si nic nepamatuje, je Nora rozhodnutá získat ztracenou paměť stůj co stůj. A když jí v tom nepomůže máma, ani kamarádka Vee, rozhodne se jednat. A jak to tak bývá, její rozhodnutí ji dostanou do pěkně nebezpečných situací a uliček. Když ji z jednoho opravdu velkého průšvihu, ve kterém jde doslova o život, vyseká tajemný Jev, má Nora pocit, že je svým vzpomínkám konečně na stopě. Jenže ani tak to nemá snadné. Tím spíš, když všechny cesty začínají ukazovat na Hanka Millara, otce její nejvíc nepřítelkyně, který teď navíc začal chodit s její mámou…

Podaří se Noře získat svou paměť zpátky? Kdo ji unesl a proč? A kde je Patch? Kdo je vlastně vůbec Patch? A proč se zdá, že vše směřuje k mnohem většímu odhalení, než jaké si Nora vůbec mohla představit?

Jak už jsem předeslala, tak Ticho naprosto PŘEKONALO MÉ OČEKÁVÁNÍ. Nečekala jsem, že bych se do kniha mohla tak zažrat a děj hltat, ale stalo se a bylo to bezva.

Nora, ačkoliv přišla o značnou část svých vzpomínek, tak jako by tím současně přišla o velikááánksou část své blbosti a hysterie, takže se její postava stala tou dívčí hrdinkou, kterou jsem si KONEČNĚ dovedla oblíbit, soucítit s ní a fakt jí naplno fandit a držet pěsti.

Co se týče Patche, tak do toho jsem se v tomto díle zamilovala, protože se konečně začal chovat jako mužský hrdina, který si to zaslouží - tedy má mozek, je drsný-silný-citlivý-oběti-schopný.

Příběh sám o sobě měl grády, nedal se předvídat a já si jeho čtení skutečně užívala. Nikdy jsem moc neměla ráda, ztratil-li hrdina paměť a pak byl nucen si všechno oživovat, připomínat atd. Jenže tady mi to kupodivu nevadilo a jak jsem psala, tak se díky tomu Nora přestala chovat jako husa. Takže jakkoliv to pro ni bylo těžké - JEŠTĚŽE TAK!

Celé postupné odhalování, jak do všeho zapadá Hank Millar, co to má co spolčeného s Nořinou mámou, co dělá Patch a jak to všechno ovlivní společenství padlých andělů, Nefilů i lidí bylo opravdu zajímavé a ani na chvíli jsem se nedovedla nudit.

Překvapil mě opět Scott, který se objevil na scéně a nutno říct, že příjemně. Z nějakého drzého na hlavu padlého fracka se vypracoval na kluka, kterého by snad každá druhá holka chtěla za kamaráda.

Musím také říct, že v závěrečné sekvenci mi při jedné scéně doslova a do písmene spadla brada, a já se TAK LEKLA!!! Což jsem nečekala, že by se mi u této série stát mohlo, ale vidíte ;-)

Konec tedy byl o nerva! Cliffhangerem doslova neskončil, ale já byla sama sobě neskonala vděčná, že jsem si z knihovny vzala celou sérii, takže jsem mohla plynule přejít ke 4. dílu do Finále. Jak tohle dopadne! Uch!





Celkové hodnocení:

«««««

Velice příjemné překvapení po hrůze Crescenda. Ticho zvedlo můj zájem a názor na tuto sérii pořádně vysoko.

Nora i Patch se v tohle díle stali párem, kterému jsem držela pěsti jako o život. Svižný a zajímavý děj, pořádná zápletka, romantika a akce. Ticho předčilo mé očekávání a jsem ráda, že jsem to s touto sérií nevzdala. 

Pokud jste ztroskotali u Crescenda, zatněte zuby a dolouskejte ho. Věřte mi, že Ticho za to stojí ;-)

Doporučuji všem, kteří si tuto sérii oblíbili a kteří přetrpěli předchozí díl. Nebudete litovat.






Obrázky: pinterest.com

6 komentářů:

  1. Tretí diel Ticho mne prišiel o dosť slabý ako prvý a druhý diel, ale nakoniec bol dobrý a mne sa tiež páčil :) Teš sa na Fináále. heh

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo? no u mě to bylo právě naopak, Ticho mi přišlo lepší než ty 2 předešlé :D zkrátka každý je jiný. Finále už jsem dočetla a fakt stálo za to :-)

      Vymazat
    2. Ako sa hovorí 100 ľudí, 100 chutí. :) Celú sériu mám rada, aj keď ten posledný diel ma rozosmutnil a aj trošku vytočil :3 Ale tak to býva. :D

      Vymazat
    3. jo jo :D mě zklamala smrt té jedné postavy, protože jsem to nečekala a fakt mi ho bylo líto :-(

      Vymazat
  2. Souhlasím, že druhý díl nestál za moc, i když ten konec aspoň trochu nabral... Hrozně mě deptal Patch a Marcie.. :D Třetí díl byl opět zase o něco lepší. ^^ Ono Patche si asi nejde nezamilovat, protože to je takovej ten správnej tajemnej sexouš. A Scott vážně nabral otočku o 180° protože byl naprosto jiný a choval se dobře.
    Jsem zvědavá, co řekneš na čtvrtý díl, v některých věcech mi to přišlo zvláštní ale ve spoustě mě to docela překvapilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, přesně jak říkáš ;-) já jsem s Patchem měla problém, ale v tomto díle to zkrátka spravil, takže jsem ho měla vážně ráda :-) joo, na Scotta jsem taky koukala jak zjara :D

      díky za zastavení a pěkný komentář!

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)