středa 13. srpna 2014

Nezadaná - Recenze na komiks


Originální název: La Célibataire
Autorka: India Desjardins
Kresby: Magalie Foutrier

Český překlad: Miluše Krejčová
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2012, v ČR 2014
Počet stran: 64







Anotace:

Ojedinělý, sarkastický a opravdu vtipný komiks pro ženy, který připomíná slasti a strasti života bez partnera. Single nebo v zadaná… ať žijete jakkoliv po přečtení tohoto komiksu to vše budete brát tak nějak optimisticky a s úsměvem. Protože to co nám nejvíce sluší je smích a toho je v knize dostatek.





Můj názor:

Protože jsem chtěla tuto publikaci ohodnotit objektivněji, rozdělila jsem hodnocení na 2 části. První se zaměří na příběh, druhá na zpracování.



Příběh

Hned na začátku musím říct, že jsem od komiksu očekávala hodně, takže jsem po dočtení byla trochu zklamaná. To mi však nebrání tuto publikaci doporučit, protože se za a) rychle a dobře čte, b) zasmála jsem se u ní, c) v něčem jsem se našla sama, d) bere věci s nadhledem, který je v dnešní době tolik potřeba.

Ke knize jsem sedla sotva jsem ji přinesla z knihovny a řekla jsem si, že do ní „jen nakouknu“, no… asi si umíte představit, jak to dopadlo. Za hoďku jsem měla dočteno :D

Několikrát jsem opravdu vybuchla smíchy, takže jsem byla ráda, že mě nikdo neslyšel. Někdy jsem se jen pousmála. Příběh jako takový se mi líbil, pokud ho budu brát s rezervou.

Přiměl mě podívat se na vztahy z toho veselejšího pohledu a na to, když jste sami rovněž. Ale také naopak. Ono ať se podíváte na cokoliv v životě, tak na všem se dá najít rub a líc a to o vztazích platí dvojnásob. Příběh mě dokonce jednou překvapil SPOILER - opravdu jsem nečekala, že chudákovi Nezadané nezůstane ta pěkná kočka!

Konec bych sice uvítala jiný, ale do podoby tohoto příběhu se hodil, takže jsem byla dokonce i spokojená :-) Bylo to takové důstojné zakončení...








Kresby

Jako malá jsem četla komiksy s kačery z Kačerova, ale nikdy jsem nebyla velká fanynka komiksů obecně, takže nějaké hlubší rozbory nečekejte.

Kresby se mi velmi líbily, protože byly živé, vtipné, barevné, plné detailů, které (pokud jste si jich všimli) tak danou scénu dotvořily k naprosté dokonalosti. Např. název knihy, kterou držel onen muž v knihovně, když tam Nezadaná přišla a chtěla se s ním dát do řeči, ale nakonec to dopadlo úplně jinak :D

Kromě toho se mi líbilo i autorčino rozhodnutí do publikace nedávat jen ta „vyprávěcí okénka“, ale též obrázek na celou stránku. To bylo skvělé a ráda jsem se na ně dlouho dívala.

Takže v této části opravdu nemám co vytknout.




Celkové hodnocení - příběh:

«««««

Na oddech vám tento komiks doporučuji všemi deseti. Skvělé do vlaku na kratší vzdálenosti, k doktorovi do čekárny. Určitě se pobavíte a na chvíli zapomenete na okolní shon.

Za sebe jsem očekávala od příběhu ještě „něco víc“, jinak jsem ovšem spokojená a s klidným srdcem dávám 4 hvězdy.





Celkové hodnocení - kresby:

«««««

Kresby a celkové zpracování se mi velmi líbily a opravdu nemám co vytknout. Detaily, život kreseb, pestrost… prostě 5 hvězdiček ;-)




Fotoukázka:

(aneb jedny z mých nejoblíbenějších částí :D)

















 Obrázky: 2014 © Anne Leyyd

8 komentářů:

  1. Vypadá to dobře, pokud se mi to dostane do ruky tak si to přečtu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě přečti ;-) je to četba fakticky na hodinku ;-)

      Vymazat
  2. Už som o knižke čítala a vyzerá suprovo! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Je to vážně krásně malované :)

    OdpovědětVymazat
  4. To je krásný. Komiksy vůbec nečtu, ale tohle vypadá opravdu mile, hlavně ty kresby jsou úžasné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je fakt pěkný, určitě se na něj zkus mrknout, kresby jsou nejlepší :-)

      Vymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)