sobota 16. srpna 2014

Kostičas - něco navíc...





Dopředu vám říkám, že pokud nechcete, tak si tyto "bonusy" nečtěte. Je to jen na vás ;-) Spíš mi třeba napište, jak se vám Kostičas líbil nebo nelíbil či zda se na něj chystáte ;-)

Ale pokud vás to zajímá, směle do toho!



Věděli jste, že Arcturus je název hvězdy?

A ne jen tak ledajaké - je to nejjasnější hvězda ze souhvězdí Pastýře a celkově dokonce 4. nejjasnější hvězda noční oblohy. Arcturus má 26x větší průměr a 114x větší svítivost než Slunce. Jeho jméno pochází ze starořečtiny (Αρκτούρος) - v překladu to znamená "strážce medvědice".

Je viditelný ze všech kontinentů kromě Antarktidy a najdeme ho prodloužením oje od Velkého vozu.






Možná už jste to také zaznamenali, ale pokud ne...

Hned v několika otázkách na internetu se čtenáři Kostičasu ptali Samanthy Shannon na to, jak si představuje postavy své knihy. Vzhledem k tomu, že se Andy Serkis (asi jeho nejznámější role Gluma v Pánu prstenů) zajímá o knihu a chce ji převést na filmové plátno, Samantha odpověděla, že zatímco pro postavu Paige Strážce má přesnou představu ve své hlavě ale ne někoho ze známých herců, pro postavy Jaxona Halla a Nicka (Paigeina dobrého přítele) by v těchto rolích ráda viděla Benedicta Cumerbatche a Alexandera Skarsgårda.

Ano, vydřiducha a vůdce gangu by tedy mohl ztvárnit Sherlock :D A Nicka pohledný Alexander... Mám dojem, že pokud by se těchto rolí tito dva chopili, měli bychom se nač těšit!




Docela hodně jsem také přemýšlela o tom, jak je MOŽNÉ, že mě Kostičas takhle dostal. Po jeho dočtení jsem s hodnocením dalších knih šla celkem dolů a nemohla jsem se do žádné tak ponořit. Jakoby mě zruinoval pro všechny další knihy :D

No, a jen tak ze zajímavosti jsem si projela Samanthin blog, na němž publikovala 2 články, kde čtenářům představila svůj hudební vkus. 

Sestavila soundtrack k 1. a 2. dílu své série a musím říct, že jsem z toho sedla na zadek. A mimoto mi začínalo svítat, proč si mě styl psaní Samanthy Shannon tolik získal - protože lidé s podobným hudebním vkusem mají společného mnohem více. Možná to znáte. Byla jsem v radostném šoku, když jsem zjistila, KOLIK těch skladeb znám a KOLIK se mi jich líbí. Dokonce jsem nenašla ani jednu, která by mi nějak vadila.

Pokud jste už četli, tak jste si všimli, že se v knize několikrát objevovaly názvy různých starších písní či skladeb, které na gramofonu poslouchal (nebo jednou dokonce hrál :-)) Strážce. Jste-li zvědaví a rádi si poslechnete hudební doprovody (což jinými slovy znamená nahlédnout do hlavy autorkystejně jako já, tak to určitě udělejte! Soundtrack k The Bone Season ZDE. A k 2. dílu The Mime Order ZDE.

Za sebe říkám, že má Samantha skvělý vkus a především její obliba ve skladbách od Two Steps from Hell a Thomase Bergersena mi udělala šílenou radost :-)

Samantha navíc vysvětlovala i význam těchto starých skladeb ve světě v budoucnosti a šlo jí o to propojení. Nevím, jak vy, ale sotva se Paige dostala do Oxfordu, zcela jsem zapomněla, že se příběh vlastně odehrává v budoucnosti a užívala jsem si ten nádech staré doby :-)




Pokud na hudbu moc nejste, nebo vás autorčin hudební vkus moc nezajímá, poslechněte si třeba alespoň tuto opravdu VELMI působivou skladbu, kterou Samantha vybrala jako Warden's Theme. Tedy skladbu, která má nějakým způsobem vystihnout Strážce. Nechala jsem si ji skoro nakonec, když jsem tento soundtrack poslouchala a opravdu jsem zírala, protože to vystihnutí jeho charakteru je perfektní, v čemž mi myslím dají za pravdu všichni, kdo již četli :-)

Neřekla bych, že tahle skladba vyjadřuje tu akci v Kostičasu, ale spíš SPOILER tu dobu, kdy byl Strážce potrestaný a sám, zdrcený do prachu po neúspěchu vzpoury. Úplně ho při tom vidím, jak se prochází v noci lesem za Nualou a sleduje krajinu. Ááách jo. No jo! Jsem romantička :-) Holt s tím u mě musíte počítat!



Ludovico Einaudi - The Crane Dance






Ještě bych se s vámi chtěla podělit o takovou příhodu, která se mi v souvislosti s Kostičasem stala. Jak víte, tak ráda fotím (to, jak dobře či nedobře ponechám na vás) a musím říct, že s sebou foťák tahám všude. Ovšem najdou se i dny kdy ho neberu a... z 90 % toho pak lituju. Což je tento případ...

Před pár týdny jsem v pátek přijela domů a mamka mě dokopala, abych šla ven s Ťapťuchem. Vůbec se mi nechtělo, ale nakonec jsem tedy šla. Už se stmívalo, byl klid a bylo ticho. Šla jsem na Černou cestu, po jejíž jedné straně teče řeka a po druhé straně jsou pole. Ťapka šťastná, že je venku a já nakonec taky.

A jelikož jsem před pár dny tehdy dočetla Kostičas, přemýšlela jsem o něm, o ději, o Paige, Strážci jasně! ;-) Prostě myšlenkami mimo u své oblíbené knihy, znáte to. A najednou se podívám doleva k polím a... v tom pokojném tichu, skoro tmě už, stála 10 metrů od mě nehybně laň. Ťapka si jí naštěstí nevšímala, byla beztak na vodítku, ale stejně. Bylo to opravdu krásné, dokonalé. Jo, hádáte správně, měla jsem sto chutí se otočit a hledat mezi stromy Strážce, protože ON jediný tam totiž chyběl.

Vážně to bylo úžasné, protože mi připadalo, jakoby se zničeho nic váš svět v hlavě zhmotnil před vámi :-)

Pak kolem po cestě projela 2 kola. Muž a žena. Muž DEBIL na tu laň houknul "Kšááá!"  Žena ho napomenula, což jsem skutečně ocenila, protože napadlo by vás odhánět laň??? BLBEC. Nicméně laň zůstala a snad víc jak minutu jsme se na sebe koukaly a pak se otočila a odběhla. Hmmm... :-)

Pak jsem šla dál a celou cestu jsem se musela usmívat a vlastně pořád se usmívám, když si na to vzpomenu :-)

Pěkná příhoda, že? :-) Možná nad tím vrtíte hlavou, že z toho nadělám, ale pro mě to byl / je vážně zážitek. Asi jako kdybyste přemýšleli o Harry Potterovi a teď vám nad hlavou proletěla zlatonka.

Pozn.: ten obrázek je čistě ilustrační ;-)




A na úplný závěr ještě přidávám pár fotografií :-)







Nejlepší věnování vůbec :-)




Kostičasem jsem se také nechala inspirovat, když jsem si teď tvořila novou výzdobu na nástěnku :-)









Vlčí máky... hm, proč asi? :-)



A celá nástěnka :-)

Možná vám to připadá přeplácené, ale mě ne. Jak už jsem několikrát psala, jsem vizuální typ a opravdu kolem sebe potřebuju pestro :-)







Tak, a to je už opravdu všechno! Doufám, že se vám recenze líbila (případně i "bonusy" pokud jste jim věnovali pozornost) a pokud chcete, tak mi napište, co vy na Kostičas :-)

Krásnou neděli vám přeji!







Zdroje:
wikipedie.com
samantha-shannon.blogspot.com

Obrázky:
pinterest.com
Copyright © Anne Leyyd 2014

4 komentáře:

  1. Jsem ráda, že se mnou někdo sdílí moje nadšení! Strážce byl s kvělý a Paige a všechno, nemůžu se dočkat až vyjde další díl. Škoda že to bude až za rok :( Moc hezká recenze mimochodem, kdybych to nečetla asi bych si myslela, že přeháníš, ale takhle se cítím úplně stejně.
    Příhoda je super, taky bych chtěla vidět laň. A písničky si určitě poslechnu, jsem ráda, že se o tom nemusím pídit na jejích stránkách, děkuji :)
    Jinak k té hvězdě-díky za informaci, teď si na to vždycky vzpomenu. :) Ale pamatuješ? V knížce o té hvězdě taky byla zmínka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky, jsem ráda, že je na tom někdo podobně :D matně tuším, že tam zmínka o hvězdě byla, ale nedovedu si už vybavit kde. každopádně až si dám re-reading, budu dávat pozor ;-)

      Vymazat
  2. Kostičas je vážně super, strašně se mi líbí Strážce :-D a celkově je kniha super

    OdpovědětVymazat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)