neděle 28. července 2013

Pokus s nádobou a kameny - Zamyšlení na týden...



Jednoho dne vstoupil profesor filozofie do posluchárny, a když se studenti usadili, vzal do ruky nádobu a naplnil ji až po okraj kameny.

Potom se zeptal studentů, zda si myslí, že je nádoba plná.
Studenti souhlasili, že je.

Profesor vzal krabičku s drobnými kamínky, vysypal je do nádoby, zatřásl s ní a kamínky propadly mezi velké kameny.
Profesor se opět zeptal, zda teď je nádoba už plná.
Studenti souhlasili, že teď už ano.
Nyní vytáhl profesor sáček s jemným pískem a začal ho sypat do nádoby. Písek vyplnil i ty nejmenší mezery mezi kameny. Teď už byla nádoba opravdu plná.




Potom profesor pokračoval ve výkladu: „Touto ukázkou jsem vám chtěl demonstrovat, že život je jako nádoba. Velké kameny znázorňují důležité věci ve vašem životě, jako je rodina, partner, děti, zdraví, prostě všechno, co je tak důležité, že pokud to ztratíte, je to zničující.

Drobné kamínky znázorňují méně důležité věci jako například vaše zaměstnání, dům, auto…

Písek je všechno ostatní. Drobnosti, bez kterých se můžete lehce obejít. Takže, pokud dáte do nádoby jako první písek, nezůstane vám místo pro kameny.
Totéž platí o životě. Budete-li ztrácet čas a energii maličkostmi, nikdy nebudete mít čas na věci, které jsou skutečně důležité.

Věnujte pozornost rozhodujícím věcem ve vašem životě. Věnujte čas svým nejbližším, nezapomínejte na přátele, hrajte si se svými dětmi, jeďte na dovolenou. Na práci, úklid bytu, na vaření a nákup se čas vždycky najde… Dejte si záležet na ‚kamenech‘, na věcech, na kterých skutečně záleží. Určete si své priority. To ostatní jsou jen kamínky a písek. Hodně štěstí a doufám, že se vám to podaří.“










Zdroj: Objev sám sebe (výběr z textů a zpracování: Maria Drejnarová)
Obrázky: google.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)