úterý 11. února 2014

Krasavec s úžasnýma očima - Zamyšlení na týden...



Boží stvoření – krasavec s úžasnýma očima




Při přípravě na hodinu somatologie s tématem „Oko“ jsem do prezentace zařadila ještě jedno oživení – a sice tohoto fešáka :-)



Jmenuje se Strašek paví – je to velký korýš z čeledi straškovitých a žije v Tichém a Indickém oceánu.

Kromě toho, že vypadá vážně úchvatně, je zajímavý ještě něčím jiným – svýma očima.

Má totiž nejlepší zrak na světě (alespoň ve srovnání s ostatními živočichy, které si zatím myslíme, že známe, a že jich ještě fůru neznáme a nevíme o nich, to je myslím jasné.

Určitě víte, že my lidé máme v sítnici buňky, díky kterým můžeme rozeznávat barvy a vidět za světla i ve tmě. Tyto buňky se nazývají tyčinky a čípky.

Pomocí tyčinek vidíme černobílé rozlišení a můžeme vidět za šera. Díky čípkům vnímáme barvy.  Člověk má 3 druhy těchto čípků – pro vnímání červené, zelené a modré.

Ptáci mají 4 druhy čípků (říká se tomu tetrachromacie) a díky tomu mohou vnímat i UV světlo, které my lidé nemůžeme.

Ovšem pozor! – náš přítel Strašek… hádejte kolik on má druhů čípků? Má jich 10! Takže si jistě dovedeme (nebo spíš asi nedovedeme) představit tu krásu, kterou vidí, když se klidně prochází po mořském dně.

Určitě jste viděli mnoho dokumentárních filmů z podmořské říše a víte, že se to tam hemží životem, pestrobarevnými živočichy, korály…

Tenhle malý strašek díky těmto čípkům dokáže vnímat i ty nejjemnější odstíny barev a své sousedy dokáže rozpoznat podle barevných vzorů na předních končetinách, které si strašci při setkání vzájemně ukazují.

Samotné přední nohy přitom nejsou jen tak ledajaké. Připomínají sklapovací pasti a skutečně slouží k lapání drobných tvorů. Strašek díky tomu je, aspoň co se týče lovu, podmořskou obdobou nám známých kudlanek.

Možná si říkáte, že to je škoda, že my máme „jen“ 3 druhy čípků a vidíme „jen“ tak, jak vidíme. Vůbec ale nemusíme smutnit – kdybychom totiž viděli tak, jako strašci, náš mozek by byl tak přehlcen informacemi jen z tohoto zrakového orgánu, že bychom už nedokázali vnímat téměř nic jiného.

Což by byla určitě škoda ;-) Takže to, že my lidé vidíme „pouze“ tak, jak vidíme, má své opodstatnění.

A ještě jedna věc – v lehké váze v boxu by mohl být tento strašek považován za šampiona. Svou oběť dokáže udeřit 8 000x větší silou, než je jeho vlastní váha. Kvůli tomu se také chovatelům doporučuje, aby tyto „boxery“ chovaly v plexisklových akváriích, která nedokáže rozbít.

Kdyby takovou ránu uměl zasadit lidský boxer, tak by jeho rána měla stejnou sílu jako střelná zbraň.

Nezdá se, že? Takový prcek :D 





Zase další tvor, díky němuž člověk může jen žasnout nad Boží genialitou a fantazií :-)










A ještě pár obrázků na závěr:




























Upraveno ze zdrojů:


Obrázky: google.com, pinterest.com

2 komentáře:

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)