čtvrtek 24. prosince 2015

Pohádkové tipy


Milí čtenáři,

v již pravidelném ročním příspěvku na různé filmové tipy, které bych vám na Vánoce doporučila, jsem se tento rok rozhodla pro tipy čistě pohádkové. Pokud jste totiž aspoň trochu jako já, tak minimálně na jednu nebo dvě pohádky přes Vánoce mrknete. A pokud byste náhodou nevěděli, na co se podívat, možná zde najdete malou inspiraci ;-)



Ale než se pustíte do čtení, tak vám všem - pravidelným i náhodným čtenářům, přeji krásné a požehnané svátky Vánoční! Kéž jsou pro vás tyto dny klidné, pokojné, radostné, veselé a především strávené nejlépe tak, jak si vy sami přejete, anebo ještě lépe tak, jak byste si to ani sami nedovedli představit ;-)



10 pohádkových tipů na Vánoce 2015

- název pohádky je současně i odkazem na web CSFD.cz, kde se můžete podívat na více informací,

- na většinu těchto pohádek se můžete podívat na youtube.com








Název pohádky svádí k tomu, abychom čekali další adaptaci o princezně Locice s dlouhými vlasy uvězněné ve věži. Omyl. Hlavní postavou zde totiž není princezna, ale jeden princ a jeden kovář. Pohádka je chytrá, místy vtipná a se sympatickými hlavními představiteli. Exteriéry se natáčely v reálné přírodě, na krásných zelených kopcích a lesích, v pěkných starých vesničkách…

Pro mě byla tato pohádka opravdové příjemné překvapení a vřele ji doporučuji ;-) Na youtube.com v češtině i slovenštině.










Pohádka o králi, který si myslel, že je nad slunce krásnější, o chytré riminské princezně, která ráda malovala závoje a viděla svět takový, jaký byl, o další princezně, která nevěřila, že je krásná a přece byla a o princi, který byl nejlepším bratrem i vyslancem.

Tato pohádka je sice především studiová, ale vynahrazuje to velmi chytrými a vtipnými dialogy, hezkými kulisami a krásnými kostýmy. Pokud se chcete na hodinku pobavit i zamyslet, je příběh o princezně z Rimini určitě vhodná volba ;-)








V tomto pohádkovém příběhu si přijdou na své především milovníci přírody a zvířat, protože těch je tento snímek plný. Hlavní postavou je malý Tomáš, který rozumí řeči zvířat a jeho velkou touhou se stane zatančit si s dcerou hradního pána. Toto přání ho přivede do nejednoho průšvihu. Ale nebýt toho, nesetkal by se s králem sokolů, ani nezachránil život mladému Ostrikovi…










Studiová pohádka se skvělým Miroslavem Donutilem v hlavní roli. Pohádka nás zavede do Japonska, kde budeme svědky 3 zajímavých soudních rozepří, které by svou složitostí nejednoho soudce či porotu přivedly do úzkých, ne však soudce Ooku - spravedlivého a čestného muže. Vřele doporučuji. Tuto pohádku jsem měla ráda už jako malá ;-)











Tato pohádka nás zavede na samotný konec světa, kam se Šimon zvaný Spravedlivý vypravil se svým přítelem, aby vysvobodil dívku, kterou jednou viděl za zamrzlým oknem venkovského stavení, a do které se na první pohled zamiloval. Na konci světa Šimon nalezne 3 dvorce, přičemž na tom prostředním sídlí sestry Pravda a Lež, které mu možná (ne) pomohou s nelehkým úkolem, který na sebe vzal.

Pohádka o putování pěknou i méně pěknou krajinou, o lásce, kletbě a „obyčejných“ lidských radostech i strastech…











Pohádka se skvělými hereckými výkony - především Petra Kostky a Mária Kubce. Příběh o jednom zámožném židovském obchodníkovi, který nalezne v lese ukrytý poklad. Co všechno svou chamtivostí způsobí - zlého, ale nakonec vlastně i dobrého. Pohádka o velké lásce, a o tom, že poctivost se nakonec přece jen vždy vyplatí…

Tato pohádka je vtipná, milá, skvěle zahraná a taktéž poučná. Pro dobu Vánoc jako stvořená ;-)










Další pohádka, v níž perlí Miroslav Donutil. Tentokrát v roli velmi velmi velmi líného Janka, jehož životním cílem se stalo ležení na peci, pojídání buchet a absolutní nicnedělání. Dokonce i přetáčet z jednoho boku na druhý ho musí jeho matka. Co se asi stane, když si máma uvědomí, že už to přepískla a vyveze synka na pole, aby tam okopával? A co se stane, když se na poli „potká“ se stejně línou Kordulkou? Pohádka velmi vtipná i poučná s nezapomenutelnými scénami :D










Dvoudílný pohádkový příběh, který nás zavede do osudů 2 generací. Nejprve se setkáme s arogantním králem, který má možnost nechat si splnit jakákoliv přání a vybere si ne právě moudře. Díky králově pýše a krutosti se z očarovaného plátku růže narodí švadlence, která krále tajně miluje, dceruška - Marie Růžička. Léta pak plynou a když se z holčičky stane krásná dívka, zamiluje se do králova syna. Ale její matka, která už je nyní mnohem moudřejší, chce své dítě za každou cenu ochránit stejné bolesti, kterou si sama prožila. Stejně tak král - nechce ani slyšet o tom, že by si jeho jediný syn vzal za manželku prostou švadlenu… A následuje souboj dobra, zla, lásky, intrik a kouzel.

Krásné kostýmy, interiéry i exteriéry… Rozhodně stojí za zhlédnutí.










Výpravná pohádka o princezně, které do cesty rázně vkročí Osud proto, aby ji nejprve přitáhl do všech možných patálií a průšvihů, čímž ji následně dovede tam, kde (a s kým) má být :-) Místy úsměvná, chytrá, živá, neposedná a dobře „koukatelná" pohádka… Když tedy pomineme postaršího krále ;-)












Studiová pohádka s Ondřejem Vetchým v hlavní roli. Pohádka vypráví příběh (jak už název napovídá) o králi, který je pyšný, krutý, arogantní a naprosto přehlížejí vše dobré, co má kolem sebe. Jenže… jednou se stane to, co by nikdy nečekal - nedopatřením je považován za chudého a obyčejného vetřelce, který se nějak dostal do králových zahrad a následně je vyhozen ze svého vlastního paláce. Za jeho zdmi je nucen se protloukat na vlastní pěst a nyní začíná jeho cesta za očištěním a uvědoměním si všech nespravedlností a zla, které svým pyšným srdcem napáchal… Velice chytrá a poučná pohádka, která zaujme spíše trochu starší diváky.





Tak, to je z mých letošních pohádkových tipů vše. Pevně doufám, že se vám některá z pohádek (pokud se na ně mrknete) bude líbit přinejmenším stejně jako mě :-)

Samozřejmě jsem vynechala zlatou klasiku jako Pyšnou princeznu, Sůl nad zlato, O princezně se zlatou hvězdou atd. Ale ty všichni známe. Možná jste však v těchto tipech narazili na neznámé a dle mého názoru opravdu velmi dobré pohádky. Klidně mi do komentářů napište vaše oblíbence, též se ráda nechám inspirovat ;-)


Jinak vám přeji krásné a pohádkové Vánoce :-)





Obrázky: google.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny názory a komentáře vám předem děkuji, nenechám je bez odezvy a můžete mi věřit, že z každého jednoho mám velkou radost :-)